Devintą valandą ryto iš septynių kapinėse dirbusių asmenų keturi buvo neblaivūs. Vienam iš jų surašytas administracinio nusižengimo protokolas už tai, kad neblaivus vadeliojo arklio traukiamą vežimą, likusiems trims – už tai, kad neblaivūs pasirodė viešoje vietoje.

Incidentas kaimo kapinėse įvyko dar rugsėjo 18-ą dieną, tačiau iki šiol Lazdijų rajono savivaldybės administracijos neturi jokios informacijos apie darbo metu neblaivius buvusius asmenis. Jos nepateikė vietos seniūnija, organizavusi darbus kapinėse.

Apie neblaivius darbininkus neinformuota ir Valstybinė darbo inspekcija. Neaišku, ar darbininkai buvo supažindinti su saugos darbe taisyklėmis. Dar daugiau – nuo 2 iki 3 promilių alkoholio į tikrintuvą įpūtusiems darbininkams buvo leista toliau tęsti darbus su benzininiais pjūklais ir kirviais.

Visi vyrai kapinėse dirbo Noragėlių seniūnijos laikinai seniūno pareigas ėjusio Reimondo Grubio nurodymu, o darbas kapinėse buvo laikomas kaip visuomenei naudinga veikla. Liaudyje tai vadinama paprasčiau – atidirbimu už gaunamas socialines pašalpas. Per mėnesį nedirbantis asmuo gauna 122 Eur socialinę išmoką, kurią moka vietos savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius.

Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis patvirtino, kad rugsėjo 18-osios rytą į Krikštonių kaimo kapines, beje, esančias vietos bažnyčios šventoriuje, iškviestas policijos ekipažas patikrino ten dirbusių seniūnijos darbininkų blaivumus ir keturiems iš jų nustatė girtumą.

„Gavome pranešimą iš asmens, kurio artimųjų kapavietė buvo užversta medžių šakomis, seniūnijai organizuojant avarinio medžio pjovimo darbus kapinių teritorijoje. Nuvykus pareigūnams, keturi iš asmenų buvo neblaivūs, vienas iš jų – vadeliotojas. Surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir paskirtos administracinės baudos“, – informavo Lazdijų rajono PK vadovas.

Šis faktas nebūtų išaiškėjęs, jei ne principingi vietos gyventojai, kuriuos papiktino seniūnijos veiksmai pjaunant avarinės būklės medį kapinių teritorijoje. Tiesa, ginčas kilo ne dėl neblaivių seniūnijos darbininkų, o dėl ant kapavietės sumestų pušies šakų.

Dėl jų suniokotos kapavietės artimieji pasiskundė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos vadovybei. Sudaryta komisija, turėjusi aiškintis ginčo priežastis ir pasekmes, pažeidimų nenustatė. Jos pirmininkas, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Saulius Petrauskas, teigė, kad komisijai nebuvo pateikta informacija nei apie policijos pareigūnų iškvietimą, nei apie neblaivius darbininkus.

Aiškintis situaciją pradėta tik gavus paklausimą iš žurnalistės.

Noragėlių seniūnijos specialistas R. Grubis, rugsėjo 18-ąją ėjęs vietos seniūno pareigas, į klausimą, kodėl neblaiviems darbuotojams leido dirbti, atsakė klausimu: „O iš kur man kitokių paimti? Visi čia tokie!“

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos atstovas S. Petrauskas sutinka, kad socialinių pašalpų gavėjų „atidirbimas“ už gaunamas socialines išmokas – opi problema, ypač kaimiškose savivaldybėse.

„Seniūnai skundžiasi, kad baisu tokiems patikėti techniką, įrankius. O pašalpų gavėjai žino, kad priemonių jiems nubausti – beveik nėra, nes pašalpų nemokėti mes pagal įstatymą negalime: nutraukti jų mokėjimą teoriškai įmanoma, bet praktiškai tai sunkiai įgyvendinamas dalykas“, – sakė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos vienas iš vadovų S. Petrauskas.