Grėsmė esą gali būti kilusi Lietuvos teisėjams ir prokurorams: balandį Rusijos tyrimų komitetas pradėjo tyrimą dėl Vilniaus apygardos teisėjų Aivos Survilienės, Virginijos Pakalnytės-Tamošiūnaitės bei Artūro Šumsko, taip pat į pensiją jau išėjusios kolegijos pirmininkės byloje Ainoros Kornelijos Macevičienės, paskelbusių nuosprendį buvusiam Sovietų Sąjungos gynybos ministrui Dmitrijui Jazovui ir sovietų armijos veikėjams Sausio 13-osios byloje. Taip pat Rusijos tyrimų komitetas anksčiau yra pareiškęs kaltinimus už akių ir bylą tyrusiam buvusiam prokurorui Simonui Slapšinskui, jis kaltinamas neteisėtu Rusijos piliečių baudžiamuoju persekiojimu.

Pasirodžius publikacijai Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į teisingumo ministrą Elviną Jankevičių ir Generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, prašydamas sukurti teisminį mechanizmą, kuris leistų apsaugoti Lietuvos prokurorus ir teisėjus, tyrusius Sausio 13-osios bylą ir neleistų Rusijai manipuliuoti teise ir persekioti lietuvius atskirose ES valstybėse, kadangi šiuo metu jokio apsaugos mechanizmo nėra.

Į institucijų galimai paliktą į teisminę spragą dėmesį atkreipęs parlamentaras pripažino, kad straipsnyje minimo Lietuvos piliečio istorijos baigtis dėl galimo jo išdavimo Rusijai kol kas išlieka neaiški.

„Aprašyta situacija gali baigtis dviem variantais: Prancūzija gali neišduoti Lietuvos piliečio, arba išduoti. Pastaruoju atveju minimas Lietuvos pilietis, baimindamasis išdavimo Rusijai, tiesiog negali išvykti iš Lietuvos.

Tada jau Rusija gali kreiptis į Lietuvą su ekstradicijos prašymu – Lietuva yra aiškiai pasisakiusi, kad savų piliečių neišduoda, neturi reikšmės ir jo ankstesnė pilietybė. Tačiau paradoksas tame, jog Lietuva atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą, kas leistų apsaugoti Lietuvos pilietį nuo galimo išdavimo Rusijai“, – situaciją komentavo L. Kasčiūnas.

Jo teigimu, visa ši istorija sukuria precendentą, su kuriuo gali susidurti Sausio 13-osios bylą tyrę Turint omenį aprašytą atvejį, susijusį su Lietuvos piliečiu tapusiu rusu, negalima atmesti tikimybės, kad dėl tokio neteisėto Rusijos persekiojimo Lietuvos teisėjai ir prokurorai, išvykę į bet kurią ES šalį, pavyzdžiui, Prancūziją, gali būti sulaikyti, motyvuojant išduotu tarptautiniu Interpolo arešto orderiu.

„Atsižvelgiant į visa tai, prašau dar kartą įvertinti aprašytą atvejį ir sukurti teisminį mechanizmą, kuris leistų apsaugoti Lietuvos prokurorus ir teisėjus, tyrusius Sausio 13-osios bylą ir neleistų Rusijai manipuliuoti teise ir persekioti lietuvius atskirose ES valstybėse. Nes šiuo metu jokio apsaugos mechanizmo nėra“, – sako Seimo narys.