STT atliko kratas

Automobilių pirkimas iš UAB „Autovici” savivaldybės kontroliuojamos įmonės generaliniam direktoriui Marijui Zaborkui buvo sukėlęs nemalonumų 2017 metais.

Tąkart pirkimu susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tyrimo metu STT 2017 m. atliko kratas „Kauno butų ūkio“ patalpose ir direktoriaus M. Zaborsko namuose.

DELFI jau rašė, kad „Kauno butų ūkis“ dar 2016 m. birželį paskelbė konkursą 10-iai automobilių įsigyti. Konkurse dalyvavo trys įmonės. Tarp jų – ir UAB „Autovici“, kurią valdo Š. Matijošaitis. Po konkurso paaiškėjo, kad „Kauno butų ūkis“ iš UAB „Autovici“ įsigijo 6 automobilius, dar keturis nupirko iš Radviliškio įmonės.

Iš UAB „Autovici“ buvo nupirkti krovininiai 5–7 metų automobiliai, kurių vieno vertė siekė nuo 4,8 iki 10,9 tūkst. eurų. Tai keturi „Ford Transit“, „Peugeot Partner“ ir „Fiat Doblo“.

Kauno meras V. Matijošaitis tuomet tikino, kad visi sandoriai buvo vykdomi per centrinį UAB „Autovici“ padalinį Vilniuje, o apie pirkimą jis nieko nežinojo. „Būčiau žinojęs apie tokį sandorį, būčiau neleidęs, kad nebūtų jokių interpretacijų“, – DELFI tuomet teigė V. Matijošaitis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovė Renata Endružytė DELFI apie šį atvejį yra suteikusi daugiau informacijos. Jos teigimu, šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 m. pavasarį pagal gautą pranešimą. STT pareigūnai tyrė galimo piktnaudžiavimo faktus UAB „Kauno butų ūkis“ veikloje, analizuodami kai kuriuos bendrovės „Kauno butų ūkis“ vykdytus viešuosius pirkimus. Tačiau įtarimai tyrimo metu niekam nebuvo pareikšti.

„2019 m. gegužę prokuroro nutarimu šis ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nenustačius nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta sisteminių pažeidimų vykdant viešuosius pirkimus. Todėl, siekiant teigiamų permainų ir skaidrumo UAB „Kauno butų ūkis“ veikloje, ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga dėl nustatytų sisteminių pažeidimų prokuroro nurodymu buvo perduota Viešųjų pirkimų tarnybai. Taip pat buvo kreiptasi ir į Kauno miesto savivaldybės administraciją, siūlant tobulinti teisinį reglamentavimą“, – aiškino STT atstovė.

Š. Matijošaičio įmonei – beveik 50 tūkst. eurų

DELFI išsiaiškino, kad Kauno miesto savivaldybės kontroliuojama įmonė „Kauno butų ūkis” praėjusių metų pabaigoje su Kauno mero sūnaus ir šios kadencijos tarybos nario Š. Matijošaičio įmone „Autovici” sudarė dar vieną sutartį.

2018 m. gruodžio 3 d. sudarytos sutarties vertė, Centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos duomenimis, siekia 48,363,70 Eur.

Šarūnas Matijošaitis

Savivaldybės įmonė įsipareigojo iš „Autovici” pirkti 3 naujus komercinius automobilius.

„Kauno butų ūkio” generalinis direktorius M. Zaborskas DELFI teigė, kad šį konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas.

„Automobilių įsigijimui buvo organizuotas viešasis pirkimas, kuriame dalyvavo penkios įmonės. Laimėtoju skelbiamas tas tiekėjas, kuris pasiūlė mažiausią kainą”, - aiškino M. Zaborskas.

Pats Š. Matijošaitis į DELFI klausimus neatsakė.

Konkursus laimi ir kitose savivaldybei pavaldžiose įstaigose

DELFI viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje surado, kad „Autovici” viešųjų pirkimų konkursus laimi ne tik „Kauno būtų ūkyje", bet ir kitose Kauno miesto savivaldybei pavaldžiose įstaigose. 2018 m. liepos 19 d. ji pasirašė sutartį, kurios vertė – 34,364,00 Eur, su Kauno Jono Laužiko specialiąja mokykla. 2016-10-16 sudaryta automobilių remonto sutartis. Iš mokyklos į Š. Matijošaičio įmonės sąskaitą nugulė 2,500,00 Eur. Automobilių remonto paslaugas iš „Autovici” mokykla pirko ir 2015 06-12 už 2,163,00 Eur.

Taip pat 2017 m. balandžio 20 d. ši įmonė su Kauno sporto mokykla „Bangpūtys” sudarė automobilio remonto paslaugų teikimo sutartį, kurios vertė – 1,000,00 Eur.

„Kauno energija“ 2017 m. rugsėjo 26 dieną pasirašė sutartį su ūkio subjektų grupe, kurią sudarė UAB „Autovici“ ir „Swedbank lizingas“. Pirkimo vertė – 129145,40 Eur.

„Kauno energija“ savo internetiniame puslapyje skelbia, kad didžiausią jos kapitalo dalį (92,84 proc.) valdo Kauno miesto savivaldybė. Registrų centro duomenimis, nuo 2015 metų šios įmonės stebėtojų tarybos narys yra V. Matijošaitis.

Įmonės vadovas: bandoma formuoti neigiama visuomenės nuomonė

DELFI jau rašė, kad generalinio direktoriaus namuose STT buvo atlikusi kratas. Paklausėme M. Zaborsko, ar šis faktas turi įtakos įmonės reputacijai.

Nors STT atstovė aiškino, kad tyrimo metu buvo nustatyta sisteminių pažeidimų, M. Zaborskas laikosi pozicijos, kad nieko ypatingo rasta nebuvo, o viešindami šį faktą žurnalistai siekia menkinti įmonės įvaizdį.

„Taip, vertiname teigiamai, kadangi pažeidimų viešųjų pirkimų srityje nebuvo padaryta ir po 2 metus trukusio tyrimo 2019 m. tyrimas nutrauktas, nenustačius jokių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tai tik patvirtina, kad bendrovės atžvilgiu žiniasklaidos priemonėmis bandoma formuoti neigiamą visuomenės nuomonę, ir tai neturi jokio racionalaus paaiškinimo (pagrindo) bei gali būti vertinama tik kaip siekis pakenkti bendrovės įvaizdžiui”, - dėstė generalinis direktorius.

Savivaldybės įmonėje dirba spalvinga asmenybė

DELFI išsiaiškino, kad „Kauno butų ūkyje” dirba praeityje į PVM grobstymo skandalą įsivėlęs pareigūnas Tomas Leščiukaitis. Šiuo metu jis eina viešųjų pirkimų specialisto pareigas.

Jam 2003 metais buvo pareikšti įtarimai, kad jis kartu su Kauno mokesčių inspekcijos pareigūnais Valentinu Šventoraičiu, Rimvydu Sadausku ir kitais grobstė pridėtinės vertės mokesčius. Valstybei esą padaryta maždaug 400 tūkst. litų žala.


Žiniasklaida 2003 metais rašė, kad Tardymo departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos operacijos metu buvo demaskuota devynių žmonių grupė, kuri esą sugalvojo naują būdą grobti pridėtinės vertės mokesčius. Žiniasklaida rašė, kad tuometinės schemos centre buvo du Kauno apygardos mokesčių inspekcijos pareigūnai ir Kauno ekonominės policijos inspektorius T. Leščiukaitis. Pareigūnai įtarė, kad šie pareigūnai galbūt dalyvavo grobstant pridėtinės vertės mokesčius.

Tyrimą vykdę pareigūnai 2003 metais kratą atliko ir miesto ekonominės policijos inspektoriaus T. Leščiukaičio kabinete. Iškart po kratos jis buvo sulaikytas. Manyta, kad šis policininkas galbūt buvo nusikaltimo vykdytojas - iš vienų paimdavo grynuosius pinigus ir perduodavo kitiems.

Taip pat 2015 metais DELFI rašė, kad Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjant verslininko Vidmanto Sadausko nužudymo bylą liudijo ir T. Leščiukaitis.

Agurkinių bylos nagrinėjimo metu T. Lesčiukaitis pripažino buvęs V. Sadausko ir agurkinių grupuotės lyderio S. Velečkos draugas. Byloje jis buvo svarbus liudytojas, nes gerai žinojo agurkinių grupuotės narių santykius.

2018 metais 15min rašė, kad nutekėję „Paradise Papers“ dokumentai rodė, esą kaunietis, buvęs ekonominės policijos pareigūnas T. Leščiukaitis yra ofšorinės kompanijos „Exclusiva General“ savininkas.

Anot 15min, jis siejamas su artima Vladimiro Romanovo aplinka ir, neoficialiomis žiniomis, turėjo specialiojo liudytojo statusą ikiteisminiame tyrime dėl galimo Ūkio banko turto iššvaistymo.

Įmonės darbuotojai užsiima verslu

DELFI paklausė įmonės generalinio direktoriaus M. Zaborsko, ar darbuotojas su tokia praeitimi nemenkina įmonės prestižo. Tačiau vadovo atsakymas buvo lakoniškas: „Bendrovės darbuotojų vertinimai atliekami pagal nustatytas procedūras, nuo asmeninių vertinimų susilaikome.”

Be jo, jis nesutiko pasakyti, kiek laiko „Kauno butų ūkyje” jau dirba šis darbuotojas: „Atsižvelgiant į tai, kad tai yra asmeninio pobūdžio informacija, kuri neteikiama pagal LR Visuomenės informavimo įstatymo 18 str. 1 d., tad informacijos šiuo klausimų neteikiame.”

Su pačiu T. Leščiukaičiu DELFI susisiekti nepavyko.

Pasirodo, kad verslu užsiima ne vienintelis T. Leščiukaitis. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos deklaracijoje M. Zaborskas nurodė esantis UAB „Rinkos projektai” akcininkas.

Logistikos ir tiekimo poskyrio vadovas Mindaugas Žiedelis taip pat yra ir verslininkas. Registrų centro duomenimis, jis įsteigė mažąją bendriją „Birštono kruizas”.

M. Zaborskas aiškino, kad pastarasis darbuotojas jokių teisės aktų reikalavimų nepažeidžia: „Papildomos veiklos pobūdis nėra susijęs su UAB „Kauno butų ūkio" vykdoma veikla ir tai nelaikytina viešųjų ir privačių interesų pažeidimu.”

Įmonės valdyba panaikinta

Galbūt šioje įmonėje būtų daugiau skaidrumo, jei veiktų įmonės valdyba, kurios yra suformuotos daugelyje kitų Kauno miesto savivaldybės kontroliuojamų įmonių. Tiesa, anksčiau valdybą turėjo ir „Kauno butų ūkis”. Tačiau galiausiai nutarta ją panaikinti.

Visvaldas Matijošaitis

Kodėl ji buvo panaikinta, paklausėme Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko.

„Valdyba panaikinta 2017 metų rugsėjį, kadangi pagal teisės aktus šioje įmonėje valdyba nėra privaloma. Valdyba tuo pat metu buvo panaikinta ir bendrovėje „Kauno gatvių apšvietimas“, - aiškino savivaldybės administracijos vadovas.

Taip pat jo paklausėme apie įmonės darbuotojus, kurių atžvilgiu STT buvo vykdžiusi tyrimus. V. Šiliauskas, vertindamas T. Lesčiukaitį sakė, kad „už įmonės komandos formavimą ir efektyvų jos darbą atsakingas įmonės vadovas”.

Tuo tarpu vadovui M. Zaborkui jis išreiškė pasitikėjimą: „Specialiųjų tarnybų darbas – kontroliuoti ir išsiaiškinti galimus pažeidimus, kilus net ir menkiausiam įtarimui. Šiuo konkrečiu atveju STT išvada – jokių nusižengimų M. Zaborskas nepadarė.”

DELFI norėjo paties mero V. Matijošaičio paklausti, kaip jis vertina tai, jog savivaldybės kontroliuojamos įmonės viešųjų pirkimų konkursą laimėjo jo sūnaus valdoma įmonė. Tačiau mero atstovas teigė, kad meras šiuo metu atostogauja.

Todėl situaciją trumpai apibūdino savivaldybės administracijos direktorius: „Konkursą laimėjo geriausią kainą pasiūlęs dalyvis.”