„Mes tikrai žinome laisvės kainą, bet mes taip pat žinome energetinio saugumo kainą. Dar labai neseniai blogąja prasme mes buvome laikomi energetine sala, buvome visiškai izoliuoti ir priklausomi nuo vieno tiekėjo.

Ir mes supratome, kad galime būti ES, NATO nare, bet kol esi priklausomas nuo vieno šaltinio, negali būti iš tikrųjų nepriklausomas“, – sakė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas kalbėjo apie veiksmus, kurių šalis ėmėsi, kad situacija pasikeistų.

„Mes pastatėme elektros tiltus su Švedija, Lenkija, diskutuojama apie dujų jungtis, (…) dabar mes laikome save energetinio saugumo centru. Mes galime apie tai kalbėtis su kitais, ir pasidalinti geriausiomis savo patirtimis, ypač po to, kai pastatėme suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje“, – sakė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras taip pat nedviprasmiškai kalbėjo apie galimybes Klaipėdai tapti vartais JAV skalūnų dujoms pasiekti Europą.

„Mums reikia jūsų Europoje, mums reikia jūsų skalūnų dujų Europoje. Mes galime naudoti mūsų vartus Klaipėdoje tolesniam skalūnų dujų transportui į Europą“, – sakė L. Linkevičius.

Nausėda: mums reikalinga švaria energija paremta ateitis

Konferenciją atidaręs prezidentas Gitanas Nausėda savo kalboje pabrėžė transatlantinio bendradarbiavimo energetikos srityje svarbą.

„Darau prielaidą, kad čia nėra nei vieno energetikos ministro ar įmonės vadovo, kuris nebūtų ypač susidomėjęs transatlantiniu bendradarbiavimu energetikos srityje. Toks dialogas dar niekada nebuvo toks svarbus, ypač toms valstybėms, prieš kurias energetikos ištekliai naudojami kaip geopolitinis ginklas. Esu įsitikinęs, kad pasinaudoję P-TEC iniciatyva rasime būdų, kaip įveikti šią ilgalaikę nesaugumo būseną“, – kalbėjo G. Nausėda, pradėdamas antrąjį Partnerystės Transatlantiniam energetikos bendradarbiavimui (P-TEC) ministrų susitikimą.

Pasak šalies vadovo, tvarus ir atsparus energetikos sektorius ir gerai integruota infrastruktūra yra ekonominio augimo ir klestėjimo pagrindas.

„Taip išliks ir artimiausiu laikotarpiu. Dedame visas pastangas, kad visi kartu jį stiprintume. Vos prieš metus Bukarešte pradėta P-TEC iniciatyva siekiama suburti politikos formuotojus, suinteresuotus pilietinės visuomenės subjektus ir verslo lyderius iš skirtingų šalių. Šią naują bendradarbiavimo platformą pristačius JAV energetikos sekretoriui R. Perry, stebėjome sparčią darbo pažangą. Tačiau būtina glaudžiau bendradarbiauti sprendžiant aktualiausius energetinio saugumo klausimus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pasak valstybės vadovo, fragmentuota infrastruktūra, įtakos siekiantys energijos tiekėjai ir kibernetiniai iššūkiai, investicijų pritraukimas ir sektoriaus modernizavimas – tai uždaviniai aktualūs daugeliui valstybių.

„Siekiame labiau diversifikuotos, integruotos, inovacijomis paremtos ir konkurencingos energijos rinkos. Mums reikalinga švaria energija paremta ateitis.

Šiandieną turime galimybę visi kartu plėtoti šią bendradarbiavimo platformą. Ji padės sustiprinti transatlantinius ryšius, įgyvendinti Europos energetikos ir klimato tikslus bei sukurti tvarią bendrą Europos energetikos rinką. Taip pat tai – proga įvardinti strateginius energetikos sektoriaus projektus ir pritraukti finansavimą. Siekdami geriausių rezultatų, skatinsime technologijų ir sėkmingos praktikos mainus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas savo kalboje priminė, kad Baltijos šalys jau įgyvendina daugelį Europos Sąjungos ateičiai svarbių strateginių energetikos projektų.

„Mūsų tikslas – tapti pavyzdiniu tvirtesnio transatlantinio bendradarbiavimo energetikos srityje regionu. Vakar Lietuva, Estija, Latvija ir Jungtinės Amerikos Valstijos susitarė dėl reguliaraus aukšto lygio dialogo energetikos srityje P-TEC ministrų susitikimų metu. Esu tikras, kad tai paskatins mus aptarti Baltijos šalyse įgyvendinamus energetikos projektus, užmegzti ryšius tarp verslo ir politikos formuotojų ir įvertinti regiono energetinio saugumo iššūkius“, – sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, artimiausiu metu ypatingas dėmesys bus skiriamas strateginės Baltijos valstybių energetikos infrastruktūros kibernetiniam saugumui.

„Džiaugtumėmės svarbesniu JAV vaidmeniu teikiant Baltijos šalims politinę ir techninę paramą. Laikas mums nuolat kartoja istorijos pamoką, kad Europa ir Jungtinės Amerikos Valstijos yra stipresnės, saugesnės ir sėkmingesnės veikdamos kartu. Šia mintimi norėčiau baigti savo kalbą ir palinkėti visiems kuo geriau išnaudoti šios dienos renginio teikiamas galimybes“, – kalbėjo G. Nausėda.

R. Perry: „Nord Stream 2“ padidins Rusijos įtaką

Lietuvoje viešintis Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Rickas Perry (Rikas Peris) pirmadienį perspėjo, kad „Nord Stream 2“ dujotiekis Baltijos jūros dugnu padidintų Rusijos įtaką Europos užsienio politikai.

„Tai padidintų Rusijos įtaką Europos užsienio politikai, o Europa taps pažeidžiamesnė tiekimo sutrikimams“, – energetikos forume Vilniuje pareiškė R. Perry, rašė BNS.

Energetikos sekretoriaus teigimu, iš Rusijos į Vokietiją ir Turkiją tiesiami dujotiekiai „Nord Stream“ ir „TurkStream“ „Maskvai leis iki dešimtmečio pabaigos nutraukti dujų tranzitą per Ukrainą“.

„Nord Stream 2 suduotų triuškinamą smūgį Europos energetinei įvairovei ir saugumui“, – sakė R. Perry.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)