Šiuo metu atstovus į VRK po rinkimų deleguoja partijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Pataisomis būtų nustatyta, kad atstovus VRK turėtų partijos, turinčios joms atstovaujančias frakcijas Seime.

Taip Socialdemokratų darbo partija, nedalyvavusi praėjusiose Seimo rinkimuose, tačiau turinti parlamentinę frakciją, įgytų teisę deleguoti narį į VRK.

Taip pat parlamentinės, pagal įstatymo pataisą, Seimo frakciją turinčios partijos taip pat įgautų teisę dalyvauti sudarant vietos rinkimų komisijas.

Šiuo metu atstovus į prezidento, Seimo, Europos Parlamento rinkimų komisijas, be kitų institucijų siunčiamų darbuotojų, deleguoja daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos.

Savivaldos rinkimų komisijų sudarymo tvarka jau kita – atstovus į jas siunčia parlamentines frakcijas turinčios partijos. Tokią praktiką valdantieji siūlo perkelti ir Seimo, prezidento, Europos Parlamento rinkimams, referendumams.

„Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu buvo suteikta teisė siūlyti kandidatus parlamentinėms partijoms ir partijoms, gaunančioms valstybės biudžeto asignavimus. Šis įstatymo pakeitimas leido lengviau sudaryti rinkimų komisijas. Todėl siūloma Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatas perkelti į kitų rinkimų ir referendumo įstatymus“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Pataisas registravo Socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas su frakcijos nariais Irena Šiauliene ir Juozu Bernatoniu bei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

VRK įstatymo pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad komisijos pirmininko pavaduotojai bei nariai jų prašymu galėtų būti įdarbinami komisijoje, tuomet jie negalėtų eiti kitų pareigų.

Šiuo metu vien komisijoje dirba tik VRK vadovė Laura Matjošaitytė, pavaduotojams bei nariams mokama pagal išdirbtas valandas.

Pataisos numato, kad komisijos pirmininko pavaduotojo, nario prašymu „Vyriausioji rinkimų komisija nustato, ar jis pagal pareigas dirba vien komisijoje“. Tai nustačius, VRK nariams galiotų tokie patys darbo užmokesčio apribojimai ir garantijos kaip šiuo metu pirmininkui – t. y. jie dirbtų komisijoje visu etatu, bet negalėtų gauti jokio kito atlygio, išskyrus už kūrybinę pedagoginę, mokslinę veiklą.

Seimo rinkimai vyks 2020 metų spalį.