Įtakingiausio Briuselyje leidinio politiko.eu naujienlaiškyje „Brussels Playbook“ (nuo kurio rytą pradeda dauguma eurobiurokratų ir diplomatų) tik keliais žodžiais užsiminta apie V. Sinkevičių: „EP nariai šiek tiek nusivylė (Estijos atstove – red. past.) Kadri Simson, nominuota energetikos komisare, bet ji praėjo, kaip ir Virginijus Sinkevičius, kuris bus atsakingas už aplinką ir vandenynus.“

Dar ketvirtadienio vėlyvą vakarą V. Sinkevičius išgirdo pasveikinimą iš klausymams pirmininkavusio EP Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos (ENVI) komiteto vadovo Pascalio Canfino.

Aplinkos komitetas kartu su Žuvininkystės k. Įjungė žalią šviesą @VSinkevicius. Sveikinu ir esu laimingas, kad 28 metų komisaras vadovaus Europos ambicijoms dėl bioįvairovės, vandenynų, žuvininkystės, žiedinė ekonomikos, nulinės taršos, t.t. #EPhearings2019“, – „Twitteryje“ paskelbė prancūzas, patvirtindamas neoficialiai skelbtą informaciją, kad visos EP politinės grupės, išskyrus kraštutinių dešiniųjų Identiteto ir demokratijos frakciją, palaikė V. Sinkevičiaus kandidatūrą ENVI ir Žuvininkystės (PECH) komitetų vertinimo posėdyje.

Šis įvertinimas bus perduotas Komitetų pirmininkų sueigai, o ši jį persiųs EP pirmininkų sueigai, kurią sudaro EP pirmininkas ir EP politinių grupių vadovai. Galiausiai, įvyks EP balsavimas dėl visos Komisijos, kuris suplanuotas spalio 23 d. Strasbūre.

„Manau, kad tai labai geras signalas jaunajai kartai, kad pirmasis tūkstantmečio kartos atstovas taps komisaru. Mes nesame visiškai patenkinti dėl visų jo atsakymų, bet man patinka jo prioritetas inovacijoms ir mes iš EPP (Europos žmonių partijos – red. past.)“, – teigė EPP koordinatorius ENVI komitete Peteris Liese „Twitteryje“ patalpintame vaizdo įraše.

Jam antrino ir EPP koordinatorius PECH komitete Paco Millanas Monas:
„Aš susidariau gerą vaizdą. Žinoma, ne visi atsakymai man patiko. Taip pat aš norėčiau, kad jo portfelio pavadinime būtų ir žodis „žuvininkystė“, bet manau, kad jis turi potencialo ir mes sėkmingai dirbsime ateityje.“

Pats P. Liese gan aktyviai komentavo V. Sinkevičiaus klausymus „Twitteryje“: „#EPhearings2019 #sinkevicius žada paremti automobilių pramonę, kad ji per inovacijas taptų klimatui neutrali. Puikus pastebėjimas.“

„Jis yra žmogus su potencialu, bet turi daugiau klausyti didžiausios grupės parlamente“, – rašė P.Lesie.

„#SINKEVIČIUS atsakymas dėl vilkų ir kormoranų nepatenkinamas #EPhearings2019. Stipresnis reguliavimas būtinas, kartais net šaudymas“, – įvertino nominuoto kandidato atsakymą į vienintelio lietuvio ENVI komitete Liudo Mažylio klausimą apie galimybę valstybėms savarankiškiau reguliuoti didėjančią vilkų, kormoranų ir tam tikrų kitų gyvūnų, kurie kenkia ypač ūkininkams, žvejams, populiaciją.

Tačiau Pasaulio gamtos organizacija „Twitteryje“ pasidžiaugė V. Sinkevičiaus atsakymu, kad nebūtina iš karto imtis ginklo, šį klausimą galima išspręsti ir kitais metodais.

„Kaip nominuotas komisaras paaiškins dešimtmečiui, kas yra bioįvairovės strategija? Aišku, kad @Sinkevicius nori padėti, bet nežino, kaip tai padaryti“, – EPP pasidalino pastebėjimu „Twitteryje“.

„Vandenynai yra raktas. Per didelė žvejyba yra problema. Tarša yra problema. #Sinkevicius žino, kur yra problemos, bet mums reikia išgirsti sprendimus“, – teigė tos pačios politinės grupės ir ENVI narė Marta Osojnik.

Kritikos pažėrė ir ispanas EPP narys Pedro Lopezas de Pablo:

„Neptūnui“ komisarui vandenynams ir aplinkai #Sinkevičiui reikia popieriuko perskaityti, kad jis įgyvendins nulinę plastiko, nulinę taršą… Nelabai gerai nuteikia #EPhearings2019.“

„@PacoMillanMon paklausė #Sinkevičiaus, ar jis pasirūpins žuvininkystę ir apie „Brexit“ pasekmes: Tuščias atsakymas #EPhearings2019.“

„Dar linksmiau, po antro klausimo apie „Brexit“ įtaką žuvininkystei, #Sinkevičius atsakė @PacoMillanMon: „nesijaudink @MichelBarnier („Brexit“ derybininkas – red. past.) viskuo pasirūpins!!!

„@VSinkevicius nenuvylė, jis turi potencialo“, – vis dėlto galiausiai paskelbė EPP grupė.

Politico.eu „patwittino“ britų EP nario Chriso Davies citatą apie V. Sinkevičių: „Galiu, kaip britų narys, pasakyti, kad sveikinu galimybę dirbti kartu.“

PECH komiteto pirmininkas dar prieš klausymus pajuokavo: „... tik 28 (aš velniškai jam pavydžiu!).“

„Nominuotas komisaras @VSinkevicius pasirodė gerai per šiandienos klausymus. Jis parodė savo ambicijas ir norą imtis konkrečių priemonių dėl oro kokybės, bioįvairovės, endoktrinę sistemą ardančių vaistų, žiedinės ekonomikos“, – rašė savo „Twitterio“ paskyroje EP narė iš Švedijos Jytte Guteland.

Jai antrino ir kita EP narė iš Airijos Grace O’Sullivan: „Po intensyvios sesijos šiandienos popietę, mes @GreensEFA (Žaliųjų frakcija – red. past.) esame sužavėti #Aplinkos ir #Vandenynų komisaro #Sinkevičiaus. Jis parodė, kad išmano sritis, kurias kuruoja @EP_Fisheries ir @EP_Environment komitetai“ ir pagyrė jo jaunystę.

Nenuostabu, kad V. Sinkevičiaus klausymai baigėsi plojimais – po lenko kandidato pasirodymo daug plojimų nebuvo. Jam, kaip ir prancūzei, – pakartotinis EP klausymas.