Kaip penktadienį pranešė savivaldybė, viena diena darželyje ne Kauno gyventojams kainuos pilną kainą – 9,2 euro. Jei mieste deklaruotas tik vienas iš tėvų, jie mokės mažiau – 4,9 euro.

Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems tėvams kaina nesikeis ir sieks 0,58 euro.

„Miestas suinteresuotas investuoti gerinant sąlygas savo gyventojams, todėl ir toliau lygiai taip pat kompensuos didžiąją dalį išlaidų už vaikų ugdymą. Tačiau ne mieste savo gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, kurių gyventojų pajamų mokestis keliauja kitoms savivaldybėms, atitinkamai už darželius Kauno mieste turės mokėti pilną arba pusę kainos“, – pranešime cituojama Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

Šį sprendimą numatyta priimti artimiausiame Kauno miesto tarybos posėdyje.

Savivaldybė žada, kad sutaupytos lėšos bus skirtos naujų darželių statyboms ir grupių skaičiui didinti, kad vaikai galėtų darželius lankyti kuo arčiau namų.

Kauno miesto savivaldybė teigia ikimokykliniam ugdymui organizuoti ir įgyvendinti iš savo biudžeto kasmet skirianti vidutiniškai 31,35 mln. eurų.

„Kitąmet, įsigaliojus naujajai tvarkai, tikimasi, jog kauniečiams padidės ikimokyklinio ugdymo prieinamumas, atsiras daugiau galimybių patekti į pageidaujamas įstaigas. Tuo metu tėvai, deklaravę gyvenamąją vietą ne Kaune, galės tęsti vaikų ugdymą miesto darželiuose atnaujintomis sąlygomis arba rinktis kitas alternatyvas – leisti atžalas į kitų savivaldybių įsteigtas bei išlaikomas arba privačias ugdymo įstaigas“, – sakė J. Baltaduonytė.

Šių metų rugsėjo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės įstaigose yra daugiau kaip 14,5 tūkst. darželinukų.

Iš jų apie tūkstantis nedeklaruoti Kaune, dar 900 vaikų nė vienas iš tėvų nėra Kauno miesto gyventojai.

Kauno savivaldybė yra inicijavusi kai kurių Kauno rajono teritorijų prijungimą prie miesto savivaldybės. Tam priešinasi Kauno rajono savivaldybė, kurios teritorijas planuojama prisijungti.

Siūlomos prijungti teritorijos užima 297,8 kvadratinio kilometro – beveik dukart daugiau nei dabartinis miestas.

Kaip vieną iš prijungimo argumentų savivaldybė įvardija tai, jog Kauno rajono gyventojai naudojasi miesto infrastruktūra, taip pat ir vaikų darželiais, o tai papildomai kainuoja miestui.