„Visą šią ir dar kitą savaitę Briuselyje - komisarų svarstymai komitetuose. Tik ką paskambinau Virgiui Sinkevičiui, pasveikinau - stebėjau gyvai jo pasirodymo pradžią, po to išskubėjau į oro uostą - palyginus su kai kuriais kitais komisarais, atrodė labai neblogai. Tikrai nebuvo gėda už Lietuvą. Gerai pasiruošęs, gal per daug įsitempęs, bet jaunumą pavertė privalumu, paskelbęs, kad yra pirmasis komisaras, gimęs po Berlyno griūties. Salėje jautėsi, kad tai daug kam buvo nelauktas argumentas“ – feisbuko paskyroje teigia A. Kubilius.

Pasak A. Kubiliaus, pozityvus vertinimas EP V. Sinkevičiui matomas jau dabar.

„Matau, kad EPP frakcijos lyderiai atitinkamuose komitetuose jau skelbia pozityvų Virgio Sinkevičiaus pasirodymo vertinimą. Tikėtina, kad ir kitos didžiosios frakcijos Europos Parlamente neturės labai daug priekaištų“, – sako jis.

ELTA primena, EP komitetų klausymuose ketvirtadienį dalyvavęs kandidatas į eurokomisarus V. Sinkevičius po klausymų vylėsi, kad pavyko atsakyti į visus klausimus.

Komiteto pirmininkas ir politinių frakcijų atstovai (koordinatoriai) posėdžiaus iš karto po klausymo arba kitą rytą, kad įvertintų pasiūlytojo komisaro atsakymus. Per 24 valandas nuo įvertinimo koordinatoriai išsiųs konfidencialų vertinimo raštą Komitetų pirmininkų sueigai, kuriame pateiks rekomendaciją dėl pasiūlytojo komisaro tinkamumo.

Komiteto koordinatoriai gali susitarti ir vienbalsiai rekomenduoti pritarti pasiūlytojo komisaro kandidatūrai. Jeigu nuomonės išsiskiria, būtina surinkti bent dviem trečdaliams komiteto narių atstovaujančių koordinatorių palaikymą. Jeigu tokia dauguma nesusidaro, koordinatoriai turi teisę paprašyti kandidato atsakyti į papildomus klausimus raštu, o jeigu ir šie atsakymai netenkina, jie turi teisę surengti papildomą kandidato klausymą. Taip pat gali būti pasiūlyta patikslinti komisarų atsakomybės sritis.

Spalio 15 d. Komitetų pirmininkų sueiga, o spalio 17 d. EP Pirmininkų sueiga išnagrinės klausymų vertinimo raštus ir rekomendacijas bei atliks galutinį vertinimą. Iškart po to kandidatų vertinimo raštai bus paskelbti viešai.

Spalio 23 d. Strasbūre rengiamame EP plenariniame posėdyje numatyta balsuoti dėl visos Europos Komisijos sudėties.