Patikrinimų metu yra testuojamas NASAMS sistemos komponentų techninis ir taktinis atitikimas nustatytai ginkluotės specifikacijai. Sistemos testavimas tęsis iki 2020 m. vasario. Testų metų bus patikrinti visi NASAMS komponentai: raketsvaidžiai, radarai, elektrooptiniai sensoriai, turimų trumpo nuotolio oro gynybos sistemų RBS70 integracijos komponentai, ryšių mazgai ir valdymo komponentai bei transporto priemonės.

Numatyta, jog vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NASAMS į Lietuvą bus pristatyta iki 2020 m. pabaigos.

Pristačius ginkluotę į Lietuvą, prasidės KOP Oro gynybos bataliono specialistų apmokymas valdyti šią vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą.

Vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS Lietuva įsigyja pagal Krašto apsaugos ministerijos ir NASAMS gamintojos Norvegijos kompanijos „Kongsberg" 2017 m. spalio 26 d. pasirašytą pirkimo sutartį.

Pagal šią sutartį Lietuvos karinėms oro pajėgoms už 110 mln. eurų bus nupirkta įranga dviem oro gynybos baterijoms, logistinis sistemos palaikymo paketas ir mokymai sistemos operatoriams bei priežiūros specialistams.

Įgyvendinus šį projektą, Lietuva įgis sukomplektuotą ir integruotą vidutinio nuotolio oro gynybos pajėgumą.

Įsigyjama sistema yra nauja, išskyrus naudotus raketų paleidiklius, įsigytus iš Norvegijos kariuomenės ir kurie bus atnaujinti iki gamyklinių parametrų. Planuojama, kad iki 2021 metų visos priemonės jau bus pasiekusios Lietuvą, apmokytas personalas, o visi komponentai bus integruoti į vieningą sistemą, gebančią vykdyti oro gynybos užduotis.