A. Maldeikienė rašė, kad perskaičiusi S. Jakeliūno laišką Europos Komisijos (EK) pirmininkei Ursulai von der Leyen patyrė šoką. Politikė teigė nesitikėjusi, kad tokios kalbos pasieks net pačią komisijos pirmininkę.

„Tai prieštarauja net paprasčiausiam padorumui“, – laiške rašė politikė.

S. Jakeliūnas savo laiške teigė, kad būtent kandidatas į eurokomisarus, V. Sinkevičius supažindino jį su viena mergina, kurios draugės esą nukentėjo nuo Mykolo Majausko.

„Visų pirma, aš supažindinau S. Jakeliūną su šia mergina. Antra, ji pati patvirtino, kad niekada nėra turėjusi jokio kontakto su V. Sinkevičiumi. (…) Kai minėta mergina pasakė, kad nebenori ir toliau būti įtraukta į šią situaciją, ji tai padarė pastebėjusi, kad S. Jakeliūnas neturi nė menkiausio noro spręsti problemą, o tik kaupti „politinę amuniciją“ prieš konkurentus“, – laiške situaciją aiškino A. Maldeikienė.

Politikė teigė, kad po šio merginos sprendimo, tiek A. Maldeikienė, tiek ir minėta mergina patyrė S. Jakeliūno spaudimą.

Stasys Jakeliūnas

Europos parlamento narė A. Maldeikienė pabrėžia, kad dėl „Metoo“ skandalo nesistengia ginti M. Majausko, tačiau S. Jakeliūno pasirinktas situacijos apibūdinimas paprasčiausiai išpučia visą situaciją.

Savo laiške politikė pabrėžė, kad M. Majauskas net nėra V. Sinkevičiaus politinis kolega – jis dirba opozicijoje.

„Ryšys, kurį bandoma sukurti, mažų mažiausiai silpnas“, – tekste rašo A. Maldeikienė.

„Tai gėdinga diena mano šaliai, nes tokių politikų kaip S. Jakeliūnais veiksmais, dėmesys yra nukreipiamas nuo esminių politinių klausimų“, – rašė politikė.

Ji Europos žaliųjų partiją ragino rimtai pasvarstyti, ar toks S. Jakeliūno elgesys suderinamas su partijai keliamais reikalavimais.

Nemalonią staigmeną pateikė prieš pat kandidato klausymus

DELFI primena, kad trečiadienį europarlamentaras Stasys Jakeliūnas išsiuntė laišką naujajai EK pirmininkei Ursulai von der Leyen su prašymu atmesti V. Sinkevičiaus kandidatūrą į EK narius.

„Kaip Europos Komisijos pirmininkei, kuri siekia plėtoti lyčių lygybę ir apsaugoti moterų teises Europos Sąjungoje, norėčiau atkreipti jūsų dėmesį dėl labai daug klausimų keliančios Lietuvos nominuoto kandidato p.Sinkevičiaus pozicijos debatų seksualinio priekabiavimo byloje metu“, – rašo S.Jakeliūnas laiške, kurį išplatino ir savo EP grupėje Žaliųjų frakcijoje/ Europos laisvajame aljanse.

Toliau laiške europarlamentaras išdėsto savo versiją apie 2018 m. kilusį Seimo nario Mykolo Majausko taip vadinamą #MeToo skandalą ir V.Sinkevičiaus vaidmenį jame.

Dar vasarą, paskelbus „valstietį“ V.Sinkevičių kandidatu į eurokomisarus, į Europarlamentą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išrinktas S.Jakeliūnas neslėpė savo kritiško požiūrio. Pasak jo, esminės Lietuvos kandidato į EK bėdos – kvalifikacijos trūkumas ir moralinės savybės.
Rugsėjo mėnesį S.Jakeliūnas savo požiūrį išdėstė ir savo Europarlamento grupėje.

„Trūksta kompetencijos. Yra ir moraliniai argumentai. Dėl nepalaikymo merginų, nukentėjusių dėl Majausko“, – tuomet teigė europarlamentaras.

Virginijus Sinkevičius

Priminsime, kad 2018 m. kovo mėnesį Lietuvoje kilo taip vadinamas #MeToo seksualinio priekabiavimo skandalas, kai laidos „Info diena“ pašnekovė apkaltino Seimo narį, konservatorių M.Majauską seksualiniu priekabiavimu. Ji teigė, kad M.Majauskas praeityje vartojo alkoholį su moksleivėmis, su jaunomis merginomis nuolat dalyvaudavo vakarėliuose, siekdamas esą atsivesti jas į savo butą bei atlikti nederamus seksualinio pobūdžio veiksmus.

Prokuratūra ikiteisminio tyrimo dėl M.Majausko galimo seksualinio priekabiavimo nepradėjo. Vėliau parlamentaras kreipėsi į prokurorus dėl šmeižto, tačiau tyrimas sustojo, žiniasklaidai atsisakius atskleisti merginos, kalbėjusios apie konservatoriaus elgesį, tapatybę.

Vis dėlto Seime rudenį bandyta surengti apkaltos procesą M.Majauskui ir to iniciatorius buvo S.Jakeliūnas. Pasak jo, būtent V. Sinkevičius supažindino jį su viena mergina, kurios draugės esą nukentėjo nuo M.Majausko.

„Taip, jis (V.Sinkevičius – red. past.) padėjo man su ja susitikti per kitus žmones. Kitaip sakant nukreipė į kontaktą su ja, kadangi ji tuo metu dirbo Vyriausybės kanceliarijoje, – pasakojo apie tariamą S.Sinkevičiaus vaidmenį skandale S.Jakeliūnas. – Kažkokiame etape bešnekant su Sinkevičiumi ir kitais žmonėmis, sako: „Va ta mergina yra ten ir ten.“

Dar daugiau, trečiadienio laiške išrinktajai EK pirmininkei europarlamentaras apkaltino V.Sinkevičių melu apie šią bylą per susitikimą su Žaliųjų frakcijai Strasbūre rugsėjo mėnesį.

„Todėl manau, kad p.Sinkevičiaus buvimas jūsų Komisijoje keltų pavojų pasitikėjimui jūsų tikslais tokiais, kaip kad lyčių lygybė ir moterų teisės. Tai taip pat sumažintų tikėjimą ES ir jaunųjų politikų vaidmeniu darant ją stipresne ir teisingesne“, – apibendrina laišką S.Jakeliūnas.

Pirmasis bandymas pradėti apkaltą įvyko 2018 m. spalio 16 d., bet nubalsuoti dėl apkaltos komisijos sudarymo nepavyko, nes pritariančių ir nepritariančių (susilaikančių) jos sudarymui buvo tiek pat – po 52. Nepavyko ir antrasis tos dienos balsavimas, nes vienodas skaičius Seimo narių ir vėl pasisakė tiek prieš (susilaikančius įskaičiuojant), tiek už komisijos sudarymą. Balsavimas buvo laikinai nukeltas.

Mykolas Majauskas

Po dar vieno balsavimo komisijos sudarymui taip pat nebuvo pritarta. Už jos sudarymą balsavo 37 Seimo nariai, prieš 34, o 20 susilaikė. V.Sinkevičius tądien balsavimuose nedalyvavo. Antrasis bandymas įvyko 2018 m. lapkričio 15 d. – į vakarinį Seimo posėdį susirinkęs Seimas po trumpos diskusijos balsavo dėl komisijos, kuri aiškintųsi, ar M.Majauskas vertas apkaltos, sudarymo. Komisijos sudarymą palaikė 51 Seimo narys, prieš buvo 46, 13 Seimo narių susilaikė. Balsų už komisijos sudarymą nepakako. V.Sinkevičius vėlgi šiame balsavime nedalyvavo.

„Nė vienos iš skandale minėtų merginų tapatybių Virginijui Sinkevičiui nebuvo žinoma, jos niekada nesikreipė į ministrą pagalbos. Dėl to ministras tikrai negalėjo supažindinti merginų su Seimo nariu Stasiu Jakeliūnu ar dalyvauti jų pokalbyje“, – rugsėjo mėnesį S.Jakeliūno mestus kaltinimus V.Sinkevičiui komentavo Ekonomikos ir inovacijų ministro patarėjas Egidijus Jurgelionis.

Ketvirtadienį 14.30 val. Briuselyje įvyks ir 3 valandas truks V.Sinkevičiaus klausymai Europos Parlamento Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos bei Žuvininkystės komitetuose. Nuo jų priklauso, ar V.Sinkevičius taps jauniausiu istorijoje Europos Komisijos nariu.