„Tai yra kaimynas, su kuriuo turime bendrauti ir kalbėtis. Turime užtikrinti savo interesų apsaugą ir gynimą bendradarbiaudami bei bendraudami“, – žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad Vyriausybė nekeičia pamatinių nuostatų dėl Astravo atominės elektrinės, tačiau užsiminė, jog dialogas gali padėti atsverti Rusijos įtaką Baltarusijoje.

„Vyriausybė nekeičia jokių savo pamatinių nuostatų kalbant apie Astravo AE. Nepaisant, kad turime tą problemą, turime kalbėtis ir ieškoti sprendimų būdų, kaip bendrausime su kaimyne“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Ar mes turime interesą, kad šita valstybė būtų demokratinė valstybė, būtų orientuota į Vakarų demokratiją, ar tiesiog atiduoti ir palikti ją likimo valiai, kad Rytų kaimynas pasidarytų kaip sąjunginė valstybė ar filialas?“ – sakė premjeras.

„Rusijos interesas yra pritraukti kuo arčiau savęs, integruoti, mūsų – kad Baltarusija kaip mūsų kaimynė būtų demokratinė draugiška valstybė“, – teigė S. Skvernelis.

Jis pareiškė, kad konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybės pasirašyti susitarimai su Baltarusija prisidėjo prie Astravo jėgainės atsiradimo, o dabartinė retorika skirta mobilizuoti rinkėjus kitų metų Seimo rinkimams.

„Kalbant apie konservatorius, nieko naujo – artėja rinkimai ir ištraukiama rusų bauginimo korta. Gaila, kad kaltinimai reiškiami užsienio reikalų ministrui visiškai nepagrįstai“, – sakė ministras pirmininkas.

„Tas kolaboravimas, kuris buvo A. Kubiliaus Vyriausybės su Baltarusija atominės elektrinės srityje, davė rezultatą, kad ta elektrinė stovi. Tai atrodo nenuoširdu, dirbtina ir skirta tik rinkimams“, – sakė S. Skvernelis.

Konservatoriai sako nerimaujantys, kad atsivėrimas Baltarusijai gali reikšti nederamas nuolaidas dėl Astravo atominės elektrinės. Jie teigia, kad dešiniųjų Vyriausybė elektrinę bandė stabdyti plėtodama Visagino atominės elektrinės projektą.

Lietuvos pareigūnai sako, kad Astravo elektrinė netoli Lietuvos sienos statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Minskas kaltinimus atmeta.