Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis tvirtino, kad tokiai V. Pranckiečio skubai esą yra priežastis.

„Pareiškimas – apgailėtinas dėl paprastos priežasties, – teigė R. Karbauskis. – Šiaip pirmininkas pats tvirtina komandiruotes ir jis puikiai žino, kad kitą savaitę vien mūsų frakcijoje nebus penkių žmonių. Vien mūsų, nešnekant apie kitus koalicijos partnerius. Jis puikiai žino, kad jei būtų balsavimas kitą savaitę, jei jame nedalyvautų opozicija, tokiu atveju surinkti 71 balsą yra neįmanoma.“

R. Karbaukis tvirtino, kad balsavimas tikrai bus, bet tikrai ne kitą savaitę. „Paprasčiausiai mes turime turėti savo koalicijos žmones, nes jei jų neturėsime, 71 nebus, – kalbėjo LVŽS lyderis. – O būtent kitą savaitę nebus 71. Jis pats pasirašinėjo tas komandiruotes valdyboje.“

„Jis kiekvieną kartą bus labai drąsus, kai suskaičiuos, kad nėra 71, – tvirtino R. Karbauskis. – Bet kai bus 71, drąsa išnyks, nes jis puikiai supranta, kad valdančioji koalicija, jei susirinks visa, tai atitinkamas bus sprendimas. Mes jau pradedame galvoti apie tai, kas bus po to.“

V. Pranckietis situaciją vadino „peržengiančia sveiko proto ribas“, ar R. Karbauskis tam pritaria? „Jei jis apie save, tai galima sutikti. Bet jei jis ne apie save, tai nežinau, ką jis turi galvoje, kas yra sveiko proto ribos, – kalbėjo R. Karbauskis. – Nežinau daugiau parlamento, nesu girdėjęs apie tokį atvejį, gal tai kažkur buvo, gal bus pirmasis Europoje. Kai Seimui ar parlamentui vadovautų žmogus, kuris atstovautų pas sau.“

R. Karbauskis teigė, kad apie galimus Seimo pirmininko rinkimus kalbėjo ir su opozicija, ir su pačia Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ją jis vadina puikia kandidate.

„Tai yra mano klaida, nes negalvojau, kad žmogus, kuris renkamas koalicijos, mūsų partijos deleguotas žmogus, buvęs mūsų partijos narys, kad jis susitapatins su tuo postu ir atėjus momentui, kai pasirašoma nauja koalicinė sutartis, jis atsisakys vykdyti koalicinę sutartį“, – tvirtino R. Karbauskis ir pridūrė, kad V. Pranckietis šiuo metu tiesiog teršia ir jo, ir partijos vardą.

„Ką jis atstovauja? Valdančiosios daugumos jis neatstovauja, mes nuo jo atsižegnojame. Atleiskite, šitas žmogus nieko bendro su mumis neturi. Opozicija daro lygiai tą patį, – tvirtino R. Karbauskis. – Taip išeina, kad jis pats sau.“

R. Karbauskis tvirtino, kad jo frakcijos nariai į komandiruotes keliaus vos kelioms dienoms: vieni dviem, kiti trims.

„O po to šnekėsimės“, – teigė R. Karbauskis, pridurdamas, kad balsavimas, kurio prašo V. Pranckietis, tikrai įvyks.

Naudojasi tarnybine padėtimi

Panašiai trečiadienį kalbėjo ir valstietė Agnė Širinskienė. Jos teigimu, Seimo pirmininkas, žinodamas, kada ir kuris parlamentaras išvyksta į komandiruotę, pasirinko sau patogiausią laiką.

„Aš manau, kad ponas Pranckietis naudojasi tarnybine padėtimi, žino, kaip veikia komandiruočių duomenų bazė, prie jos prieina ir moka skaičiuoti. Turiu omenyje, kad kitą savaitę bent 5-6 mūsų frakcijos nariai bus komandiruotėje. Ir Seimo pirmininkas, prieidamas prie šios duomenų bazės, skaičiuoti moka“, – žurnalistams Seime sakė A. Širinskienė.

Ji pabrėžė, jog net neabejoja, kad V. Pranckietis pasielgė būtent taip – išsirinko valdančiajai daugumai patį nepatogiausią laiką.

„Kai mes turėsime kolegas nesergančius, ne komandiruotėse, mes tikrai laiką pasirinksime“, – tvirtino valstietė.

„Įtariu, kad tai yra pirmą kartą Europos istorijoje praktika, kai žmogus yra atstatydinamas, pats pasirinkti tą datą. Jei jau taip norisi pasitraukti iš posto, gali tai padaryti savo valia“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Ji kol kas negalėjo atskleisti, kokią datą šiam klausimui išspręsti pasirinks valdančioji dauguma.

Procedūros nori kitą savaitę

DELFI primena, kad prašydamas pasitikrinti pasitikėjimą Seimo pirmininkas tvirtino, kad susidariusi situacija „peržengia sveiko proto ribas“.

„Atėjau čia pasakyti ir pareikšti to, kad man yra neramu dėl susidariusios situacijos, yra peržengiamos sveiko proto ribos. Situacija eskaluojama taip ilgai, kad norisi ją užbaigti. Noriu pakviesti valdančiąją dauguma kitą savaitę, nebeatidėliojant, organizuoti procedūrą, pagal Konstituciją, įstatymus, Seimo statutą, kuri vadinasi „atšaukimo procedūra“ ir patikrinti pasitikėjimą Seime“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigė, kad norėtų, jog procedūra būtų atlikta kitą savaitę, prieš biudžeto svarstymą.

Pats V. Pranckietis iš posto trauktis nežada, sako, kad jį patvirtino Seimas, jo dauguma, jei prireiks, jis savo postą palikti gali tik po slapto Seimo balsavimo.