„Atėjau čia pasakyti ir pareikšti, kad man neramu dėl susidariusios situacijos, yra peržengiamos sveiko proto ribos. Situacija eskaluojama taip ilgai, kad norisi ją užbaigti. Noriu pakviesti valdančiąją daugumą kitą savaitę, nebeatidėlioti ir organizuoti procedūrą pagal Konstituciją, įstatymus, Seimo statutą, ji vadinasi „atšaukimo procedūra“, noriu patikrinti pasitikėjimą Seime“, – kalbėjo V. Pranckietis.

„Todėl prašau, kad tai būtų atlikta kitą savaitę, nes dar po savaitės „ateina“ (į Seimą, aut. past.) pagrindinis įstatymas – biudžetas. Turėtume susitelkti ir svarstyti biudžetą. Todėl turime užbaigti šią diskusiją. Dar kartą kviečiu pabaigti šią situaciją Seimo įstatymo pagrindu ir sprendimu“, – savo pareiškimą baigė V. Pranckietis.

Į žiniasklaidos klausimus po pasisakymo jis neatsakinėjo.

DELFI primena, kad Seimo pirmininko postas, pagal liepos pirmosiomis dienomis pasirašytą koalicijos sutartį tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP), „Tvarkos ir teisingumo“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS), atitenka LSDDP.

Pats V. Pranckietis iš posto trauktis nežada, sako, kad jį patvirtino Seimas, jo dauguma, jei prireiks, jis savo postą palikti gali tik po slapto Seimo balsavimo.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis žurnalistams prieš kurį laiką patvirtino, kad šis klausimas Seimo salę pasieks „visai netrukus“.

„Šitas klausimas bus svarstomas, gali būti, visai netrukus“, – rugsėjo 19 dieną teigė R. Karbauskis.

Užkliuvo Nausėdai ir Grybauskaitei

Šią situaciją Seime įvertino tiek prezidentas Gitanas Nausėda, tiek ir kadenciją baigusi Dalia Grybauskaitė. D. Grybauskaitė situaciją įvertino itin kritiškai. Ji teigė, kad „valstiečių“ siekis atstatydinti jiems nebeatstovaujantį Seimo pirmininką V. Pranckietį yra kerštavimas, ir taip parlamente kuriama „politinės menkystės fiesta“.

G. Nausėdai užkliuvo Seimo darbo efektyvumas. Vertindamas situaciją, jis teigė, kad Seimo pirmininko posto klausimas įsisenėjo, o ir patys parlamentarai nebeieško racionalių sprendimo būdų. Tai, įsitikinęs prezidentas, atsiliepia Seimo darbo efektyvumui.