Kaip trečiadienį pranešė Lietuvos kariuomenė, JAV viešintis V. Rupšys vadų pasikeitimo ceremonijoje išreiškė padėką kadenciją baigiančiam generolui Josephui Dunfordui už JAV pajėgų buvimą regione ir paramą vystant trūkstamus kritinius karinius pajėgumus.

„Linkiu naujajam pirmininkui generolui Markui A. Milley'ui sėkmės naujose pareigose ir tikiu, kad JAV ir Lietuvos kariuomenių bendradarbiavimas augs, stiprės, bus abipusiai naudingas ir prisidės prie bendrų saugumo ir gynybos tikslų“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

JAV Sausumos pajėgų generolas Markas A. Milley'us tapo 20-uoju šalies Jungtinio štabų viršininkų komiteto pirmininku, t. y. kariuomenės vadu.

V. Rupšys turėjo progą asmeniškai pasveikinti ir palinkėti sėkmės generolui. Be kitų susitikimų, kariuomenės vadas su JAV Pensilvanijos Nacionalinės gvardijos vadu planuoja lankytis bendrovėje „Oshkosh Corporation“, kurioje Lietuvos kariuomenei būtų gaminami šarvuoti kovinės paramos visureigiai.

JAV leido Lietuvai įsigyti iš viso 500 mašinų, Lietuva planuoja pirkti 200 šių transporto priemonių. Kaip teigia kariuomenė, didesnis skaičius visureigių numatytas apsidrausti, jei Lietuva nuspręstų jų įsigyti daugiau.

Vašingtonas teigia, kad sandorio vertė sieks 170,8 mln. dolerių (154 mln. eurų). Anksčiau Lietuva nurodė, kad pirkimui ketina skirti 142 mln. eurų.

JAV aktyviai prisideda prie Lietuvos ir Baltijos šalių gynybos stiprinimo siųsdama karius ir techniką, šalis vadovauja NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lenkijoje. Be planų įsigyti šarvuotus visureigius Lietuva iš JAV gamintojų perka priešlėktuvines raketas, bokštelius kovinei technikai, prieštankines sistemas „Javelin“, kitą įrangą. Lietuva remia JAV dalyvaudama karinėse operacijose ir misijose.