Šiuo metu vėl ieškoma Specialiosios mokyklos-daugiafunkcio centro, Gamtos mokyklos, Muzikos mokyklos vadovų. Šiuo metu pirmosioms dviem vadovauja senieji direktoriai, o Muzikos mokykla jau ilgą laiką turi tik pavaduojantį direktorių. Taip pat netrukus bus ieškoma penkių lopšelių-darželių vadovų: „Kastyčio“, „Vaikystės“, Pušynėlio“, „Nykštuko“, „Varpelio“. Lapkričio viduryje turėtų vykti ir pirmoji Rožyno progimnazijos direktoriaus atranka.

Vidaus administravimo skyriaus vedėjos Sonatos Vizorienės teigimu, kitąmet baigsis dar šešių švietimo įstaigų vadovų kadencijos. Be to, konkursą užimti Pradinės mokyklos direktorės vietą laimėjo dabartinė lopšelio-darželio „Jūratė“ direktorė, tad netrukus teks ir jam ieškoti naujo vadovo.

„Vienur užkimšome skylę, kitur atsivėrė“, – pripažįsta Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjo pavaduotojas Eugenijus Kuchalskis.

Visgi, jo manymu, su didžiausiu išbandymu Savivaldybė susidurs 2022 metais, kai baigsis maždaug dviejų dešimčių miesto švietimo įstaigų vadovų kadencijos. Miesto švietimo strategai turi vilčių, kad keisis tvarka ir surasti naujus vadovus bus paprasčiau.

Neviliojanti vieta

E. Kuchalskio manymu, vadovauti švietimo įstaigoms vengiama dėl kelių priežasčių. Norintiesiems dalyvauti konkurse reikalingas kompetencijų vertinimas.

„Kiek mums žinoma, nuvažiuoja atlikti testo nemenką darbo stažą turintys direktoriai ar jų pavaduotojai ir nemaža dalis jo neįveikia“, – pažymi E. Kuchalskis.

Antras nuo vadovavimo mokyklai potencialius kandidatus sustabdantis veiksnys – direktoriaus terminuota darbo sutartis, sukelianti tam tikrų problemų. Imtis vadovauti mokyklai atgraso ir didžiulė atsakomybė bei jai neadekvatūs atlyginimai. Pasak E. Kuchalskio, kai kurių aukštos kategorijos, turinčių didesnį nei etatas krūvį ir didelį stažą mokytojų darbo užmokestis yra kone toks pat kaip mokyklų vadovų.

„Problemiška situacija. Reikalavimai direktoriams dideli, kontrolė didelė, o atlyginimai nedaug skiriasi nuo mokytojų“, – sako E. Kuchalskis.

Jis prasitaria, jog trūkstant direktorių netgi bandoma kalbėtis su kai kuriais ugdymo įstaigų pavaduotojais, tačiau ir šie nesiveržia į aukštesnį postą – žino savo darbą, į jį įsigilinę, ir nors atlyginimas mažesnis nei direktoriaus, tačiau darbo sutartis neterminuota.

Kad galėtų siekti švietimo įstaigos direktoriaus karjeros, pretendentui svarbu įsivertinti kompetencijas. Tą padaręs, jis gauna teisę dalyvauti bet kurios švietimo įstaigos – mokyklos, darželio, neformaliojo ugdymo – vadovo atrankoje. Ir netgi nebūtinai toje pačioje savivaldybėje.
„Tarsi kandidatų ir yra, bet kai ateina paskutinė dokumentų konkursui padavimo diena, lieka nebeaišku, ar planavę jame dalyvauti neišlaikė kompetencijų vertinimo, ar nuvyko į kitą konkursą“, – sako Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Įtampą kelia miestas

Panevėžio rajone švietimo įstaigų vadovų daugiausia reikės šiais metais. Savivaldybė paskelbusi net 11 konkursų, o kandidatų atrankos vyks spalį–lapkritį. Vadovai bus renkami rajono Muzikos mokyklai, trims lopšeliams-darželiams: Naujamiesčio „Bitutei“, Raguvos „Skruzdėliukui“ ir Dembavos „Smalsučiui“, Bernatonių mokyklai-darželiui, Ramygalos gimnazijai, taip pat Berčiūnų, Linkaučių, Paliūniškio, Miežiškių, Vadoklių pagrindinėms mokykloms.

Kitąmet rajone bus ieškoma tik trijų įstaigų vadovų – Pedagoginės psichologinės tarnybos, Velžio, Naujamiesčio gimnazijų, o 2021 metais – dešimties mokyklų ir darželių.

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Algirdo Kęstučio Rimkaus žiniomis, ne visi dabartiniai švietimo įstaigų vadovai apsisprendė siekti dar vienos kadencijos.
„Savivaldybė į kadencijas žiūri ne kaip į galimybę keisti vadovus, bet kaip į galimybę jiems keistis. Taip žvelgti raginame ir pačius direktorius“, – sako A. K. Rimkus.

Jo nuomone, terminuota darbo sutartis galbūt ir stabdo naujų vadovų suradimą, tačiau dar didesnis kliuvinys – jiems siūlomas atlyginimas.

„Jei atlyginimai būtų geri, gal ir kadencijų nebijotų, rizikuotų“, – svarsto vedėjas.

Rajono švietimo strategams įtampą kelia ir vienas po kito mieste pasipylę konkursai, mat juose dalyvauti gali apsispręsti esami kaimo mokyklų ir darželių vadovai. Juolab kad ne vienai rajono ugdymo įstaigai dėl mažo mokinių skaičiaus ateityje gresia pertvarka.