DELFI primena, kad minėti namai yra skirti onkologine liga sergančio vaiko slaugai, reabilitacijai, šeimos gyvenimui ir laisvalaikiui skirtas centras, kuris padės sukurti saugią, jaukią, sveikti padedančią aplinką visai sergančio vaiko šeimai. Akcijos organizatoriai tvirtina, kad mažas namelis su kėde Katedros aikštėje Vilniuje stovės tol, kol bus surinkta visa suma.

Vertina kaip grubią ministro reklamą

„Šį laišką nusprendžiau parašyti pamatęs labdaros akciją – reklamą, kurioje Lietuvos žvaigždės sėdi ant metalinės kėdės šalia metalinės lovos lyg būtų ligoninės palatoje ir prašo aukoti vėžiu sergantiems vaikams. (...) Man šita reklama, o ir ne tik man vienam, sukėlė labai prieštaringų minčių. O kai pamačiau ant tos varganos kėdės sėdintį Sveikatos apsaugos ministrą Verygą, neištvėriau. Ar čia tikrai normalu?“ – savo laišką pradėjo Mantas.

Jis tvirtino, kad džiaugėsi dėl visų labdaros akcijų, tačiau visada patikrina, ar pinigus renkanti organizacija yra patikima. „Nes kartą girdėjome, kaip labdara nukeliauja ne ten, kur turėjo“, – motyvus aiškino jis.

Laiško autorius priduria, kad jam ne kartą yra tekę lankytis onkologiniame vaikų skyriuje Vilniuje.

„Lenkiu galvą prieš gydytojus, niekam nelinkiu ten atsidurti ir būtent todėl rašau“, – rašė jis.

„Gerbiamas Ministre Veryga, jūs esate mūsų elitas, Vyriausybės narys, žmogus, atsakingas už sveikatos sistemą, o šiuo atveju ir už vėžiu sergančius vaikus, dėl kurių gi jūs ir nusprendėt atsisėsti ant tos metalinės kėdės lyg tais būtumėt kažkokioje skurdžioje kameroje, kurioje nėra pagalbos, tik skausmas, ašaros ir siaubas!“, – piktinosi autorius.

Jis sutiko, kad tėvai išgyvena siaubą, bet jie tikrai nelieka vieni tamsioje palatoje su savo skausmu, o būtent tokį vaizdą, jo akimis, ir kūrė ministras.

„Suprantu, kad reklamoje reikia paspausti, bet jūs gi esate Ministras, o ne žvaigždė, ne aktorius. Ar nejaučiat, kad elgiatės neetiškai medikų ir ten gydomų vaikų atžvilgiu ir net neatsakingai, prašydamas pinigų iš žmonių? Žinoma, netiesiogiai, bet tai jokio skirtumo“, – ministro veiksmus kritikavo autorius.

Šį veiksmą jis įvertino kaip grubią reklamą.

„Man atrodo, kad tai yra grubus piaras, nes save ir pacientus gerbiantis ministras visų pirma kovotų už tai, kad iš valstybės biudžeto būtų skirti pinigai medikų, slaugytojų atlyginimams, tam, ko mirtinai trūksta. O dabar jūs sėdite ir reklamuojatės prisidengdamas tėvų ir vaikų skausmu“, – laiške rašo Mantas.

Yra kitų problemų

Jam kyla klausimas, kodėl ministras tada nenusprendžia Katedros aikštėje ant kėdės sėdėti dėl kitų problemų – kompensuojamų vaistų, be kurių žmonės miršta, lėšų, kurių reikia vaikus nugabenti į užsienio klinikas.

Tėtis Mantas pabrėžia, kad jei ant kėdės socialinėje akcijoje nusprendę prisėsti žmonės apsilankytų onkologiniame vaikų skyriuje Vilniuje, žinotų, kad vaikai ir tėvai nėra palikti vieni kovoti su savo skausmu ir liga.

Aurelijus Veryga

„Palatos suremontuotos taip, kad jūs nesuprasite, kur esate – Prancūzijoje, Vokietijoje ar Amerikoje. Aš nesu buvęs ten, bet čia Vilniuje, palatos aukščiausio lygio, patogios ir vaikams, ir tėveliams, beje suremontuotos vėlgi, ne už valdžios skirtus, o už žmonių suaukotus pinigus! Dirba aukščiausios kvalifikacijos medikai ir medicinos sesutės, aria už tokius atlyginimus, kad man baisu, jog jų tiesiog nebeliks! Tik kvailys arba pasišventęs žmogus gali dirbti už tokį atlyginimą, ardyti savo sveikatą (pabandykite atsiriboti nuo vaiko mirties). O jie visi yra pasišventę...“, – savo įspūdžiais laiške dalijosi vyras.

Laiško autorius piktinosi, kad yra dirbančių ir be reklamos, tik vargu, ar tos įstaigos sulaukia ministro dėmesio.

„Ministre, bjauru kaskart skaityti, kaip biudžete visada atsiranda pinigų auksiniams šaukštams ir auksiniams tualetams. Jūros mūsų visų pinigų susižeriamos į privačias kišenes, bet jų niekada nelieka sergantiems vaikams, juos gydantiems medikams, ligoninėms. Ar žinote, kad yra tokie „Tiukos“ namai, „Rugutės“ namai? Tėvai, netekę savo vaikų, įsteigę tokius pat namus seniai dirba be jokios reklamos. Garsi vienuolė Michaela jau, matyt, baigia pastatyti tokius pat namus sunkiai sergantiems vaikams. Galėtumėte ateiti ir visuose išvardintuose namuose dirbančių žmonių paklausti – kaip jūs laikotės? Gal reikia padėti? Labai reikia, Ministre“, – rašė jis.

Neranda visų atsakymų

Laiške vyras išreiškė ir baimę dėl šios labdaros akcijos.

„Vieša paslaptis, kad labdara nesąžiningų žmonių rankose yra pats lengviausias verslas. Jau skaitėme apie „Unicef“ ar „Algojimas“ ir fonduose vykstančius neskaidrius dalykus... Kas tikrina visus tuos fondus ir fondelius, kurie kaip grybai po lietaus dygsta? Ogi niekas! Jei verslą kontroliuoja kelios dešimtys įstaigų, tai labdaros – nė viena... Tai leiskite paklausti, ar čia viskas tvarkoj?“, – klausimą kėlė jis.

Rašytame tekste jis pasidalino ir užkulisiuose girdimais pokalbiais, kad namai bus pastatyti už žmonių pinigus, bet paslaugos bus mokamos.

„Jau dabar užkulisiuose tėvai kalba, kad tuose namuose, pastatytuose už žmonių pinigus, paslaugos gali būti mokamos. Ir aš niekur nerandu jokios informacijos, kuri tai paneigtų“, – rašo tėtis Mantas.
Autorius tvirtina pasigedęs informacijos ir apie tai, iš ko namai bus išlaikomi, kaip bus atrenkami vaikai.

„Toks privataus „Mamų unijos“ fondo 2000 kv. m., 2,5 mln. vertės projektas, kurį reklamuoja tiek žvaigždžių per LRT – kas reiškia, vėl už mūsų pinigus – turėtų būti skaidrus it krištolas ir nekelti tokių klausimų, kuriuos užduotų ne tik bet kuris verslininkas, bet ir namų šeimininkė. Iš ko bus išlaikomi tie namai, kai jie bus pastatyti? Ir ne vienerius metus, o kokius 10 ar net daugiau metų? Kur yra detali ataskaita, kaip yra jau išleisti 2 mln. suaukotų eurų statyboms? Atsakykite!“ – savo laiške reikalauja jis.

„O gal vėl sėdėsite su žvaigždėmis ir prašysite, kad žmonės suaukotų? Ir mes toliau matysime, kaip už mokesčių mokėtojų pinigus kyla ponų dvarai? Sutinku, kad visi ginklai dėl vaikų yra pateisinami, bet šį kartą, Ministre, labai prašovėte“, – savo laišką baigė tėtis Mantas.

Atsakė į rūpimus klausimus

„Mamų unijos“ steigėja ir prezidentė Eglė Mėlinauskienė DELFI atsakė į laiške išsakytus tėčio Manto klausimus. Ji tvirtino, kad „Mamų unijos šeimos namuose“ visos paslaugos onkologine šeima sergantiems vaikams bus nemokamos. O už simbolinį mokestį jame paslaugas galės gauti ir sveiki vaikai.

„Jeigu kalba eina apie onkologinius ligonius, tai mes visą laiką sakėme ir deklaravome, kad suteikiamos paslaugos bus tikrai nemokamos. Bet jos gali būti mokamos, tarkime, sveikiems vaikams, kurie norės naudotis tomis pačiomis paslaugomis, arba iš šono atėjusioms šeimoms, mes jas tikrai suteiksime. Gal norės mankštos, psichologo pagalbos, gal baseino, bus galima kreiptis už kažkokį simbolinį mokestį“, – teigė E. Mėlinauskienė.

Moteris tvirtino, kad atrankos, kaip kad laiške rašo tėtis Mantas, neprireiks. Name turėtų būti toks butų skaičius, kiek ir reikalinga pagal paskaičiavimus.

„Mes esame paskaičiavę, pagal Lietuvos susirgimų skaičių, čia tokios atrankos nedarysime, tos šeimoms turėtų užtekti vietų. Mes nesame iš oro tuos skaičius ištraukę. Pasirėmėme ir kitų šalių patirtimi, skaičiavo pagal susirgimų skaičių, kiek reikėtų tokių kambarių, kad vaikai tilptų ir būtų patenkintos visos šeimos“, – DELFI pasakojo „Mamų unijos“ prezidentė.

E. Mėlinauskienė sakė, kad pastatas bus išlaikomas iš keleto veiklų.

„Pastatas bus išlaikomas iš paramos, projektinės veiklos. Mes manome, kad dalį pasidengsime iš projektinės ir ūkinės veiklos. Nuo pat pirmų dienų veiklą vykdėme – pardavinėjome vaikų atvirukus, arbatą, šiai dienai esame sukūrę ir išleidę „Mamų unijos“ kavą, turime pirkinių maišelius. Iš šios veiklos per metus sugeneruojame dalį lėšų“, – apie būsimo pastato išlaikymą kalbėjo „Mamų unijos“ direktorė.

E. Mėlinauskienė pasakojo, kad šalia pastato bus ir šeimų ūkis, dalis nepanaudotos produkcijos bus parduodama, siekiant išlaikyti namus.