Partijos tarybos ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Rasa Baškienė klausė, ar nebijoma sukurti „tėvonijų“ – aklai vienmandates apygardas rinkimuose atiduodant Seimo frakcijos nariams.

Nebenori likti ant atsarginių suolo

Neigiamą komentarą dėl galimų „tėvonijų“ kūrimo tarybos posėdžio metu ištarusi R. Baškienė DELFI papasakojo, kodėl jai ši vienmandatininkų kėlimo tvarka neatrodo tinkama. Jos teigimu, jau po kelių Seimo rinkimų „ant atsarginių suolelių“ sėdinti partija turėtų imtis kitokių veiksmų. Ir savo planus pamatuoti reitingais, bei įvertinti galimus pokyčius politikų vertinime.

„Mūsų įstatai numato, kad skyriai gali teikti savo siūlomus kandidatus prezidiumui. Čia aš matau, kad pats prezidiumas a priori frakcijos narius laiko teikiamais. Palieka tik galimybę skyriams rekomenduoti. Kas man užkliuvo, ne man vienai, tai užkliuvo ir Rasai Juknevičienei, kad jau kelinti rinkimai ir sėdime ant atsarginių suolelių, ir turbūt normalu, kad partija norėtų tam tikro kaip ir apsidraudimo. Suprantu, kai yra tikrai populiarūs Seimo nariai, kurie laimi nuolat. Bet mes nežinome, kaip keičiasi situacija per keletą metų. Ką mes žinome, gal skyrius gali pasiūlyti naują, o tas Seimo narys riogso ten jau 15 metų“, – DELFI situaciją ir savo kritiką naujai tvarkai komentavo R. Baškienė.

Politikė tvirtino, kad negalima užkirsti kelio į savo jėgas išbandyti naujiems ir jauniems politikams.

„Įsivaizduočiau, kad reikėtų analizės atlikti dėl kai kurių. Vis tiek gi partija stebi ir reitingus, tai galėtų paanalizuoti, ar tikrai jie jau tokie užtikrinti, kad mes juos čia teikiame į apygardą, nes prezidiumas geležinę nuostatą nuleido. Manyčiau, kad partija yra gyva, mes turime neužkirsti kelio ateiti jauniems, gabiems žmonėms, kurie nori save realizuoti politikoje“, – savo nuomonę dėstė konservatorė.

Šioje Seimo kadencijoje konservatorių frakciją papildė bent keli parlamentarai. Vienmandatėje apygardoje išrinkti Raimondas Martinėlis ir Bronislovas Matelis. Jie, kaip frakcijos nariai, taip pat turės galimybę savo jėgas išbandyti vienmandatėje apygardoje.

„(Taryboje, aut. p.) buvo klausimas iškeltas šis. O mano nuomone tokia, turi mūsų vadovybė žiūrėti ir analizuoti, jei jie tikrai labai populiarūs toje bendruomenėje, skyriui rekomenduoti jį siūlyti“, – kalbėjo politikė. Ji įžvelgė ir riziką – o jeigu kuris nors „ims ir prisidirbs“.

„Tada skyrius liks be jokio kandidato, nes laikėsi įsitvėręs to vienintelio“, – kalbėjo R. Baškienė.

Rasa Baškienė

„Visą laiką skyriai bijo to diktato, čia turi būti labai gražus ir diplomatinis sutarimas, tokia chemija tarp skyrių“, – teigė ji.

„Kai yra konfliktas, nesišnekama, yra labai blogai“, – sakė konservatorė, pridurdama, kad aktyvaus rinkimų štabo vaidmens didėjimo ji nejaučia.

Rizikų nemato

Strategiją tarybos posėdyje pristatęs Andrius Vyšniauskas DELFI sakė, kad „tėvonijų“, kai vienoje vienmandatėje apygardoje „karaliauja“ tik vienas kandidatas, neleidžiantis jėgų išmėginti kitiems, yra pagrįstas teiginys.

„Be abejo, tai yra pagrįstas teiginys, kad tokių atvejų gali būti. Bet mūsų partija šiuo metu tikrai neturi daug vienmandatininkų. Jei neklystu, tai iš 36 Seimo narių, mes turime 16 vienmandatininkų, daug iš jų yra toje apygardoje išrinkti pirmą, ar antrą kartą. Tie argumentai, kad kažkas bus neperrinktas, mano galva, yra subjektyvūs. Mes, tiek vykdomasis, tiek centrinis štabas, vertiname, žiūrime į kiekvieną kandidatą. Ir manau, kad visi mūsų frakcijoje esantys vienmandatininkai turi labai gerus šansus būsi perrinktais“, – pasakojo A. Vyšniauskas.

Jis sakė, kad vieni frakcijos nariai dirba labai daug apygardose, kiti – nacionaliniu lygmeniu.

„Todėl aš tokių abejonių nekelčiau“, – kalbėjo TS-LKD atstovas.

Konservatorius priminė, kad prieš kiekvienus Seimo rinkimus yra patvirtinama nauja vienmandatininkų kėlimo tvarka, apsisprendžiama dėl prinicipų.

„Galbūt, po 4 metų, jei turėsime daugiau vienmandatininkų, bus nauja tvarka, su didesne konkurencija Seimo nariams“, – kalbėjo A. Vyšniauskas.

„Rizikų aš čia tikrai nematau“, – sakė jis.

O kaip su perbėgėliais?

Naujieji frakcijos nariai, anot A. Vyšniausko, taip pat turės galimybę kelti savo kandidatūrą vienmandatėse.

„Frakcijos narys Justas Džiugelis buvo išrinktas ne vienmandatėje apygardoje, bet jei jis apsispręs dalyvauti rinkimuose, vienmandatėje, tai bus atskira procedūra, bus sprendžiama. O dėl R. Martinėlio ir B. Matelio, taip jie yra išrinkti vienmandatininkai, jiems ta tvarka ir galioja“, – kalbėjo A. Vyšniauskas.

Konservatorius pabrėžė, kad naujoje vienmandatininkų kėlimo tvarkoje yra teigiama, kad kalba eina apie frakcijos Seime, ne partijos narius.

„Šitoje tvarkoje jūs niekur nerasite, kad žmogus privalo būti partijos nariu, tam, kad būtų kandidatu į Seimą. (…) Buvimas partijos nariu yra didelis privalumas, bet tai nėra būtina sąlyga, kad būtum keliamu kandidatu į kažkokias pareigas“, – sakė jis. Kaip puikų pavyzdį primindamas ir prezidento rinkimuose dalyvavusią frakcijos, bet ne partijos narę Ingridą Šimonytę.

Jis tvirtino, kad rekomenduojama kitų kandidatų minėtose vienmandatėse nekelti, tačiau tai nėra nurodymas to nedaryti.

„Jeigu asmuo yra Seimo nariu, išrinktas vienmandatėje apygardoje ir yra išrinktas mūsų partijos frakcijoje Seime, tai tokiu atveju tie asmenys yra traktuojami kaip partijos prezidiumo jau siūlomi kandidatai ir rekomenduojama skyriui į tas vienmandates apygardas papildomų kandidatų nekelti. Bet tai nereiškia, kad negali iškelti“, – DELFI tvirtino A. Vyšniauskas.

„Jeigu žmogus laimėjo vienmandatėje apygardoje, mes turime lūkestį, kad jis dar kartą laimės“, – teigė TS-LKD atstovas.

„Kur buvo pažiūrėta šiek tiek jautriau, visais atvejais, kai yra diskutuojama apie vienmandates apygardas, yra konkurencija. Žmonės į tai žiūri ganėtinai jautriai“, – apie kilusią kritiką kalbėjo A. Vyšniauskas.

Konservatorius tvirtino, kad didelių konfliktų neturėtų kilti.

„Aš manau, kad konflikto bus tikrai labai nedaug. Nėra taip, kad mes, eidami į vienmandatininkų kėlimo procesą, nežinodami, kas vyksta skyriuose, kokios yra nuotaikos. Manau, kad mes kokius 2/3 visų vienmandačių apygardų labai greitai, organizuotai išsikelsime ir pasitvirtinsime. Žinoma, yra ir tų, kur to aiškumo yra šiek tiek mažiau. Ten gal kelsime daugiau diskusijų“, – teigė A. Vyšniauskas.

„Bet visada, prieš rinkimus tvirtinant būna vienokių ar kitokių aistrų. Taip, kartais būna konfliktų ir nesutarimų, bet mes randame kaip juos išspręsti“, – DELFI kalbėjo A. Vyšniauskas.

DELFI primena, kad TS-LKD tarybos posėdyje priimtas nutarimas dėl 2020 m. rinkimų vienmandačių apygardų kandidatų kėlimo tvarkos.

Siūlant, vertinant ir tvirtinant kandidatus į Lietuvos Respublikos Seimą vienmandatėse apygardose rekomenduojama vadovautis kandidato atitikimo Seimo rinkimų įstatyme numatytiems reikalavimams, nepriekaištingos reputacijos, profesionalumo ir pasiruošimo Seimo nario darbui, žinomumo ir populiarumo bendruomenėje, galimybių būti išrinktam konkrečioje vienmandatėje kriterijams ir TS-LKD rinkimų kampanijos strategijai ir regioniniams rinkimų kampanijos planams.

Taryba visus TS-LKD keliamus kandidatus vienmandatėse apygardose turi patvirtinti iki 2020 m. liepos 1 d.