Kūrė neįvardijamas Oksfordo mokslininkas

„Tai geriausia technologija pernešti mikroelementus į kraujo sistemą, kai nepatenka elementai į skrandį“, – pasakoja „Fortivitum“ vadovas S. Didžbalis.

Pasak vilniečio, papildus sukūrė Oksfordo mokslininkas, tačiau jo pavardės neatskleidžia. „Mes nenorime jo atskleisti, – LNK žinioms kalbėjo verslininkas. – Yra priežasčių, kad neieškotų kiti, kad neapkrautų nereikalingais klausimais.“

Įvairūs purškiami vitaminai ir papildai svoriui mesti verslininko užsakymu gaminami Jungtinėse Amerikos Valstijose. Anot verslininko, papildai tinkami ir gyvūnams, kuriems sunku sugirdyti tabletes. Taip pat neva tikras išganymas paralyžiuotiems ar dėl kitų priežasčių tablečių nuryti negalintiems asmenims.

Bandė ir Veryga

Vieną papildą, skirtą geriau užmigti, anot verslininko, yra vartojęs net sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. „2017 metais, kai pristačiau, jis įvertino sudėtis ir sakė, kad šitas labai fainas“, – tvirtino S. Didžbalis ir pridūrė, kad vienus papildus yra padovanojęs ir Gitanui Nausėdai, kai šis dar nebuvo išrinktas prezidentu.

A. Veryga, anot ministro atstovės, iš tiesų yra bandęs vieną papildą, bet tai buvę seniai ir dabar jo nebevartoja.

Ministras taip pat pareiškė nesutinkantis, kad jo vardas butų naudojamas reklamuojant purškiamus papildus.

Trys iš septynių preparatų – nelegalūs

Kaip skelbia LNK žinios, nemalonės verslininkas gali sulaukti ne tik iš A. Verygos, bet ir iš Maisto ir veterinarijos tarnybos, mat aiškėja, kad iš septynių papildų trys yra nenotifikuoti, tai yra nepatikrinti Maisto ir veterinarijos tarnybos ir neįrašyti į Maisto papildų sąrašą.

„Nenotifikuotus maisto papildus tiekti Lietuvos Rezpublikai yra draudžiama“, – LNK kalbėjo Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Giedrė Lukoševičienė.

Viename iš draudžiamų preparatų yra Lietuvoje draudžiamo CBD, kanapių preparato. Produktus su šia medžiaga ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse parduoti draudžiama.

Preparatų rado ir vaistinėje

LNK žurnalistai kelis serijos preparatus aptiko ir Šiaulių vaistinėje. Vienas jų – nelegalus.

Anot vaistininkės, purškiami vitaminai nėra labai populiarūs. „Ateina, paklausia apie tuos purškiamus vitaminus. Jeigu mes neturime vaistinėje – užsakome“, – kalbėjo farmakotechnikė Nijolė Timinskienė.

Vaistininkė tvirtino, kad visi jos vaistinėje parduodami preparatai – notifikuoti. „Jeigu vaistinėje galima prekiauti, tai, žinoma, viskas yra sutvarkyta“, – tvirtino N. Timinskienė.

Tačiau susisiekus su vaistinės vadove, ši neneigė, kad galėjo pardavinėti nepatvirtintus preparatus. „Gal paskutinį kartą ir pristatė parodyti, – teigė vaistinės direktorė Almyra Girdenienė. – Taip, negalima (prekiauti nenotifikuotais preparatais – DELFI). Suprantu.“

Praeivių nuomonės išsiskiria

LNK kalbintų šiauliečių nuomonės dėl nelegalių papildų vaistinėse išsiskyrė. Vienas tvirtino, kad to neturėtų būti ir pridūrė, kad „laiko tai neigiamu dalyku“. Kitas praeivis tikino, kad galbūt papildai patvirtinti kitur, ne Lietuvoje, todėl gali būti puikiai veikiantys.

„Turėtų būti patikrintas produktas, kad žmonės žinotų, ką vartoja“, – teigė dar vienas praeivis.

Maisto ir veterinarijos tarnyba dėl prekybos nenotifikuotais papildais žada pradėti tyrimą. Prekyba nepatikrintais papildais turės būti nedelsiant sustabdyta, o vaistinė ir jų platintojas gali sulaukti įspėjimų ar baudų.