Pasak profesoriaus, ministro darbas yra palaikyti diplomatinius santykius su visomis šalimis, įskaitant ir Baltarusiją. Todėl, anot jo, konservatorių reikalavimas L. Linkevičiui trauktis iš pareigų – perteklinis.

„Pokalbių išklotinių reikalavimas – popsinis žingsnis sekant aktualijas Amerikoje. Iš kitos pusės, aš nesuprantu to didelio ažiotažo ir kaltinimų užsienio reikalų ministrui, vis dėlto jo darbas yra palaikyti santykius su kolegomis visose šalyse, įskaitant ir Baltarusiją. Tikrai nebuvo jokių užuominų, kad tame susitikime buvo išduoti mūsų pačių interesai ar pripažįstama, kad mes žadame pirkti elektrą iš Astravo AE“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė T. Janeliūnas.

T. Janeliūno teigimu, L. Linkevičius, susitikdamas su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi, bandė užmegzti diplomatinius ryšius, kurių Lietuvai gerokai trūksta.

„Pats kaltinimas (L. Linkevičiui. – ELTA) skamba labai radikaliai. Aš neabejoju, kad L. Linkevičius konservatorių frakcijai turbūt paaiškins, kad ten negalėjo būti tokių grėsmių. Tiesiog tai buvo bandymas turėti kontaktą su kolega Baltarusijoje, o tų kontaktų pastaruoju metu gerokai trūko. Reikia pripažinti, kad mes atribojome Baltarusiją nuo savęs ir nelabai žinojome, kas ten vyksta“, – teigė jis.

Pasak politologo, Lietuvos pozicija dėl Baltarusijos negali būti tik per Astravo AE problemą. Profesorius pažymi, kad Baltarusijoje yra ir kitų grėsmių, o kontaktų neturėjimas reiškia tikros padėties nežinojimą.

„Grėsmių gali būti ir iš kitos pusės. Intensyvėja Baltarusijos ir Rusijos derybos dėl bendros valstybės. Baltarusija yra galutinai praryjama Rusijos visų pirma dėl ekonominės integracijos, bet tai natūraliai gali tęstis į karinę, politinę bei visas kitas sritis. Tai žinoti, kas vyksta Baltarusijoje, ar ji jau visai priklausoma nuo Rusijos, ar vis dėlto išlaiko savarankiškumą, aš manau, yra vienas iš pagrindinių interesų“, – sako profesorius.

„Mes daug ką galime įsivaizduoti savo galvose, bet jei nėra tiesioginės informacijos, ūsų įsivaizdavimas nieko nereiškia. Astravas yra vienas iš klausimų ir, žinoma, labai grėsmingas, bet nereikia visko susiaurinti tik iki Astravo“, – teigė T. Janeliūnas.

Šeštadienį Vilniuje vykstančiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje liejosi kritika valdantiesiems dėl užimamos pozicijos Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės atžvilgiu bei dėl to, kokie turėtų būti Lietuvos santykiai su šia kaimyne. Pristatę kreipimąsi į šalies vadovus dėl Astravo atominės elektrinės, konservatoriai kaltino „valstiečius“ pasyvumu, o užsienio reikalų ministrą – prorusiškumu bei ragino jį trauktis iš pareigų. Replikų neišvengė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Konservatoriai jam linkėjo principingumo Baltarusijos atžvilgiu Europos Vadovų Taryboje.

ELTA primena, kad trečiadienį Niujorke vykęs užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus susitikimas su Baltarusijos užsienio reikalų ministru V. Makėjumi sukėlė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kritiką. Konservatoriai ketvirtadienį tvirtino, esą yra informacijos apie ketinimus atsisakyti dabartinės Lietuvos pozicijos vetuoti ES ir Baltarusijos partnerystės susitarimą dėl jos vykdomos nesaugios Astravo AE statybos.

Ministras, komentuodamas konservatorių jam metamus kaltinimus, teigia, kad Lietuvos požiūris į šį nesaugiu laikomą objektą nesikeičia.
„Mes turime suprasti, kad dialogo nebuvimas su Baltarusija tikrai neatliepia Lietuvos interesų, ir aš manau, kad dialogo nebuvimas tarp Baltarusijos ir ES gali atitikti tik Rusijos interesus. Taip kad tie, kurie rūpinasi, kad čia kažkas kalba, turėtų susirūpinti kieno interesams jie atstovauja“, – Eltai sakė L. Linkevičius, pridurdamas, kad Vakarų didžiosios valstybės pastaruoju metu intensyvina santykius su Baltarusija.