Kaip pirmadienį informavo Vyriausybės kanceliarija, finansų teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete įgijusi K. Ramonienė yra dirbusi teisininke Gyventojų registro tarnyboje, skyriaus vedėja Valstybinėje atominės energetikos tarnyboje (VATESI), pastaruoju metu ji dirbo Korporatyvinės teisės padalinio vadove finansinių paslaugų įmonėje „Citco“.

Socialinio tinklo „Linkedin“ paskyroje K. Ramonienė skelbia „Citco“ dirbusi iki 2017-ųjų spalio, pastaruoju metu ji nurodo teikianti privačias teisines konsultacijas.

Ji taip pat yra oficialiai registruota lobistė.

Vyriausybės nutarimo projekte numatyta, kad ji pareigas turėtų pradėti eiti spalio 7 dieną. Ministrų kabinetas šią premjero Sauliaus Skvernelio siūlomą kandidatūrą planuoja tvirtinti trečiadienį.

Valstybės tarnybos departamento atrankoje dar dalyvavo buvęs vyriausiasis archyvaras Ramojus Kraujelis.

Tačiau premjeras Saulius Skvernelis pasirinko į pareigas skirti K. Ramonienę, BNS sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

„Du pirmieji, kurie surinko daugiausia balų, buvo pateikti pasirinkti premjerui: buvęs vadovas Ramojus Kraujelis ir ši kandidatė. Premjeras nusprendė pasirinkti moterį. Dėl ko, aš nežinau, manau, kad galbūt dėl to, kad moterų trūksta aukščiausiose pozicijose valstybėje“, – teigė D. Matulionis.

Istorikas, opozicinių konservatorių atstovas Seime Arvydas Anušauskas abejoja, ar Lietuvos archyvams turėtų vadovauti specialaus išsilavinimo ir patirties neturintis žmogus. Anot jo, šiose pareigose būtinas savo srities žinovas, o ne „bet kuris teisininkas“.

„Yra valstybės tarnyboje pozicijų, kur reikalingas tų dalykų, kuriuos administruosi, išmanymas. Tai yra mokslo rūšis, ir manau, kad vyriausiojo archyvaro statusas įpareigoja nustatyti būtent tokias konkurso sąlygas ir surasti tą žmogų, kuris išmanytų šią sritį“, – BNS teigė konservatorius.

Vyriausiojo archyvaro kadencija trunka penkerius metus.

R. Kraujelio kadencija baigėsi pernai gruodį.

Iki šiol laikinai įstaigai vadovauja Dokumentų ir archyvų valdymo ir naudojimo skyriaus vedėja Daiva Lukšaitė.