„Manau, kad tai yra kiekvieno politiko pasirinkimas. Tas incidentas Katedros aikštėje, be jokios abejonės, yra reikšmingas. Bet vėlgi tam ir yra diplomatija, kad „tiltai nebūtų deginami“ ir būtų galima surasti kažkokių bendrų taškų, galų gale kalbėtis būtent apie tas mūsų „raudonas linijas“, kurių peržengti nevalia. Man regis, visiems be išimties nereikia taip nueiti į ignoravimo būklę. Tai yra suprantama, kiekviena šalis turi savo pagrindines valstybines šventes, jų ambasados reguliariai rengia priėmimus ir išsiunčia tuos kvietimus. Tai yra kiekvieno atskiro politiko pasirinkimas, ar eiti, ar neiti. Aš nematau čia didelio kriminalo, nors gerbiamojo Seimo nario poziciją taip pat suprantu“, – Eltai teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas K. Andrijauskas.

K. Andrijauskas nemato didelės problemos, kad politikai, kurių darbas vis dėlto tiesiogiai susijęs su Kinijos klausimais, nuspręs dalyvauti renginyje.

„Tai ne tik atskiro politiko vertybinis klausimas, bet kartu tai yra ir profesionalus pasirinkimas. Juk kvietimą gali gauti žmogus, kuris iš principo ilgai ir nuosekliai dirba Kinijos klausimais. Negi jam neiti, jei tai tiesiogiai susiję su jo kompetencijų sritimi? Aš manau, nereikėtų to lyginti su vizitais į pačią Kiniją, ypač šiuo tikrai jautriu laikotarpiu, čia panašumų mažai“, – sako politologas.

„Kartu tai yra diplomatinio protokolo dalis. Jeigu mes akcentuojame, kad Kinijos Liaudies Respublika neseniai pažeidė įprastas diplomatines praktikas, kad elgėsi ne visai gražiai, tai aš ir laikau tai mūsų pasirinkimu: ar tikrai norime atsakyti papildomais savo nepasitenkinimą reiškiančiais veiksmais, juolab kad mūsų pozicija jau labai aiškiai išdėstyta kinams įteiktoje notoje? Nemanau, kad mūsų politikams tai turėtų būti labai didelė problema, nors pats į tokius renginius nevaikštau“, – teigia jis.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Arvydas Anušauskas kviečia Lietuvos politikus atsisakyti Kinijos ambasadoriaus Lietuvoje Zhifei Shenui kvietimo rugsėjo 30 d. dalyvauti Kinijos Liaudies Respublikos 70-mečio minėjime. Politikas primena, kad Kinija taip ir neprisiėmė atsakomybės dėl Kinijos ambasados atstovų veiksmų rugpjūčio 23 dieną Katedros aikštėje įvykusio incidento, nukreipto prieš pilietinės akcijos dalyvius. Todėl, pasak A. Anušausko, vaizduoti, kad nieko neįvyko, ir lyg niekur nieko spausti ranką šventėje jis negalintis.

Rugsėjo mėnesį į URM iškviestas Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Zhifei Shenas, kuriam buvo įteikta nota dėl šių metų rugpjūčio 23 dieną Katedros aikštėje Vilniuje įvykusio incidento, nukreipto prieš pilietinės akcijos dalyvius.

Notoje pabrėžiama, kad Kinijos ambasados atstovų veiksmai, nukreipti prieš Lietuvos Konstitucijos garantuojamas demokratines laisves ir pažeidžiantys viešąją tvarką, nėra priimtini ir nebus toleruojami, skelbia URM pranešime spaudai.

Susitikime Kinija paraginta imtis visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Incidentas kilo rugpjūčio 23 d., kai Vilniaus centre į mitingą Honkongui, protestuojančiam prieš centrinės Kinijos valdžios politiką, palaikyti atvyko ir Kinijos rėmėjai. Mitingo metu kelių šimtų žmonių demonstracija reiškė paramą Honkongo aktyvistams, kurie, minėdami Baltijos kelio trisdešimtmetį, Honkonge susikibo į gyvą grandinę protestuoti prieš centrinės Kinijos valdžią.

Po mitingo, Kinijos valdžios rėmėjams įsimaišius tarp protesto iniciatorių, kilo ginčai.

Nuo birželio 9-osios Honkonge nesiliauja protestai, kurie vis perauga į susirėmimus tarp mažos dalies demonstrantų ir policijos. Protesto judėjimas baiminasi didėjančios Kinijos vyriausybės įtakos Honkongui.

Demonstrantai taip pat reikalauja, kad būtų atliktas nepriklausomas policijos smurto per protestus tyrimas. Dėl to trečiadienį vėl tūkstančiai demonstrantų išėjo į gatves.