Sukonfliktavę „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai Seime trečiadienį sugalvojo naują planą – kurti naują politinę jėgą, jos lyderio ir paramos ieškant kitose partijose. Apie tai Vytautas Kamblevičius plačiau jau kalbėjo.

R. Paksas, paprašytas įvertinti dabartinę „Tvarkos ir teisingumo“ situaciją, priminė, kodėl pasitraukė iš savo sukurtos partijos.

„Prieš porą metų aš palikau šitą partiją, su tokiu leitmotyvu, kad tuometinės, ar dabartinės, partijos vadovybės veiksmai man nekėlė jokių asociacijų su „Tvarka ir teisingumu“ ir su kitais principiniais dalykais, dėl ko ir buvo kuriama partija. Ir dėl ko aš dalyvavau politiniame gyvenime“, – savo motyvus priminė jis.

Paklaustas, kokias emocijas jam sukėlė ši naujiena, R. Paksas neslėpė, kad laikas sumažino „emocijų aštrumą“, bet apmaudas liko.

„Laikas yra toks geras daiktas, kuris mažina emocijų aštrumą, bet nepasakyčiau, kad labai teigiamas (emocijas sukėlė, aut. p.), yra toks nusivylimas, nuoskauda. Ir vietoje to, kad suremtų pečius ir padarytų stipresnę ir galinčią save atstovėti politinė jėgą, nueinama kažkokiu visiškai neaiškiu keliu“, – kalbėjo politikas.

Vytautas Kamblevičius, Remigijus Žemaitaitis

R. Paksas DELFI sakė, kad jo manymu, pirmą kartą Nepriklausomos Lietuvos istorijoje politinės partijos vadovybė susėdo ir nusprendė kurti naują politinę jėgą.

„Būna, kad partija pakeičia pavadinimą, būna, kad partija su kažkuo jungiasi. Bet kai partinė vadovybė sako, kad partija „išsisėmė“, jam vadovaujant vos ne tris metus ir reikia kurti naują, keista, galima prisigalvoti visko. Bet jeigu kalbėti apie emociją, tai ji nekokia“, – DELFI sakė R. Paksas.

Jis „Tvarkos ir teisingumo“ planus palygino su iki pusės vandenyje panirusiu laivu – orkestras dar groja, o katastrofą dar bandoma atitolinti.

„Aš manau, kad jei yra daroma kažkas naujo, tai nebepavyksta susitvarkyti su tuo, ką turi. Bandant nutolinti krachą, ar Titaniko skendimą"

„Aš manau, kad jei yra daroma kažkas naujo, tai nebepavyksta susitvarkyti su tuo, ką turi. Bandant nutolinti krachą, ar Titaniko skendimą. Laivo denyje groja orkestras, dirigentas kažką dar mojuoja, laivas pasviręs 45 laipsnių kampu, jau pusės laivo nėra. Bet dar yra galvojama, kad su paskutiniais melodijos garsais, kažkas patikės, kažkas įvyks. Tai šiek tiek (pabaigą, aut. p.) atitolina, tikimasi, kad kažkas, gal ruonis, gal delfinas atplauks ir tas laivas kažkiek plūduriuos. Bet taip nebūna gyvenime“, – buvusių bendražygių planus vertino R. Paksas.

Neigiamai R. Paksas vertino ir naujo lyderio „iš šalies“ paieškas.

„Būnant partijos nariu, aš ne apie savo kalbu, nariu jau nesu, girdint partijos vadovybę sakant, kad bus pakviestas vežikas iš gretimo kaimo, mažiausiai, ką jie turėtų jausti, tai įsižeisti. Jei per tiek metų neužaugo, ar neužauginti lyderiai, kurie galėtų vadovauti, yra labai apmaudu. O kad ateitų, kaip prieškarinėje Lietuvoje būdavo, marčia į svetimą sodybą, nežinau, ar tokios marčios labai pakeistų dabartinę situaciją“, – skeptiškai naujo lyderio paieškas vertino jis.

Rolandas Paksas

Iš politikos dabar pasitraukęs R. Paksas sakė, kad turi jau per daug politinės patirties, kad taip lengvai atskleistų, ką jis darys ateityje. Ir ar jo planai siejasi su nacionaline politika.

„Aš per daug politikoje, kad taip imčiau ir pasakyčiau jums“, – DELFI sakė jis.

„Kitas dalykas, politikoje dalyvauti galima labai įvairiai. Ir nebūtina Seime sėdėti. Žinau ne vieną, ne du, ar net ne dešimt Seimo narių, kurie nepasakė nei vienos kalbos, įstatymo projekto, ar rezoliucijos. Žinau judėjimą, ar žmonių iniciatyvų, organizacijų, kurie politikoje dalyvauja žymiai aktyviau, nei tie 141“, – tvirtino jis.

„O ką aš darysiu? Turiu milijoną planų, esu patenkintas gyvenimu, laimingas – aš skraidau, kuriu, organizuoju, planuoju. O ar būsiu veikiantis, kaip vienas iš tų viešai matomų politikų, tai gyvenimas parodys“

„O ką aš darysiu? Turiu milijoną planų, esu patenkintas gyvenimu, laimingas – aš skraidau, kuriu, organizuoju, planuoju. O ar būsiu veikiantis, kaip vienas iš tų viešai matomų politikų, tai gyvenimas parodys“, – situaciją DELFI komentavo politikas R. Paksas.

DELFI primena, kad Seime po pateikimo pritarta iniciatyvai sudaryti galimybę per apkaltą pašalintam asmeniui dalyvauti rinkimuose į parlamentą, tačiau Prezidentūros duris laikyti ir toliau uždaras.

Seime pateiktu Konstitucijos pakeitimu siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos 2011 m. sausio 6 d. sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą, kuriuo Lietuva pripažinta pažeidusi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pirmojo protokolo 3 straipsnį, garantuojantį teisę į laisvus rinkimus.