„Kaip žinoma, Kinijos ambasadoriui Lietuvoje Zhifei Shenui buvo įteikta nota dėl Kinijos ambasados atstovų veiksmų rugpjūčio 23 dieną Katedros aikštėje Vilniuje įvykusio incidento, nukreipto prieš pilietinės akcijos dalyvius. Kinijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas pareiškė, kad Kinijos diplomatai Lietuvoje įstatymų nepažeidė, o „kinų diplomatai ten vykdė visas tarnybines pareigas pagal Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Jie nepažeidė vietos įstatymų“. Tačiau gavęs ambasadoriaus Shen Zhifei kvietimą rugsėjo 30 d. pažymėti Kinijos Liaudies Respublikos 70-metį, turiu paskelbti, kad atsisakau šio kvietimo“, – savo feisbuko paskyroje teigia A. Anušauskas.

„Kaip Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys pareiškiu, kad Kinijos diplomatai grubiai pažeidė Vienos konvenciją, ir jie tai žino. Ir mes tai žinome. Tad vaizduoti, jog nieko neįvyko, ir lyg niekur nieko spausti ranką negaliu. Kviečiu ir kitus politikus atsisakyti šio oficialaus minėjimo kvietimo ir parodyti, kad grubaus diplomatų kišimosi į Lietuvos vidaus reikalus netoleruosime (nors spėju, kad dauguma vaizduos, jog nieko rimto neįvyko, ir ten ramiai valgys kinišką maistą)“, – teigia jis.

Rugsėjo mėnesį į URM iškviestas Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Zhifei Shenas, kuriam buvo įteikta nota dėl šių metų rugpjūčio 23 dieną Katedros aikštėje Vilniuje įvykusio incidento, nukreipto prieš pilietinės akcijos dalyvius.

Notoje pabrėžiama, kad Kinijos ambasados atstovų veiksmai, nukreipti prieš Lietuvos Konstitucijos garantuojamas demokratines laisves ir pažeidžiantys viešąją tvarką, nėra priimtini ir nebus toleruojami, skelbia URM pranešime spaudai.

Susitikime Kinija paraginta imtis visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

ELTA primena, kad incidentas kilo rugpjūčio 23 d., kai Vilniaus centre į mitingą Honkongui, protestuojančiam prieš centrinės Kinijos valdžios politiką, palaikyti atvyko ir Kinijos rėmėjai. Mitingo metu kelių šimtų žmonių demonstracija reiškė paramą Honkongo aktyvistams, kurie, minėdami Baltijos kelio trisdešimtmetį, Honkonge susikibo į gyvą grandinę protestuoti prieš centrinės Kinijos valdžią.

Po mitingo, Kinijos valdžios rėmėjams įsimaišius tarp protesto iniciatorių, kilo ginčai.

Nuo birželio 9-osios Honkonge nesiliauja protestai, kurie vis perauga į susirėmimus tarp mažos dalies demonstrantų ir policijos. Protesto judėjimas baiminasi didėjančios Kinijos vyriausybės įtakos Honkongui.

Demonstrantai taip pat reikalauja, kad būtų atliktas nepriklausomas policijos smurto per protestus tyrimas. Dėl to trečiadienį vėl tūkstančiai demonstrantų išėjo į gatves.