„Kai kurie įsivaizduoja, kad pateko šiek tiek kažkokių dujų, kad baseinas kaip buvo žydras, taip ir liko. Jis toks nebuvo, kai viskas įvyko. Įbėgome, o ten buvo ne baseinas, o dujų kamera. O vanduo – nesuprantamos spalvos“, – tvirtino vieno iš nukentėjusių berniukų tėvas.

Nelaimė sekmadienį įvyko Vilniuje, Žirmūnų gatvėje esančiame Moksleivių sveikatos centro baseine.

Vyras pasakojo, tai berniukui buvo vos antra plaukimo treniruotė. Tik vienas iš dviejų nukentėjusių berniukų šiek tiek mokėjo plaukti.

Kai baseine įvyko nelaimė, tėvai savo vaikų laukė koridoriuje. Į patalpą, kurioje yra baseinas, tėvai neįleidžiami, tačiau, kaip teigė vyras, kai tėvai suprato, kad kažkas vyksta, įbėgo į patalpą. Tėvams įbėgus vaikų baseine jau nebebuvo.

„Vienas dar mokėjo plaukti, jis plaukė link lieptelio, kur tas dozatorius stovi, o kitas berniukas nemokėjo plaukti, jis bėgo, kiek galėjo ir ropštėsi patys iš baseino, – kalbėjo tėtis. – Tai patvirtino ir vaizdo įrašai, kuriuos gavo policija. Tik tiek, kad sugriuvo prie baseino, išlipę. Jiems padėjo išeiti iš patalpų.“

Vienas nukentėjęs berniukas jau išleistas iš ligoninės, kitas – dar ne. „Vienas mažesnę dozę gavo, o tas, kuris plaukė lieptelio link, kadangi ten yra gilesnė dalis, jis gavo daug didesnę dozę, – kalbėjo vyras. – Jis dar ligoninėje, tik išrašytas iš intensyvios terapijos skyriaus.“

Nukentėjusio berniuko tėtis
Kai kurie įsivaizduoja, kad pateko šiek tiek kažkokių dujų, kad baseinas kaip buvo žydras, taip ir liko. Jis toks nebuvo, kai viskas įvyko. Įbėgome, o ten buvo ne baseinas, o dujų kamera. O vanduo – nesuprantamos spalvos.

Jo teigimu, vienintelės priemonės gydytis apsinuodijus chloru – antibiotikai ir deguonies kaukės.

Tėvas teigė, kad baseino direktorius berniuko sveikata pradėjo domėtis tik po žiniasklaidos dėmesio. „Kai užpuolė žurnalistai, tada paskambino, pasiteiravo“, – tvirtino vyras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai, patikrinę baseiną, teigė, kad savaitgaliais, kai baseinas būdavo pernuomojamas kitai įmonei ir kai įvyko nelaimė, nebuvo matuojamas chloro kiekis. Specialistai teigė, kad buvo galima pastebėti didėjantį chloro kiekį.

NVSC specialistai taip pat pridūrė, kad nukentėję asmenys turi kreiptis ir į juos, kad būtų imtasi veiksmų, tačiau nukentėjusio berniuko tėtis tvirtino, kad jie niekur nesikreipė, nes į įvykį sureagavo policija.

Tėvas, nepaisant to, kad jo sūnus po įvykio atsidūrė ligoninėje, tvirtino: „Gerai, kad tai nutiko sekmadienį, nes maža grupė treniravosi. Laukiamajame tėvai vos keli buvo. Vaikų baseine mažai. Bet juk darbo dienomis, vakarais, pilna būna tėvų laukiamajame, baseinas pilnas vaikų, – tvirtino tėvas. – Tegul pasidžiaugia direktorius, kad tai įvyko ne paprastą darbo dieną.“

Nukentėjusio berniuko tėtis
Gerai, kad tai nutiko sekmadienį, nes maža grupė treniravosi. Laukiamajame tėvai vos keli buvo. Vaikų baseine mažai. Bet juk darbo dienomis, vakarais, pilna būna tėvų laukiamajame, baseinas pilnas vaikų.

Tai, kad veiksmų ėmėsi ir policija, DELFI patvirtino Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja, nors ikiteisminis tyrimas dėl įvykio nėra pradėtas.

Savivaldybė ėmėsi veiksmų

Ar Moksleivių sveikatos centro direktorius Vytautas Janušaitis galės toliau eiti savo pareigas, nėra aišku. Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjas Valdas Benkunskas, pirmiausia bus aiškinamasi, ar baseinas gali toliau teikti paslaugas.

„Kitą savaitę važiuosime apžiūrėti, kaip viskas atrodo iš techninės pusės“, – teigė V. Benkunskas ir pridūrė, kad pagal parengtą renovacijos planą, baseino atnaujinimui reikia skirti du milijonus eurų.

„Mūsų prioritetas – saugumas. Visiems, kurie ten dirba ir lankosi, turi būti užtikrintas saugumas“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Mero patarėjas nurodė, kad bus tiriama ne tik baseino būklė, bet ir direktoriaus galimybė tęsti pareigas.

„Direktoriui duota užduotis pateikti visą techninę informaciją, paprašėme, kad būtų su nukentėjusiais vaikais bei jų šeimomis kontaktuojama, kad būtų pasiūlyta pagalba. Akivaizdu, kad negali niekas būti slepiama, jei kažkas įvyksta. Ar nesklandumai, ar nelaimės, – tvirtino V. Benkunskas. – Buvo bandyta slėpti ir „praplaukti“ pro šitą situaciją, tai buvo pasakyta, kad to negali būti.“