„Deja, Amerikos kūrėjų įsitikinimas, kad laisvė ir teisingumas yra visuotinė teisė nebuvo įvykdytas šiame sprendime. Šis sprendimas buvo teisėtas, bet ne teisingas“, – tvirtino K. Venckus.

Prašymą išnagrinėti ekstradicijos įstatymą Aukščiausiajam Teismui N. Venckienės advokatai pateikė prieš kelias savaites. Teismas, priėmęs prašymą, sustabdė N. Venckienės ekstradiciją trisdešimčiai dienų. Ekstradicija turėjo būti sustabdyti iki spalio pradžios.

K. Venckus teigė, kad nuo pat pradžių, kai jo mama N. Venckienė buvo sulaikyta ir uždaryta į kalėjimą Jungtinėse Amerikos Valstijose, jie susidūrė su ekstradicijos įstatymo spragomis.

Vis dėlto, jo teigimu, kovoje buvo pasiekta ir pergalių – iš 39 kaltinimų, liko tik keturi.

„Daugelis įrodymų kuriuos norėjome pateikti nebuvo priimti, ir turėjome galimybę tik aiškintis dėl Lietuvos vyriausybės pateiktų „įrodymų“. Tokių įrodymų kaip Lietuvos prokurorų liudijimai, kad mano mama „nuo 2012 m. slapstėsi“ nors tuo laikotarpiu ji ne tik dalyvavo Seimo rinkimuose, bet ir buvo išrinkta į Parlamentą. „Kaltinamosios atpažinimo“ spektaklį atlikusių Černiausko ir Vaicekauskienės parodymai. Ir kitų teisėtvarkos „žvaigždžių“ parodymai“, – tvirtino K. Venckus.

Jo teigimu, kova dar nėra baigta. „Ir nors tikėtina, kad artimu metu mano mama bus parvežta į Lietuvą, kova tikrai nėra baigta, – tvirtino K. Venckus. – Amerikos politikai kurie viešai ar ne viešai dalyvavo padedant mano mamai, planuoja stebėti įvykius Lietuvoje. Juos stebės ir Amerikos žurnalistai, kurie įvertins ar Lietuvos pareigūnų veiksmai yra teisėti.“

„Todėl prašau Lietuvos žmonių vienytis, rinktis į protesto akcijas, dalyvauti teismo posėdžiuose. Prašau Jūsų nebijoti išreikšti savo nuomonę. Lietuvos valdžiai yra nesunku užtildyti vieną žmogų, tačiau jie nenutildys šimtų ir tūkstančių“, – kreipėsi K. Venckus.

Į Aukščiausiąjį Teismą N. Venckienės advokatai kreipėsi po to, kai Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

N. Venckienė turėjo leidimą gyventi ir dirbti JAV, tačiau 2018-ųjų vasario 13-ąją ji pasidavė šalies teisėsaugai, sužinojusi, kad pareigūnai siekia jos arešto.

Ji tikėjosi, kad Valstybės departamentas pripažins jai iškeltus kaltinimus politiškai motyvuotais, tokiu atveju jos ekstradicija būtų neįmanoma. Tačiau 2018-ųjų balandį JAV valstybės departamentas atsisakė tai padaryti.