„Vis dėlto atsisakiau. Visų pirma problema su Seimo pirmininku, kuri šiandien pasiekė epogėjų, nes mes matome, kad Seimo pirmininkas yra ir ignoruojamas, ir blokuojamas valdančiosios daugumos, ji yra sukurta valdančiųjų rankomis. Manau, kad jie ir patys pripažįsta, jog buvo pridaryta daug klaidų. Ar ta problema turi būti sprendžiama su opozicijos pagalba? Aš svarių argumentų tam šiandien nerandu“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Valdantiesiems svarstant, kas galėtų Seimo pirmininko poste pakeisti Viktorą Pranckietį, koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas, teigia V. Čmilytė-Nielsen, nesvarsto užimti Seimo vadovo kėdės. Man neatrodė, kad jis projektuoja save šiame poste, tvirtina parlamentarė. Vis dėlto politikė pridūrė, kad tokį pasiūlymą ji gavo todėl, kad „valdantieji“ ieško paramos balsavime, kurio metu bus inicijuojamas V. Pranckiečio atleidimas.

„Aš supratau, kad buvo tikimasi mūsų palaikymo nuimant jį. (...) Pokalbis buvo pakankamai ilgas, bet esmė buvo tokia“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Liberalų vadovės teigimu, susidariusi situacija, kurios metu yra nuvertinamas parlamento vadovo postas, yra apmaudi.

„Seimo pirmininko postas, kuris konstituciškai yra labai svarbus valstybės sąrangoje, tapo „pigia moneta“, kuria dabar bandoma užpildyti etatą. Tai yra tikrai apmaudu“, – akcentavo parlamentarė.
Kartu V. Čmilytė-Nielsen atkreipė dėmesį, kad valdantieji supranta savo padarytas klaidas.

„Man susidarė įspūdis, kad valdantieji supranta, jog buvo padaryta klaidų ir tikriausiai visai nuoširdžiai bando rasti sprendimus“, – teigė liberalė.

Valstybė, pasak V. Čmilytės-Nielsen, nesugrius, jeigu V. Pranckietis užbaigs savo kadenciją. Vis dėlto, jos manymu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turėtų tinkamų kandidatų ir savo gretose. Viena galimų kandidatūrų – Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

„Seimas nesugrius, jei šis Seimo pirmininkas pabaigs savo kadenciją.(...) Manyčiau, kad „valstiečiai“ turi ir kitų kandidatų, pavyzdžiui, Rima Baškienė, pirmoji pavaduotoja, kuri puikiai atlieka savo pareigas ir, matyt, yra tas žmogus, kuris ir yra ryšys tarps Seimo pirmininko ir visos valdančiosios daugumos“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.