R. Karbauskis DELFI sakė, kad pokalbis su V. Čmilyte-Nielsen dėl galimybių jai kandidatuoti į Seimo pirmininkes vyko antradienį. Jame taip pat dalyvavo buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas ir socialdarbiečių pirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Aš pasveikinau ją su tuo, kad ji tapo partijos pirmininke, ir pakviečiau daryti tai, ką visą laiką darydavo liberalai. Jie visą laiką keldavo kandidatą, kai rinkdavo Seimo pirmininką, ir pasakiau, kad manau, jog ir valdančioje pusėje būtų žmonių, kurie palaikytų jos kandidatūrą. Labai realu, kad ji galėtų būti išrinkta Seimo pirmininke“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad per pokalbį nebuvo kelta sąlygų išeiti iš opoziciios.

„Tiesiog klausėme, ar ji dalyvautų“, – sakė R. Karbauskis.

Jis sakė, kad jam būtų labai gaila, jei V. Čmilytė-Nielsen nuspręstų nedalyvauti Seimo pirmininko rinkimuose.

„Labai gaila, jeigu ji nutarė pažeisti liberalų tradiciją, nes aš į ją žiūrėjau kaip į asmenybę. Visiškai aišku, kad tokio pasiūlymo nebūtų buvę Liberalų sąjūdžio atstovui, jeigu tai nebūtų Čmilytė. Jeigu ji atsisako, tai labai gaila. Manau, kad ji būtų puiki Seimo pirmininkė“, – sakė R. Karbauskis.

Jis neslėpė simpatijų šiai politikei.

„Pirmiausia, tai yra jauna moteris, bet turi tarptautinę patirtį ir moka užsienio kalbų, ji yra žinoma kaip Europos čempionė, šachmatininkė. Šachmatininkai turi tam tikrų savybių, kurios išvystytos treniruočių metu, tai yra analizė, kantrybė. Man atrodo, kad ji turi viską, ko reikėtų Seimo pirmininkui“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad bus neišvengiamai išspręstas klausimas dėl Viktoro Pranckiečio atstatydinimo iš Seimo pirmininkų, kai tik valdančiųjų frakcijų žmonės grįš iš komandiruočių.

„Mes jį neišvengiamai išspręsime, dabar nesprendžiame, nes neturime žmonių. Jie yra komandiruotėse“, – sakė R. Karbauskis.

Čmilytė atsisakė pasiūlymo

Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį feisbuke parašė sulaukusi siūlymo tapti Seimo pirmininke, tačiau atsisakanti.

„Sulaukiau kelių žiniasklaidos atstovų skambučių dėl šią savaitę vykusio pokalbio su Ramūnu Karbauskiu. Norėdama išvengti spekuliacijų, pateikiu savo poziciją. Prieš kelias dienas buvau išrinkta Liberalų sąjūdžio pirmininke ir mano svarbiausias tikslas – siekti, kad partija augtų ir gerai pasirodytų artėjančiuose rinkimuose. Postai ar aukštos pozicijos Seime yra antraeiliai dalykai, ir tai nėra mano prioritetas“, – rašė ji.

Politikė rašė, kad posto atsisakė pasitarusi su frakcijos nariais.

„Todėl, pasitarusi su savo frakcijos nariais, nutariau atsisakyti man pasiūlytos Seimo pirmininko pozicijos. Manau, kad susidariusi situacija su Seimo pirmininku yra beprecedentė. Tai iliustravo ir vakar vykęs Seimo valdybos posėdis, kai daugumai priklausantys valdybos nariai nenorėjo išleisti Seimo pirmininko į kelionę, kurioje jis turėtų reprezentuoti mūsų valstybę ir Seimą“, – teigė liberalė.

Ji tvirtino, kad liberalų partija netaps politiniu valstiečių įrankiu. „Apmaudu, kad valdančiųjų klaidos ir toliau menkina Seimo reputaciją, tačiau mano vadovaujama Liberalų sąjūdžio frakcija netaps įrankiu sprendžiant valdančiųjų problemas“, – feisbuke ketvirtadienio vakarą rašė politikė.