Pirmąją rudens Seimo sesijos dieną V. Kamblevičius, Ona Valiukevičiūtė, Juozas Imbrasas, Algimantas Dumbrava ir Kęstutis Bartkevičius pareiškė, kad palieka „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją ir kuria savo atskirą. Savo apsisprendimą jie motyvavo tuo, kad negali toliau dirbti su „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiu Remigijumi Žemaitaičiu. Prabilta ir apie norą pašalinti jį iš partijos lyderio pozicijos.

Tačiau po trečiadienio vakarą vykusio partijos valdybos posėdžio situacija pasikeitė.

Ieškos tų, kuriems sunku

V. Kamblevičius ketvirtadienį DELFI sakė, kad R. Žemaitaitis sutiko kurti naują partiją.

„Kai buvom susirinkę praėjusią savaitę, kai buvome susikvietę didesnę dalį partijos valdybos narių, tada mes priėjome prie išvados, kad reikia faktiškai kurti naują partiją. Su šita mintimi trečiadienį sutiko ir R. Žemaitaitis“, – kalbėjo V. Kamblevičius.

Jis teigė, kad dėl bendro darbo kalbėsis su tomis partijomis, kurios jau dabar nerimauja dėl artėjančių Seimo rinkimų, kurie vyks 2020 metų spalį.

„Nutarėme visi, kad kuriame naują partiją, sutarėme, kad reikia kalbėtis su partijomis, kurios irgi deklaruoja, kad vienos nepatemps to didelio krūvio einant į Seimo rinkimus, kad reikia jungtis. Tai mes nutarėme taip, kad ieškome partnerių, ar iš partijų, ar iš judėjimų, ir tartis, kad eitume kartu“, – DELFI sakė V. Kamblevičius.

Vytautas Kamblevičius

Politikas pasakojo, kad R. Žemaitaitis pats suprato, kad naujosios partijos lyderiu būti nebegali.

„Vakar, aš supratau, kad Remigijus suprato, kad jis tuo partijos lyderiu negali būti, tą suprato iš daugumos kritikos ir nuomonių apie jo darbą. Taip ir sutarėme, kad naujai partijai vadovauti nepretenduos nei V. Kamblevičius, nei R. Žemaitaitis. Ieškome naujo žmogaus“, – teigė jis, pridurdamas, kad pats tokio darbo kategoriškai atsisako.

Paklaustas, kas galėtų būti naujosios partijos pirmininkas, V. Kamblevičius pabrėžė, kad apie konkrečias pavardes kalbėta nebuvo.

„Absoliučiai nebuvo kalbos. Nutarėme, kad keturi išvardinti asmenys, mes vedame derybas, žiūrėsime, su kuo mes sutarsime, tada ir bus aiškesnis lyderis“, – kalbėjo jis.

„Yra ir gerbiamo Artūro Zuoko partija, ir liberalų partija, kitokių. Yra daug tų partijų, negaliu dabar visų išvardinti. Ir bandysime kalbėti su tais lyderiais partijų, kaip jie į tai žiūri, reaguoja“, – sakė politikas.

Steigiamojo suvažiavimo tikisi gruodį

V. Kamblevičius sakė, kad viską reikia daryti „skubos tvarka“. Todėl tikisi, kad derybos ilgai neužtruks ir naujosios politinės partijos steigiamasis suvažiavimas įvyks šių metų gruodį.

„Aš taip mąstau, kad gruodžio 1 dieną, gal tą savaitę kažkur jau būtų steigiamasis suvažiavimas naujos partijos. Nežinau tos konkrečios datos, bet bandysime“, – planais dalijosi parlamentaras.

Jis kol kas dar negalėjo tiksliai pasakyti, kas bus daroma su partija „Tvarka ir teisingumas“, nes dabar pagrindinis tikslas yra naujos partijos kūrimas.

„Tarsimės. Po vakarykščio posėdžio aš supratau, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ paskutinis akcentas jau buvo uždėtas, jos jau nebeliks“, – sakė politikas. „Bet žinote, visko gyvenime būna“, – sakė politikas.

Vytautas Kamblevičius, Remigijus Žemaitaitis

V. Kamblevičius tvirtino, kad su buvusiu partijos „Tvarkos ir teisingumas“ lyderiu Rolandu Paksu jis nesikalbėjo jau dvejus metus.

Kol kas jis taip pat nenorėjo vertinti naujosios partijos galimybių artėjančiuose Seimo rinkimuose.

„Sunku pasakyti dabar“, – DELFI sakė V. Kamblevičius.

DELFI primena, kad trečiadienio vakarą valdyba suderino ir derybinę grupę: R. Žemaitaitis, V. Kamblevičius, Almantas Petkus ir Kęstutis Bartkevičius. Būtent jie ir derėsis dėl bendradarbiavimo su kitomis partijomis.