V. Adamkus taip pat prisiminė, kad 2001 metais Lietuvoje viešėjusį Prancūzijos prezidentą nustebino lietuvių vaišingumas.

„Mano prisiminimai yra labai šilti. Man įsimintinas jo susižavėjimas Vilniuje mūsų lietuvišku vaišingumu“, – BNS sakė buvęs Lietuvos prezidentas.

„Jis man pasakojo, kad kvietė savo žmoną vykti kartu, bet ji manė, kad Vilnius yra nelabai įdomus miestas. Jis sakė, kad dabar grįžęs papasakos žmonai, kiek jis turėjo progos susipažinti su mūsų žmonėmis, su mūsų padaryta pažanga ir kad ji turi gailėtis nevykusi kartu“, – prisiminė V. Adamkus.

J. Chiracas Prancūzijos prezidentu buvo 1995-2007 metais.

V. Adamkus tvirtino, kad jam įstrigo J. Chiraco „nuoširdus noras patalkininkauti Lietuvai įsiliejant į Europos Sąjungą ir NATO“.

„Jis buvo nuoširdus padedant mums spręsti saugumo klausimus ir domėjosi Lietuvos reikalais, ypatingai švietimo sritimi ir kultūriniu bendradarbiavimu“, – teigė kadenciją baigęs šalies vadovas.

„Prisimenu ypatingai, kad ne vieną kartą svarstėme mūsų jaunimo, mūsų studentijos reikalus, kaip paskatinti kuo didesnius jaunimo mainus“, – sakė jis.

„Mano santykiai su J. Chiracu buvo labai artimi, šilti, nuoširdūs ir vienas kitą puikiai supratome bendraujant“, – pasakojo V. Adamkus.

Eidamas prezidento pareigas, J. Chiracas priėmė sprendimą išmokėti Lietuvai kompensaciją už tarpukariu valdytą ambasadą, kurios šalis neteko po sovietų okupacijos 1940 metais.

V. Adamkus prisimena, kad J. Chiracas nuo pat derybų pradžios norėjo padėti Lietuvai.

„Aš, būdamas Paryžiuje, Eliziejaus rūmuose kalbėdamas su juo iškėliau Lietuvos ambasados klausimą. Sakiau, kad žinote, į Lietuvos ambasados atidavimą rusams iki šiol Lietuvos visuomenėje žiūrima su dideliu apgailestavimu. Pasakiau, kad ambasados klausimas yra lygiai tas pats, kaip kariuomenės rikiuotėje į vieno kareivio batą įkritęs akmenukas sugadina visą paradinę eiseną“, – kalbėjo prezidentas.

„Jam tas, atrodo, įstrigo. Jis pasakė, kad aš nesirūpinčiau, nes jis pats asmeniškai padės tvarkyti šitą reikalą. Po kurio laiko atvykęs į Lietuvą 2001 metais savo kalboje universitete jis pasakė, kad prezidentui Adamkui atvežė dovaną – akmenuką bate“, – pasakojo V. Adamkus.

J. Chiracas taip pat dukart dirbo premjero poste - 1974-1976 ir 1986-1988 metais, taip pat yra buvęs Paryžiaus meru.

Jis mirė būdamas 86 metų.