„Socialinių darbuotojų padėtis – tragiška. Sudėtingos darbo sąlygos ir atlyginimai, vertinant jų pastangas ir indėlį į visuomenės gerovės užtikrinimą, yra apgailėtini. Nepaisydamas aiškių šios srities specialistų signalų, kad padėtį būtina keisti, ministras L. Kukuraitis nuolat tvirtina, kad biudžeto viskam pakanka ir net nesivargina kovoti už šių specialistų gerovę. Toks ciniškas elgesys, turint omenyje, kad ministras nevengia pasididžiuoti savo praeitimi Carito organizacijoje, ir nesirūpinimas darbuotojais, kelia klausimų ir dėl paties ministro portfelio, kuris čia, šalia socialinių darbuotojų rankinių, taip pat turėtų atsidurti“, – kalbėjo M. Navickienė.

Kartu parlamentarė pažymi, kad socialiniai darbuotojai yra ta profesionalų grandis, už kurią niekas nekovoja ir nesupranta, kad tai ne tik pašaukimas, bet ir svarbus darbas.

„Palaikau šiandieninę socialinių darbuotojų nepasitenkinimo išraišką ir raginu valdančiuosius pagaliau atliepti šios profesijos žmonių prašymus. Nepaisant jų didžiulio indėlio prisidedant prie skaudžiausių problemų Lietuvoje sprendimo, socialiniai darbuotojai, atsižvelgiant į jų prisiimamą atsakomybę ir patiriamą stresą, iki šiol yra nepelnytai nuskriausti – tiek socialinių garantijų, o ypač darbo užmokesčio prasme.

Tikiuosi, kad per likusius metus iki rinkimų Vyriausybė nepaliks šios problemos savieigai ir imsis realių priemonių, padėsiančių tinkamai įvertinti šios profesijos atstovų vaidmenį prisidedant prie socialinės padėties Lietuvoje gerinimo. Pritariu socialiniams darbuotojams, kurie sako, kad tai ne tik pašaukimas, bet ir svarbus darbas, reikalaujantis užtikrintų ir kokybiškų darbo sąlygų, kurių šiandien nėra“, – teigė Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė.

Ketvirtadienio rytą Vinco Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės, socialiniai darbuotojai surengė protesto akciją dėl nesaugių darbo sąlygų, mažų atlyginimo, nesirūpinimo kelti darbuotojų kvalifikaciją. Akcijos metu šalies regionuose dirbantys socialiniai darbuotojai sudėjo savo rankines ant grindinio protestuodami dėl nesaugių socialinio darbo sąlygų, primena ELTA. Sudėtos rankinės reiškė atsisakymą jomis gintis nesaugiame socialiniame darbe.

Socialinių darbuotojų asociacija pabrėžė, kad protesto akcija nėra nukreipta prieš asmenų, kuriems teikiamos socialinės paslaugos, elgesį dėl įgimtos ar įgytos negalios, ligos, senatvės demencinių sutrikimų, socialinių įgūdžių neturėjimo, sunkaus, gyvenimo, skurdo.

Socialinių darbuotojų teigimu, nors socialinio darbuotojo profesijai jau beveik 30 metų, iki šiol nėra teisės aktais reglamentuojamo priemonių paketo, užtikrinančio saugias darbo sąlygas.

„Sudaužyti akiniai, suplėšyti drabužiai, nutrauktos rankinės rankenos, spjūviai, grasinimai susidoroti – socialinių darbuotojų darbo kasdienybė. Neretai pasitaiko, kad šeimos, kurioms teikiama socialinė pagalba, socialinį darbuotoją pasitinka priešiškai nusiteikusios, su agresyviais šunimis. Dažniausiai vienintelė apsaugos priemonė – pozityvi komunikacija, o jeigu nepavyksta, jiems tenka gintis savo rankinėmis, tačiau dažnai net ir tai nepadeda“, – rašoma asociacijos pranešime.

Socialinių darbuotojų asociacijos pirmininkės Jūratės Tamašauskienės teigimu, 70 proc. šalies savivaldybėse dirbančių socialinių darbuotojų „į rankas“ tegauna 620 eurų. Jauni socialinio darbo specialistai, nors ir turintys šiam darbui pašaukimą, renkasi kitą, geriau apmokamą, darbą.
Šalyje jas dabar trūksta socialinio darbo specialistų, dėl ko didėja krūvis dirbantiems specialistams.

Socialiniams darbuotojams nesudaromos sąlygos tobulinti profesinę kvalifikaciją, atsižvelgiant į socialinio darbo praktikoje kylančius nasujus iššūkius. Kvalifikacijos kėlimo sistema yra chaotiška ir nemotyvuojanti, palikta tuo rūpintiems patiems socialiniams darbuotojams ir įstaigų vadovams.

Socialiniai darbuotojai reikalauja teisės aktais įtvirtinti socialinių paslaugų srities darbuotojų saugių darbo sąlygų ir profesinės rizikos valdymo aprašą suformuoti aiškią ir nuoseklią socialinių darbuotojų atlyginimų didinimo sistemą ir sukurti struktūrą turinčią socialinių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimo sistemą.