„Kai kurie medikų bendruomenės nariai ir senjorai visą šitą periodą vadina Verygos režimu – ne gerąja prasme. Daug eksperimentų daroma su kompensuojamų vaistų tvarkomis, šiandien matome vaistų saugos problemas, tų tvarkų pagrindu išrašomus galbūt pigiausius, bet nebūtinai geriausius vaistus“, – trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo G. Paluckas.

Socialdemokratų lyderis pareiškė, kad jei ir toliau vyks paslaugų centralizavimas didžiuosiuose centruose, tai eilės nemažės, o ilgės.

„Varėnoje 16 šeimos gydytojų medicinos punktų kaimiškose teritorijose yra uždaroma. Tai yra labai susiję klausimai su Privalomojo sveikatos draudimo fondo dydžiu. Jis auga dėl to, kad bendrai ekonomika auga, bet proporcine dalimi nuo Bendro vidaus produkto jis nesikeičia“, – kalbėjo G. Paluckas.

Širinskienė gynė ministrą

Valstietė-žalioji Agnė Širinskienė laidoje gynė sveikatos apsaugos ministrą A. Verygą.

„Manyčiau, kad mums su Palucku reikėtų susitarti sakyti tiesą, niekas nesiekia įstaigų centralizavimo. Yra siekiama, kad regionuose būtų teikiamos tos paslaugos, kurios yra reikalingos regione.

Manau, kad natūralu, kad tame rajone, kur per metus gydosi 300 pacientų, tai yra mažiau nei vienas pacientas per dieną , kuris pagal savo pobūdį yra senstantis regionas, pediatro etato greičiausiai ten nereikia“, – sakė A. Širinskienė.

Politikė apgailestavo, kad vos Sveikatos apsaugos ministerija pradeda kalbėti apie poreikį išdėstyti paslaugas racionaliai, tie pasiūlymai „išverčiami“ taip esą siūloma regionuose uždaryti ligonines.

„Tada kiekviename rajone tenka aiškinti, kad niekas ligoninės neuždarinėja“, – sakė A. Širinskienė.

Politikė taip pat džiaugėsi pasiekimais vaistų politikoje. Esą akademinės bendruomenės nariams nuostabą kelia Lietuvos pasiekimai dėl generinių vaistų vartojimo.

„Jie stebisi, kaip mes generinių vaistų pardavimuose pasiekėme tą patį lygį kaip kai kurios Europos šalys, kai tuo tarpu to lygmens pasiekimui Danijoje ar kitoms valstybėms prireikia 12-15 metų“, – sakė A. Širinskienė.

Kalbėdama apie vaistų saugos problemas, ji pažymėjo, kad informacija apie vaistų saugą ateina iš kitų Europos Sąjungos valstybių, kurios nustato trūkumus, ir reikia džiaugtis, kad Sveikatos apsaugos ministerija laiku reaguoja, ir išima nesaugius vaistus iš apyvartos.