Medikės teigimu, ne chloras, o chloraminai yra kenksmingi. O jų, anot specialistės, galima rasti visuose viešuose baseinuose.

Baseinuose tykantys baubai – chloraminai

„Chloras tokiomis koncentracijomis, kokiomis jis naudojamas, yra nekenksmingas“, – teigė UAB „Tavo klinika“ šeimos gydytoja R. Maciulevičienė, tačiau pridūrė, kad kenkia per didelis chloro kiekis arba junginiai, kurių galima rasti visuose viešuosiuose baseinuose.

Gydytoja taip pat laužo mitus, kurie gajūs kalbant apie chlorą ir baseinus. „Kai žmonėms parausta akys po baseino, jiems atrodo, kad nuo per didelio chloro kiekio, bet iš tikrųjų tai tikriausiai chloro kiekis yra per mažas, todėl susidaro chloraminai, kurie dirgina akis, kitas gleivines, odą, – vardijo gydytoja. – Žmonėms kartais sunku suprasti ir atskirti chlorą nuo chloraminų.“

„Chloraminai yra junginiai, kurie susidaro chlorui reaguojant su baltyminėmis medžiagomis: su žmogaus prakaitu, šlapimu, kremais ir panašiai“, – kalbėjo R. Maciulevičienė.

Mitai apie chloro kvapą

Jos teigimu, žmonės klaidingai reaguoja ir į stiprų chloro kvapą. „Kai žmonės užuodžia stiprų chloro kvapą, sako, kad baseinas yra perchloruotas, bet tikriausiai yra atvirkščiai, – tvirtino medikė. – Normali chloro koncentracija suteikia malonų švaros kvapą. Iš tikrųjų chloras nedvokia. O kai yra stiprus chloro kvapas, tai iš tikrųjų dvokia tie chloraminai.“

Rūta Maciulevičienė
Kai žmonėms parausta akys po baseino, jiems atrodo, kad nuo per didelio chloro kiekio, bet iš tikrųjų tai tikriausiai chloro kiekis yra per mažas, todėl susidaro chloraminai, kurie dirgina akis, kitas gleivines, odą.

R. Maciulevičienė prisiminė ir sovietinius viešuosius tualetus, kuriuos buvo galima užuosti iš tolo. Ji įvardijo, kad jie būdavo dezinfekuojami barstant chlorą, šis pradėdavo skleisti blogą kvapą tuomet, kai sureaguodavo su išskyromis, patenkančiomis ant tualeto kraštų.

„Todėl, jei jaučiamas stiprus chloro kvapas, labiausiai tikėtina, kad baseinas buvo seniai valytas, kad jame yra šlapinamasi, jame yra daug baltyminių medžiagų, kurios jungiasi su chloru ir susidaro chloraminai“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Bakterijų sukeliami uždegimai

R. Maciulevičienė teigė, kad chloraminas yra stipriai dirginanti medžiaga. „Jei paplaukiojęs baseine išlipi paraudusiomis akimis – negerai. Tikėtina, kad chloro kiekis yra per mažas“, – teigė gydytoja.

Fabijoniškių baseinas

Kas vyksta vandenyje, jei chloro kiekis yra per mažas? „Gali veistis įvairios bakterijos, grybeliai, – kalbėjo R. Maciulevičienė. – Kai kurios bakterijos išsilaiko ypač ilgai.“ Šeimos gydytoja įvardijo, kad bakterijos vandenyje gali išsilaikyti nuo kelių, iki keliolikos valandų ir gali sukelti įvairių ligų.

Rūta Maciulevičienė
Jei jaučiamas stiprus chloro kvapas, labiausiai tikėtina, kad baseinas buvo seniai valytas, kad jame yra šlapinamasi, jame yra daug baltyminių medžiagų, kurios jungiasi su chloru ir susidaro chloraminai.

„Dažniausiai mūsų pacientai iš šiltų kraštų, kur daug maudosi baseinuose, parsiveža kriptosporidijų sukeltus viduriavimus, kurie tęsiasi savaitėmis. Dvi ar net tris savaites pacientai viduriuoja su kraujingomis išmatomis“, – kalbėjo gydytoja.

Medikė įvardijo, kad baseinuose gali tykoti ir dar viena bakterija, sukelianti uždegimą, vadinamą „plaukiko ausimi“. Šį uždegimą sukelianti bakterija, anot medikės, ilgai išlieka net ir gerai valomuose ir dezinfekuojamuose baseinuose. „Ji sukelia išorinės ausies kanalo uždegimus, kuriuos labai sunku gydyti ir kurie gali recidyvuoti metų metus“, – kalbėjo R. Maciulevičienė.

Apsinuodijimo chloru simptomai

Šeimos gydytoja R. Maciulevičienė teigė, kad per didelis chloro kiekis yra kenksmingas.

„Chloras yra lakus produktas ir dirgina kvėpavimo takus, per kvėpavimo takus rezorbuojasi į kraują ir susidaro toksinės medžiagos, tada galima apsinuodyti, – kalbėjo gydytoja. – Chloro garai yra nuodingi.“

Kvėpavimo takų sudirginimas, vėmimas, pykinimas, silpnumas, širdies veiklos sutrikimas – simptomus apsinuodijus chloru vardijo medikė.

Rūta Maciulevičienė
Dažniausiai mūsų pacientai iš šiltų kraštų, kur daug maudosi baseinuose, parsiveža kriptosporidijų sukeltus viduriavimus, kurie tęsiasi savaitėmis. Dvi ar net tris savaites pacientai viduriuoja su kraujingomis išmatomis.

Jos teigimu, išliekamosios apsinuodijimo chloru pasekmės priklauso nuo apsinuodijimo stiprumo.

Į viešus baseinus kojos geriau nekelti

Medikės paklausus, ar apskritai yra viešųjų baseinų, kurie tikrai yra švarūs, ji įvardijo, kad norint maudytis švariame vandenyje, reiktų įsirengti nuosavą baseiną. Ir tai dar ne viskas.

„Jei turite nuosavą baseiną ir į jį leidžiate tik tuos žmones, kurie prieš tai nueina į dušą ir gerai nusiprausia, jei galite tikėtis, kad jie nesišlapins į baseiną, tai tada taip. O visi vieši baseinai yra užteršti, – neslėpė gydytoja bei pridūrė, kad, JAV tyrimų duomenimis, kas penktas suaugęs asmuo prisipažįsta, kad šlapinasi į baseiną. – Vaikai, manau, šlapinasi visi.“

R. Maciulevičienė teigė, kad visi baseinai, kuriuose plaukioja daug vaikų, tikrai yra nešvarūs. „Visi baseinai, kur yra didelis praeinamumas, yra... Jei įjungi fantaziją, tai ten kojos nekelsi“, – teigė gydytoja.

Geriausias apsisaugojimas – atsisakyti plaukiojimo baseinuose

Vis dėlto, ar atsisakyti tokių baseinų – vienintelė išeitis, norint apsisaugoti? „Kiekvienas sprendžia pats“, – teigė gydytoja.

Rūta Maciulevičienė
Jei turite nuosavą baseiną ir į jį leidžiate tik tuos žmones, kurie prieš tai nueina į dušą ir gerai nusiprausia, jei galite tikėtis, kad jie nesišlapins į baseiną, tai tada taip. O visi vieši baseinai yra užteršti.

Tiesa, ji pridūrė, kad jei baseinas yra reguliariai prižiūrimas, dezinfekuojamas ir tikrinamas, tai „galima į jį eiti, bet ten, kur yra didelis žmonių praeinamumas, ten niekaip neišlaikys“.

„Patikrino iš ryto, viskas buvo gerai, praėjo dvi valandos ir jis gali būti visiškai užterštas“, – kalbėjo gydytoja.

Chloras – ekonomiška priemonė

Lietuvos higienos normose nurodoma, kad „baseinų vandens nukenksminimui leidžiama naudoti ultravioletinius spindulius, ozoną, chlorą ir jo junginius bei bromą ir jo junginius“.

Medikė tvirtino, kad dažnai naudojami šių leidžiamų medžiagų junginiai. „Ten, kur yra atviri baseinai, saulėtuose kraštuose, saulės ultravioletiniai spinduliai veikia natūraliai. Bet problema yra ta, kad tiek ozono, tiek ultravioletinių spindulių poveikis yra tol, kol jis veikia, kol jis leidžiamas ar laikoma apšvietus. Chloridai veikia kur kas ilgiau, – paaiškino gydytoja. – Jis ir ekonomiškai efektyviausias.“

Vilniaus baseinuose chloras pagal normas, vanduo išleidžiamas kartą per metus

Remiantis higienos normomis, visų tipų baseinų, išskyrus mažųjų be recirkuliacinės sistemos, vandenyje turi būti palaikoma liekamojo aktyvaus chloro koncentracija nuo 0,5 iki 2,0 mg/l (lauko baseinų – iki 3,0 mg/l), baseinų vandenyje, skirtame vaikams iki 7 metų amžiaus, liekamojo aktyvaus chloro koncentracija turi būti palaikoma nuo 0,3 iki 1,0 mg/l.

Rūta Maciulevičienė
Ten, kur yra atviri baseinai, saulėtuose kraštuose, saulės ultravioletiniai spinduliai veikia natūraliai. Bet problema yra ta, kad tiek ozono, tiek ultravioletinių spindulių poveikis yra tol, kol jis veikia, kol jis leidžiamas ar laikoma apšvietus. Chloridai veikia kur kas ilgiau. Jis ir ekonomiškai efektyviausias.

DELFI susisiekus su keliais sostinėje esančių baseinų vadovais, visi tvirtino, kad vanduo dezinfekuojamas chloru pagal nustatytas normas.

Fabijoniškių baseino projektų vadovas Donatas Balandis įvardijo, kad jų baseine esantis chloro kiekis nekenkia ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Be to, jo teigimu, įranga yra šiuolaikiška ir viskas reguliuojama automatiškai.

„Po baseinu, kur yra valymo zona ir visi valymo įrenginiai, yra davikliai. Juk ne akmens amžius, viskas daroma elektroniniu būdu. Kokie skaičiai nustatomi, kaip normuojama, taip viskas ir padaroma“, – įvardijo D. Balandis.

Baseinas Vokietijoje

Fabijoniškių baseinas duris atvėrė tik šių metų pradžioje. „Su vandeniu dar neturėjome jokių problemų, niekas nestringa, – tvirtino baseino atstovas. – Senesniuose baseinuose, kur įranga pavargus, ten kyla problemų.“

Tai, kad vanduo dezinfekuojamas chloru, patvirtino ir laisvalaikio ir sveikatingumo centro „Ego forte“ direktorė Irma Babiedienė. „Yra higienos normos, kuriose nurodytos ribos, koks maksimumas, koks minimumas ir jų reikia laikytis, – teigė ir pridūrė, kad stengiasi laikytis vidutinės galimos chloro kiekio normos. – Normos yra tokios, kad nepakenktų žmogui.“

„Nėra tokių baseinų, kur nebūtų valymo įrenginių ar automatinės dezinfekavimo stotelės, – teigė I. Babiedienė. – Visur sistema turi būti įrengta.“

„Daug kas įsivaizduoja, kad vakare išleidžiame visą vandenį iš baseino, o ryte prileidžiame, bet taip tikrai nėra, nes vanduo nuolat cirkuliuoja, valosi. Tai toks uždaras ratas“, – pasakojo vadovė ir pridūrė, kad visa sistema yra išleidžiama kartą per metus, taip, kaip numatyta higienos normose.

Kad laikosi visų higienos normų tvirtino ir Žirmūnuose esančio baseino direktorius Vytautas Janušaitis. Jis tvirtino, kad kasdien, pasibaigus treniruotėms, baseino dugną valo ir specialus robotas.

Higienos normos

Lietuvos higienos normose nurodytas ne tik galimas chloro kiekis vandenyje, čia apibrėžtos ir kitos būtinos sąlygos vandens švarai baseinuose palaikyti.

Baseinų dugnas, kaip teigiama higienos normose, turi būti valomas siurbimo prietaisais ir šepečiais ne rečiau kaip du kartus per savaitę, o sienos – ne rečiau kaip kartą per dvi savaites.

Įvardijama ir tai, kad vieną kartą per metus turi būti išleidžiamas visos sistemos vanduo, išvalomi ir išdezinfekuojami baseino dugnas ir sienos. Valymui naudojama aukšto slėgio įranga. Po valymo ir dezinfekcijos būtina nuplauti paviršius švariu vandeniu.

Mažųjų baseinų vanduo turi būti išleidžiamas kartą per ketvirtį.

Nurodoma, kad veikiant baseino vandens paruošimo įrenginiui, netgi tuomet, kai baseinų paslaugos neteikiamos, vanduo turi būti dezinfekuojamas.

Persirengimo kambariai, dušinės, tualetai turi būti valomi valikliais su dezinfekuojančiais ar antimikrobiniais priedais ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Visa įranga turi būti reguliariai techniškai prižiūrima ir profilaktiškai tikrinama. Būtina laikytis įrenginių naudojimo instrukcijų. Visi priežiūros, profilaktinių patikrinimų, valymo darbai turi būti registruojami žurnale.

Baseino darbuotojai turi vykdyti baseinų eksploatacijos taisykles ir pildyti vandens tyrimų registracijos žurnalą.

Ir tai tik dalis reikalavimų, kurių privalo laikytis visų viešųjų baseinų prižiūrėtojai.