Antradienį po pateikimo Seimo pritarimo sulaukė R. Karbauskio pateiktos tai numatančios Seimo rinkimų įstatymo ir Statuto pataisos. Už šiuos projektus balsavo 86 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 10 parlamentarų. Lapkričio 21 d. projektai po svarstymo komitetuose vėl sugrįš į plenarinių posėdžių salę.

Jei Seimas pritartų, Lietuvoje balsuojantys asmenys, negalintys balsuoti rinkimų dieną, galėtų balsuoti nuo pirmadienio iki penktadienio paskutinę savaitę prieš rinkimus (t. y. ne dvi dienas, kaip yra dabar, o penkias dienas).

R. Karbauskis taip pat siūlo tose vietovėse, kur yra daugiau Lietuvos piliečių, gyvenančių užsienyje, kurti papildomas balsavimo vietas, nustatyti veiklos garantijas Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje išrinktam parlamentarui.

„Praėjusių rinkimų patirtis parodė, kad auga užsienyje gyvenančių mūsų piliečių pilietinis sąmoningumas, vis daugiau užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių pareiškia norą savo valią pareikšti rinkimų metu. Todėl turime skatinti Pasaulio lietuvių bendruomenės dalyvavimą rinkimuose ir sukurti tam tinkamas sąlygas“, – sako R. Karbauskis.

Jis džiaugiasi, kad Seimas šių metų rugpjūčio 20 d. pritarė jo siūlymui kurti Pasaulio lietuvių vienmandatę rinkimų apygardą, tačiau vien tik vienmandatės įsteigimo fakto nepakanka.

Siūlomos Seimo statuto pataisos numato, kad Lietuvos diplomatinės atstovybės privalės Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktam Seimo nariui suteikti tinkamai įrengtas patalpas rinkėjams priimti, siekiant išgirsti jų lūkesčius ir problemas tam, kad būtų galima jas spręsti.

Planuojama, kad siūlomi pakeitimai įsigaliotų jau 2020 m. rudenį, kai vyks nauji Seimo rinkimai.