„Tyrimas prasideda, komitetas (penktadienį) rinksis į pirmą posėdį, nusistatysime klausimus, tyrimo kryptis, ir tokia bus pradžia“, – sakė D. Gaižauskas.

Pasak NSGK pirmininko, tyrimas vyks trimis kryptimis.

„Bus trys objektai, ir visiems trims objektams bus skirtas maksimalus dėmesys – visiems vienodai. Pirmas – galima Rusijos įtaka mūsų politinei sistemai, antras – ar veikia prevencinė sistema, ir trečias objektas – galimas manipuliavimas su įslaptinta informacija, siekiant asmeninės politinės naudos“, – sakė D. Gaižauskas.

Pasak komiteto pirmininko, Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio veikimas arba neveikimas bus nagrinėjamas aiškinantis, kaip veikė prevencinė sistema.

„Pradžia bus nuo Seimo pirmininko gauto neįslaptinto rašto apie galimas rizikas nacionaliniam saugumui. Kai eisime prie antros dalies, šis klausimas bus susijęs su Seimo pirmininko veikimu arba neveikimu“, – sakė D. Gaižauskas.

Komiteto pirmininkas dėstė, kad tyrimo tikslas yra ne kaltųjų paieška, o paieška įrodymų, kokia buvo galima įtaka.

„Toliau juos visus pateiksime Seimui. Ar vėliau bus apkaltos komisijos, naujos specialiosios tyrimų komisijos, turės apsispręsti Seimas. Mūsų užduotis rasti įtaką, galimas priežastis ir įstatymus, kurių rėmuose galėtume nuo tų priežasčių apsisaugoti, kad būtų sukurtas prevencinis mechanizmas“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

NSGK pirmininkas sakė, kad iš Valstybės saugumo departamento bus prašoma absoliučiai visos informacijos, kuri jiems reikalinga, kad tyrimas būtų objektyvus.

Landsbergis: kova tarp dviejų flangų

Komitetui priklausantis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis prognozavo, kad per tyrimą vyks kova tarp dviejų flangų.

„Vienas flangas – kuris mėgins išsiaiškinti galimą Rusijos įtaką – senesnę, įvairią, visiems Seimo nariams, politinėms partijoms, partijų koalicijoms. Ir bus kita dalis žmonių, kurie mėgins išsiaiškinti, ar Viktoras Pranckietis yra toks velnias, kaip apie jį pasakoja“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis mato savo veiklos tikslą – „neleisti supolitizuoti šito tyrimo“.

„O tiesą išsiaiškinti manau, kad yra būtina. Mes jau rengiame sąrašą kviečiamų pareigūnų,– tai pat ministrų, kaip kad vidaus reikalų ministrės, ir mėginsime išsiaiškinti, kaip situacija su ponia Rozova rutuliojosi“, – sakė G. Landsbergis.

Politikas teigė kol kas negalįs tvirtinti, kad vengiama šiuo tyrimu leistis į gylį, ir aiškintis Rusijos įtaką iš esmės, tačiau patvirtino tokių nuogąstavimų turįs.

„Informacija net viešumoje yra žinoma, mes turime užduoti klausimą apie poną Tomaševskį. Ponas Tomaševskis yra vienas iš koalicijos sutartį pasirašiusių žmonių, akivaizdu, kad tai gali būti nesmagu. Kiti klausimai – kad mano žiniomis, valstybės vadovai galėjo taip pat žinoti šią informaciją, ir klausimas bus, kaip jie sudarinėjo tokią koaliciją“, – sakė G. Landsbergis.