Ambasados atsiųstame atsakyme BNS teigiama, kad vilniečiai praras įspūdingą renginį, jei Vilniaus valdžia uždraus šventinį fejerverką spalio 1-ąją prie sostinės Baltojo tilto.

„Fejerverkai, skirti 70-ųjų Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metinių minėjimui, yra kultūrinis renginys, atviras visiems vilniečiams, kaip ir lietuvių pernai Kinijoje organizuotas lazerių šou minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Kultūriniai įvykiai neturėtų būti politizuojami ar ideologizuojami“, – teigia ambasada.

„Vilniečiai, deja, praras galimybę pasidžiaugti nuostabiu fejerverkų šou, jei renginį atmes Vilniaus valdžios atstovai“, – tvirtinama ambasados atsakyme.

Ambasada taip pat pabrėžia, kad prašymas leisti organizuoti renginį sostinėje ir pirmadienį iškabintos į renginį kviečiančios reklamos buvo organizuojami „nepažeidžiant teisės aktų ir taisyklių, pasitelkiant komercinius kanalus“.

Savivaldybės įmonė Vilniaus viešasis transportas antradienio naktį nuėmė reklamas, kuriose vilniečiai buvo kviečiami spalio 1-ąją švęsti Kinijos Liaudies Respublikos 70-ąsias metines, stebint šventinį fejerverką prie sostinės Baltojo tilto.

Anot savivaldybės, nei reklamos, nei renginys nebuvo tinkamai suderinti administracijos viduje.

Meras Remigijus Šimašius pareiškė, kad renginio nebus, nes jis nebuvo suderintas.

„Tokie žaidimai mūsų mieste nepaeis, ir nesvarbu, kas už to stovėtų – ar didžiausia pasaulio valstybė, ar tris gyventojus turinti Indijos vandenyno sala. Taisyklės visiems vienodos“, – teigė R. Šimašius.

Viešai šiuo renginiu pasipiktino keli Seimo nariai, pabrėžę, kad komunistinės Kinijos totalitarinis režimas atnešė milijonus žmonių aukų.

Savivaldybės, Vilniaus viešojo transporto atstovai tvirtino, kad renginio reklamas užsakė bendrovė „Blikas“, be kita ko kasmet sostinėje rengianti fejerverkų festivalį „Vilniaus fejerija“.