Valdančiųjų ir opozicinių frakcijų paramos sulaukęs ketinimas pakeisti Konstitucijos 74 straipsnį ir numatyti, kad per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo parlamento nariu galėtų būti renkamas ne anksčiau kaip po dešimties metų, nėra tai, tvirtino R. Paksas, ko jis iš tikrųjų siekia.

„Seimo nario mandatas nėra panacėja“, – sako jis ir priduria, kad Jungtinių Tautų žmogaus teisių komiteto sprendimas, net sudarius galimybes jam tapti Seimo nariu, bet ne prezidentu, nebus įgyvendintas.

„Spektaklis tęsiasi. Mano supratimu, tai būtų labai tinkamas žodis. Visi tie pasižadėjimai EuroposTarybos Ministrų Kkabinetui ir visi demokratijos žaidimai, kuriuos žaidžia Lietuvos istablišmentas, paprasčiausiai tęsiasi. Konstitucija, jeigu ši pataisa bus priimta, bus visiškai sudarkyta, atsiras dviejų lygių Seimo nariai: vieni galės užimti kažkokias pareigas, kiti negalės, nors parašyta, kad visi Seimo nariai yra lygūs“, – Eltai kalbėjo R. Paksas.

Buvusio europarlamentaro teigimu, opozicijos ir valdančiųjų remiamas sumanymas sudaryti jam galimybę dalyvauti parlamento rinkimuose, tačiau neinicijuoti pataisų, kurios leistų dalyvauti rinkimuose į šalies vadovo postą, yra neteisingas, neatitinkantis tarptautinių institucijų nurodymų.

„Jeigu dabar atsiverstume Jungtinių Tautų žmogaus teisių komiteto sprendimą, kuris yra galutinis, neskundžiamas ir privalomas Lietuvai, juodu ant balto yra parašyta: man turi būti suteiktos teisės dalyvauti visuose rinkimuose: ir prezidento, ir Seimo, ir kituose rinkimuose. Šitas sprendimas yra privalomas Lietuvai ir bet kokiu atveju, kol šitas Jungtinių Tautų sprendimas nebus įgyvendintas, tol Lietuva bus dėmesio centre ir nuo šitų dalykų neišeis pabėgti. Šitie žaidimai, kurie žaidžiami, yra iš tuščio į kiaurą pilstymas, daugiau nieko“, – sakė R. Paksas. Jo teigimu, ne Seimo nario mandatas jam svarbu.

„Jeigu kažkas galvoja, kad man Seimo nario mandatas yra panacėja ir viso gyvenimo svajonė (...), tai taip nėra“, – kalbėjo daugiau nei prieš dešimtmetį iš prezidento posto apkaltos būdu pašalintas R. Paksas.

Kartu jis paragino, pasak R. Pakso, vis dar prieš jį susimokiusius politikus užmiršti keršto skonį ir dar kartą pažymėjo, kad nesudarius galimybių jam vėl siekti prezidento posto, Konstitucija bus paminta.

„Spektaklis tęsiasi, tik dabar spektaklis įjungė folklorą – aš įsivaizduoju, kad kruvinom ašarom pravirks mūsų Konstitucija“, - apibendrino R. Paksas.

ELTA primena, kad R. Paksas neturi teisės dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai dėl šiurkščiai sulaužytos priesaikos apkaltos būdu buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

Antradienį Seimui planuojama pateikti Konstitucijos 74 straipsnio pataisą, kuri atvertų R. Paksui kelią į Seimą.

Projektu siūloma papildyti Konstitucijos 74 straipsnį nuostata, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, gali būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po dešimties metų nuo tokio asmens pašalinimo iš einamų pareigų.

Pagal projektą, toks asmuo negalėtų būti renkamas prezidentu, taip pat negali eiti jokių kitų Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Teikiamais Konstitucijos pakeitimais siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos 2011 m. sausio 6 d. sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą, kuriuo Lietuva pripažinta pažeidusi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pirmojo protokolo 3 straipsnį, garantuojantį teisę į laisvus rinkimus.

Visgi tai jau ne pirmas bandymas gražinti R. Paksui galimybę dalyvauti rinkimuose. Kelis kartus anksčiau Seime jau yra pritrūkę balsų priimti įstatymo pataisai, leidžiančiai R. Paksui kandidatuoti.