„Knygos „Mūsiškiai“ 2 dalis baigta – pokalbiai su Dr. Christophu Dieckmannu, kuris tyrė Holokausto Lietuvoje temą 16 metų 30 pasaulio archyvų. Pavadinimas paprastas – „Kaip tai įvyko?“ 18 mėnesių intensyvaus darbo ir nuolatinio mano stebėjimosi Christopho erudicija, žiniomis ir sugebėjimu pakilti virš holokausto istorijos detalių į psichologinius, moralinius, filosofinius apibendrinimus; beje, nieko nesmerkiant ir nekaltinant“, – apie darbą su Ch. Dieckmannu rašė R. Vanagaitė.

Ji taip pat vylėsi, kad galbūt leidyklos išdrįs jos knygos tęsinį išleisti.

„Išsiunčiau pasiūlymus Lietuvos leidykloms, bet politinių ar ekonominių sankcijų baimė turbūt nugalės... O gal ne? Gal skaitytojai, per 2016–2017 metus nupirkę 17 000 „Mūsiškių“ egzempliorių, galės knygynuose rasti ir tęsinį? Juk mes esam demokratinė vakarietiška valstybė, kuri nebijo pažvelgti į savo istoriją atviromis akimis“, – feisbuke rašė rašytoja R. Vanagaitė.

Vis dėlto DELFI pasidomėjus tapo aišku, kad anksčiau R. Vanagaitės knygas leidusi leidykla „Alma littera“ ir toliau lieka kategoriška.

„Leidykla „Alma littera“ yra nutraukusi bendradarbiavimą su Rūta Vanagaite ir savo sprendimo nekeičia“, – rašoma leidyklos komunikacijos vadovės Audronės Mockienės atsakyme DELFI.

Leidyklų paramos nesitiki

R. Vanagaitė šiuo metu gyvena Jeruzalėje. Kaip pati sako, čia daug ramiau: „Išeini į gatvę ir niekas ant manęs nerėkauja.“

Duodama interviu DELFI R. Vanagaitė pasakojo, kad rašydama knygą „Mūsiškiai“ tikrai negalvojo ir apie antrą dalį. Antrojoje knygoje bus klausiama – kaip viskas įvyko.

„Pirmoje knygoje „Mūsiškiai“ buvo gana paviršutiniškai klausiama „Kas įvyko?“, ir po jos man liko labai daug klausimų – kodėl, kaip tai įvyko, nes aš absoliučiai negalėjau suprasti holokausto Lietuvoje. Visiškai atsitiktinai vienoje konferencijoje sutikau Ch. Dieckmanną, kuris pasaulyje yra turbūt labiausiai informuotas žmogus apie holokaustą Lietuvoje, nes tai buvo jo disertacijos tema“, – kalbėjo rašytoja. Knyga šiuo metu verčiama į lietuvių kalbą, abu autoriai nori, kad ji visų pirma pasirodytų būtent Lietuvoje.

Pašnekovė pasakojo, kad knygą Ch. Dieckmannas rašė 16 metų, beje, skaito jis anglų, vokiečių, hebrajų, jidiš, rusų ir lietuvių kalbomis.

Rūta Vanagaitė

„Holokaustą jis tyrė absoliučiai iš visų pusių – tiek iš nusikaltėlių, tiek iš dalyvių, tiek iš aukų. Jo žinios yra neįtikėtinos, kai aš jį sutikau ir pradėjau užduoti tuos klausimus, kurie man kilo po „Mūsiškių“, jis man pradėjo atsakinėti. Ir supratau, kad nėra kitos išeities, kaip tik įkalbėti jį sutikti su manim parašyti šitą knygą. Joje aš tik klausiu, savo trigrašio niekur nekišu, nes aš tikrai noriu suprasti“, – DELFI kalbėjo R. Vanagaitė ir pridūrė, kad tie, kurie daugelio dalykų nesuprato, kaip kad ji, irgi gautų atsakymus.

Knygoje kalbama ne tik apie holokaustą, bet ir apie karo belaisvius, čigonus, psichinių ligonių istorijas Antrojo pasaulinio karo metais ir po jo.

„Aš suprantu, kad ši knyga gali būti „nubraukta“, gali būti, kad jos niekas nespausdins, nepardavinės vien dėl mano pavardės“, – kalbėjo R. Vanagaitė. Ji svarstė, galbūt knygą leisti prisistačius anonimine žurnaliste, tačiau jos pašnekovas Ch. Dieckmannas tam prieštaravo.

R. Vanagaitė DELFI sakė, kad išsiuntė 12 prašymų skirtingoms leidykloms, bet visiškai nesitiki teigiamo atsakymo.

„Jokia leidykla nenori patekti į tokį reikalą, kaip kad aš patekau su savo pirma knyga. O antras dalykas – distribucijos klausimas, jei net kuri leidykla išleistų, kaip būtų galima knygą platinti, jeigu knygynai bijos paimti“, – kalbėjo ji.

Rašytoja teigė, kad jei nei viena leidykla neišleistų knygos, savo naują kūrinį ji platintų internetu.

„Gal išleisime mažu tiražu, išleisime turbūt internetu, kas norės, tas ir nusipirks, bet čia nebus jokios komercijos“, – kalbėjo rašytoja.

Sukėlė skandalą

DELFI primena, kad 2017 metais rašytoja R. Vanagaitė sukėlė skandalą pareiškusi, kad A. Ramanauskas-Vanagas galėjo bendradarbiauti su KGB.

R. Vanagaitė ir jos tuometinis gyvenimo partneris, nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas iš Simono Wiesenthalio centro, taip pat prakalbo apie tariamą A. Ramanausko-Vanago vaidmenį per holokaustą.

Vėliau ji dėl šių savo teiginių atsiprašė. Knygą išleidusi leidykla „Alma littera“ pareiškė nutraukianti bendradarbiavimą su rašytoja ir iš prekybos išimanti visas autorės knygas.

Skandalą sukėlusi R. Vanagaitė tuo metu teigė, kad, rašydama knygą „Mūsiškiai“, pervertusi A. Ramanausko-Vanago bylą ir radusi skandalingų faktų, neva didvyriu laikomas vyras kolaboravo su KGB, išdavė bendražygius ir net galėjo prisidėti prie holokausto.

R. Vanagaitė taip pat neigė A. Ramanausko-Vanago kankinimo KGB kalėjime faktą. Remdamasi KGB bylomis, ji puolė tvirtinti, esą partizanas vienutėje pats ketino nusižudyti – ištiesintu lango kabliuku sunkiai susižalojo genitalijas ir išsidūrė akį.