Mano, kad rinkimų rezultatai – neblogi

Laidoje „DELFI diena“ kartu su socialdemokratų darbo partijos pirmininku Gediminu Kirkilu jis svarstė, kodėl šie rinkimų rezultatai nebuvo tokie, kokių tikėtasi, taip pat, kodėl konservatorių rinkėjai yra gerokai ištikimesni ir ateina balsuoti beveik bet kokiomis sąlygomis.

„Pirmiausia, jeigu klausiate, koks mano vaidmuo partijoje, tai yra strategija ir jos įgyvendinimas. Antra, programinių nuostatų skleidimas, stengiuosi atskleisti, ko siekia socialdemokratai. Manau, su tomis užduotimis susitvarkau neblogai“, – laidos „DELFI diena“ pradžioje sakė G.Paluckas. „O kalbant apie rinkimus, galiu tik apgailestauti, kad mums pritrūko sėkmės“, – pridūrė politikas ir tikina, kad liko padaryti išvadas.

Pasiteiravus, kaip jis galėtų įvardyti socialdemokratų strategiją, jis tikino, kad, nepaisant rezultatų, jis mano, jog šių rinkimų rezultatai – gana neblogi.

Gintautas Paluckas

„Socialdemokratams Vilniuje niekada nebuvo paprasta, tai faktai. 2016 metais mes iš viso neturėjome nei vieno žmogaus antrame ture. Savivaldos rinkimus pralaimėjome, EP rinkimuose atsitiesėme, o dabar labai garbingai kovojome už kiekvieną Žirmūnų centimetrą antrajame ture. Tai vertinti kitaip nei kilimu ir augimu – neįmanoma“, – sakė partijos pirmininkas.

„Aš renkuosi negulėti ant pečiaus ir šildytis, nesirenku lengvų vienmandačių, aš renkuosi sunkiausią, toks yra mano lyderystės modelis ir misija“, – sakė politikas.

Tikina, kad „šį bei tą pasiekė“

Ilgus metus Žirmūnai buvo Andriukaičio – itin kairuoliško politiko bastionas. Pasiteiravus, kodėl vis tik laimėjo mažai kam žinoma konservatorė Paulė Kuzmickienė, jis pabrėžė, kad balsuoti atėjo ištikimiausi konservatorių rėmėjai.

„Galiu atsakyti paprastai. Socialdemokratai, kurie Europos Parlamento rinkimuose laimėjo 10 proc. Vilniuje, taip pat ir Žirmūnuose, galėjo prilygti antrame ture 27 proc. laimėjusiems konservatoriams. Mes prilygome. Taip, reikėjo labai daug darbo ir pastangų, mes rezultatą pasiekėme. Vietoje to, kad mėgintumėte mūsų pasiekimus nužeminti, galėtumėte pagirti, kad socdemai net Vilniuje šį bei tą pasiekė. Kova tikrai vyko mažo aktyvumo sąlygomis. Balsuoti atėjo ištikimi rėmėjai ir dabar, deja, mes rezultato negalime pakeisti, bet 2020 metais dar galėsime“, – tikino politikas.

„Aš esu partijos pirmininkas, kuris yra palankiausiai vertinamas iš visų parlamentinių partijų. Socialdemokratams Vilniuje niekada nebuvo lengva“, – bando aiškinti G.Paluckas.

Ne vieno asmens problema

Anot jo, dabartiniai rezultatai nėra tik vieno asmens problema.

„Nereikia problemų suvesti į vieną ar kitą kandidatą. Priežastys kompleksinės, jos turi paveldą, bet mes dalykus keičiame, kad pritrūko 200 balsų, tai yra faktas, bet kad tik tiek pritrūko, tai jau yra mūsų laimėjimas“, – atsakė G.Paluckas.

Tuo tarpu G.Kirkilas tikino, kad problemų galima įžvelgti tikrai ne vieną.

Gediminas Kirkilas

„Įvairios problemos gali būti. Manau, kad viena iš priežasčių yra neaktyvumas, su tuo sutinku. Socialdemokratams visada didesnis aktyvumas yra privalumas, konservatoriai turi stabilų rinkėją, kuris bet kokiu atveju ateina ir dalyvauja. Tai jiems yra geras rodiklis, bet manau, yra ir dar viena priežastis. Šiuo metu socialdemokratai yra faktinėje koalicijoje su konservatoriais. Rinkėjas, kuris abejoja, galvoja, kad ar tą rinks, ar kitą, tai vis tiek pasipildys opozicija. Kitas dalykas yra tas, kad partijos pirmininkui dalyvauti tokiuose rinkimuose iš tikrųjų yra iššūkis, bet rizikuojant reikia ką nors pasiūlyti, o ne tik dalyvauti rinkimuose“, – laidoje svarstė G.Kirkilas.

„Dar vienas dalykas yra tas, kad reikia galvoti, kad akivaizdu, jog žmonės nelabai nori dalyvauti tuose papildomuose rinkimuose“, – pridūrė G.Kirkilas.

Nepavyksta mobilizuoti rinkėjų

Pasiteiravus, kodėl socialdemokratams sunku mobilizuoti rinkėjus, G.Kirkilas tik pabrėžė, jog treji metai vienoje koalicijoje su dešiniaisiais – gana svari priežastis.

„Dešinysis flangas šiuo metu yra praktiškai konsoliduotas ties viena partija – konservatorių partija. Į kairiųjų elektoratą pretenduoja daug populistinių partijų. Todėl ir nėra stabilus rinkėjas. Miestuose paprastai rinkėjai yra išprusę, stebi rinkimus. Manau, kad tas faktas, jog trejus metus socialdemokratai yra koalicijoje su dešiniaisiais turi savo poveikį“, – mano politikas.

Tuo tarpu G.Paluckas svarsto, jog faktas yra tas, kad pritrūko 200 balsų, todėl vienas iš tikslų kitiems rinkimams – juos laimėti.

Gediminas Kirkilas, Gintautas Paluckas

„Aš tos bendrystės nematau, matau konservatorių mėginimą medžioti būsimus koalicijos partnerius po 2020 metų. Galiu tiesiai pasakyti, kad koalicijoje su konservatoriais mes nesiruošėme būti. Manome, kad tiek dešinieji, tiek kairieji turi būti tvirtos partijos ir mėginti aplink save konsoliduoti būtent kairės arba dešinės jėgas. Tai tikrai davė tam tikrą neigiamą efektą. Tai objektyvios priežastys, nėra nei balto, nei juodo. Esmė ta, kad trūko 200 balsų, kuriuos ateityje reikės laimėti“, – sakė G.Paluckas.

„Viskas, ką darome, darome su tam tikru tikslu. Mūsų tikslai buvo laimėti dvi vienmandates. Taip, mes jį tik pusiau įgyvendinome. Dėl to prisiimu atsakomybę, o kalbėdamas apie 2020 metus kalbu apie strateginius tikslus. Tai, kad turime ir ilgesnio laikotarpio tikslų – akivaizdu visiems“, – sakė G.Paluckas.

Nežada kviesti žinomų veidų

Anot jo, socialdemokratai neketina imti pavyzdžio iš R.Karbauskio, kuris į partiją dažnai kviečia žinomus veidus.

„Šis žanras politinio turizmo ir žinomų veidų paieškų yra gerokai išeksploatuotas. Skvernelio atveis yra unikalus, nes jis ieškojo galimybių ne tik valstiečių partijoje, bet ir pas mus bei liberalus. Šiuo atveju mes mėginame partijos strategiją kurti aplink idėjas, o ne asmenybės kultą“, – sakė G.Paluckas.

DELFI primena, kad Žirmūnų apygardoje Seimo nario mandatą laimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Paulė Kuzmickienė.
Per antrąjį turą ji įveikė Socialdemokratų partijos pirmininką Gintautą Palucką.

Suskaičiavus balsus visose 16-oje apylinkių, paaiškėjo, kad už P. Kuzmickienę balsavo 2803, arba 52,03 proc., už G. Palucką – 2531, arba 46,98 proc. rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas Žirmūnuose siekė 15,34 procento.

Utenoje gimusi 41-erių P. Kuzmickienė nuo 2011-ųjų dirba Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nare.

P. Kuzmickienė yra dirbusi užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko, ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus ir Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės patarėja.
Seimo nario rinkimų šioje apygardoje prireikė, nes parlamentaro mandato atsisakė Aušra Maldeikienė šiemet išrinkta į Europos Parlamentą.

Rinkimai į laisvas Seimo nario vietas sekmadienį taip pat vyko Žiemgalos ir Gargždų vienmandatėse apygardose.