Šiuo metu medikai bando nustatyti kūdikių sveikatos sutrikimų priežastis, tačiau penktadienį Kauno klinikose surengtoje spaudos konferencijoje dėl abiejų atvejų buvo įvardyta, kad kraujosrūvos smegenyse dažnai susidaro dėl supurtymo.

„Supurtyto vaiko sindromui būdinga tai, kad nėra išorinių traumos požymių, tačiau dažniausiai yra kraujosrūvos smegenyse, dažniausiai po kietuoju dangalu, tarp kietojo ir voratinklinio dangalo. Ir kraujosrūvos akių dugnuose“, – kalbėjo Vaikų intensyvios terapijos gydytoja, vaikų ligų gydytoja Birutė Šinkūnienė.

„Labai sunki situacija, – apie tai, kokios būna supurtyto vaiko sindromo pasekmės kalbėjo gydytoja. – Statistika tokia, kad kas penktas miršta. O tiems, kurie išgyvena, gali likti įvairūs neurologiniai sutrikimai. Ir aklumas, ir regos sutrikimai ar kurtumas, ar vystymosi sutrikimas: tiek motorikos, tiek protinis. Gali blogiau vaikščioti. Liekamieji reiškiniai gali būti labai įvairūs.“

Gydytoja įvardijo, kad kūdikio galva sudaro maždaug trečdalį kūno. „Smegenys yra daugiau vandeningos, kaklo raumenys yra silpni, – įvardijo B. Šinkūnienė. – Kai kratoma, galima sakyti, kad smegenys daužosi į priekinę ir užpakalinę kaukolės sienelę. Tada atitrūksta kraujagyslės, o vaikų kraujagyslės irgi yra platesnės, todėl išsilieja kraujas.“

B. Šinkūnienė pridūrė, kad labai dažnai „pakratant vaikas dar ir numetamas“. Taip pat būdingi ir tų organų, už kurių laikoma, pakitimai. „Krūtinės, rankų, kartais už pilvo. Tada gali būti pažeisti ir pilvo organai“, – kūno vietas, už kurių laikoma, kai kūdikis patiria supurtymą, vardijo gydytoja.

Medikė pridūrė, kad taip pat kūdikio kūnas gali būti sužalotas ir jį mėtant.

„Dažniausiai, jei ne apie smurtinį mechanizmą eina kalba, tai springstant vaikui, kai jis kratomas už kojyčių“, – supurtymo priežastį įvardijo medikė.

Ką tokiu atveju daryti, jei vaikas užspringsta? „Guldome ant rankos ir penkis kartus smarkiai tarp menčių suduodame ranka. Tada atverčiame. Jei matome svetimkūnį burnos erdvėje – jį pašaliname. Jei nematome, tada spaudžiame krūtinės lastą vėl penkis kartus. Taip kartojame šitą procedūrą tol, kol atspringsta ar kol atvažiuoja greitoji ar kita pagalba“, – kalbėjo gydytoja.

B. Šinkūnienė teigė, kad supurtyti kūdikį galima ir tiesiog iš nežinojimo. Rizikos grupėje, anot jos, yra neramūs vaikai, kurie kenčia nuo pilvo dieglių. „Nežino, kaip nuraminti ir tiesiog iš bejėgiškumo“, – apie kartais papurtomus vaikus kalbėjo medikė.

Medikės teigimu, jų skyriuje supurtytų kūdikių būna vienas kitas per metus. Šįmet iki šių dviejų atvejų nebuvo nė vieno.

„Tai nėra dažna patologija vaikų skyriuje“, – kalbėjo medikė.

DELFI primena, kad į Kauno klinikas pirmasis kūdikis buvo pristatytas iš Šiaulių. Dviejų su puse mėnesio kūdikis į Respublikinę Šiaulių ligoninę buvo pristatytas trečiadienio vakarą.

Šiaulių apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyr. specialistė Gailutė Smagriūnienė DELFI teigė, kad nors pradėtas ikiteisminis tyrimas, dar nereiškia, kad tikrai buvo smurtaujama.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo Kodekso 140 straipsnį „Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“, pagal kurį gresia areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas tam, kad galėtume atlikti visus procedūrinius veiksmus, nors medikai nerado smurto žymių“, – teigė Šiaulių policijos atstovė.

G. Smagriūnienė tvirtino, kad pirminiais duomenimis, įvykio metu tėvas namuose buvo vienas. „Smegenyse medikai rado keletą hematomų, bet hematomos gali būti ir dėl sveikatos sutrikimų, ir nuo supurtymo. Kauno medikai turi diagnozuoti. Ekspertams duota užduotis nustatyti sužalojimą“, – tvirtino atstovė.

Šiaulių VPK atstovė teigė, kad detalių apie įvykį šiuo metu žinoma nedaug: „Įvykio metu tėvas buvo vienas namuose, pamatė, kad mergaitė nerami, paėmė ant rankų ir prasidėjo traukuliai“.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis DELFI teigė, kad negali atsakyti į klausimą, ar traumą patyręs kūdikis – vienintelis vaikas šeimoje, nes tarnybai šeima anksčiau nebuvo žinoma.

Šiuo metu kūdikis gydomas Kauno klinikose, tėvai dar neapklausti. „Tėvai patyrė didelį stresą, išvyko į Kauno klinikas, todėl kol kas papildomų duomenų nesurinkta, – paaiškino A. Malinovskis. – Šiauliuose buvo pabandyta kalbėti, bet kadangi tėvai tikrai patiria didelį stresą, specialistai pokalbį atidėjo.“

Kol vaikas ligoninėje, A. Malinovskio teigimu, tarnybos specialistai netrukdys tėvų.

Dar vienas kūdikis į Kauno klinikas dėl kraujo išsiliejimo į smegenis buvo pristatytas ketvirtadienį. Pirminiais policijos duomenimis, vaikeliui sunegalavus, tėvai bandė jam padėti. Šeima policijai nėra žinoma. Pradėtas tyrimas. Aplinkybės tikslinamos.