ELTA užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ vasaros pabaigoje atliktos apklausos duomenys parodė, kad visuomenės pasitikėjimas Prezidento institucija pasiekė rekordinius vertinimus.

G. Nausėdos vadovaujama Prezidentūra pagal visuomenės pasitikėjimo kriterijų lenkia buvusias tiek Valdo Adamkaus, tiek Dalios Grybauskaitės Prezidentūras. Šiuo metu Prezidento institucija yra antroje vietoje (pasitiki 79 proc., nepasitiki 13 proc.), po tradiciškai šiame reitinge lyderiaujančios Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (pasitiki 89 proc., nepasitiki 9 proc.).

Pavargo nuo susipriešinimo, todėl džiaugiasi ramiu prezidentu

Tyrimą atlikusios Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ vadovė Rasa Ališauskienė DELFI sakė, kad toks aukštas pasitikėjimas Prezidentūra gali būti sietinas su laimėtais rinkimais , bei rinkėjų pasitikėjimu avansu.

„Vienas dalykas – gyventojų apklausa atlikta rugpjūčio gale – rugsėjo pradžioje, po vasaros štilio, sugrįžus po visokių atostogų į gyvenimą. Tai yra pirmas tyrimas po inauguracijos, kai jau pradėjo eiti pareigas. Prezidentūra, kaip institucija, visada yra aukštai, daug lūkesčių yra – laimėti rinkimai dideliu skirtumu, jokių skandalų ar lepsusų nebuvo, tas vertinimas susijęs ir su asmens vertinimu. Gal šiek tiek daugiau čia toks vertinimas avansu, nei realių darbų vertinimas“, – DELFI sakė R. Ališauskienė.

Ji tvirtino, kad būtent tai, kad su prezidentu G. Nausėda nebuvo jokių konfliktų, suteikia rinkėjams lūkesčių.

"Gal šiek tiek daugiau čia toks vertinimas avansu, nei realių darbų vertinimas“

„Čia toks porinkiminis vertinimas, nors buvo užsienio kelionės, Vyriausybės tvirtinimas, viskas praėjo pakankamai ramiai, nebuvo kažkokių konfliktų. Dabar toks ramybės periodas žmonėms suteikia daugiau lūkesčių“, – naujausius reitingus vertino R. Ališauskienė.

Ji teigė, kad savo viešuoju kalbėjimu, ar planais, G. Nausėda atliepia tai, ką žmonėms labiausiai ir skauda.

„Žmonės svarbiausios problemos, ko jie tikisi iš politikos, tai pagerinti socialinę padėtį, gyvenimo lygį, yra pirmojoje vietoje. Tai atitinka, ką prezidentas kalba, atitinka žmonių lūkesčius, tai tikrai žalos nedaro“, – kalbėjo „Baltijos tyrimų“ vadovė.

Ji teigė, kad tiek po V. Adamkaus ir D. Grybauskaitės išrinkimo buvo pastebimas pasitikėjimo institucija šuolis.

„Kartais jis didesnis, pats G. Nausėda irgi smarkiai paaugęs yra, smarkiai pirmas. Gali būti, mano galva, kad čia iš tokio konfliktinės situacijos, nes žmonės buvo labai pavargę nuo susipriešinimų, valdančiųjų su opozicija, ar tos visos košės. Tai tokio ramumo ir to taikytojo vaidmuo turėtų imponuoti“, – DELFI sakė R. Ališauskienė.

Reikia dėkoti geram viešinimo planui

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis DELFI sakė, kad toks aukštas ir net rekordinis pasitikėjimas Prezidentūra yra visos institucijos – tiek prezidento G. Nausėdos, tiek ir jo patarėjų darbo nuopelnas.

„Galbūt šiek tiek galima kalbėti ir apie avansinį pasitikėjimą, bet manau, kad toks požiūris į Prezidentūrą ir pasitikėjimas ja formuojasi būtent todėl, kad prezidento komandos atstovai žiniasklaidoje, viešajame lauke, labai energingai dirba. Praktiškai matome nuolatinį srautą įvairiausių žinių, vaizdų iš prezidento veiklos, aplink Prezidentūrą vykstančių vienokių ar kitokių akcijų. Tai ir yra mano galva, pagrindinė priežastis – žmonės mato prezidentą, jo komandą“, – pasitikėjimo priežastį įvardijo politologas.

Šie reitingai parodė didelį visuomenės pasitikėjimą Prezidentūra, nors be paties prezidento G. Nausėdos ją taip pat sunku įsivaizduoti. Politologo teigimu, visuomenei patinka pakankamai laisvi prezidento veiksmai.

„Manau, kad yra geriau iškomunikuotas darbas, nes realių darbų dar yra labai nedaug"

„Prezidentas ir jo reitingai taip pat yra aukšti. Akivaizdu, kad prezidentas savimi uždengia ir visą instituciją, jo veiksmai, pakankamai laisvas ir užtektinai liberalus požiūris į daugelį dalykų, leidžia visuomenei kažkaip laisviau pažvelgti į prezidentą, daugiau apie jį sužinoti“, – DELFI pasakojo politologas L. Bielinis.

Paklaustas, kodėl pasitikėjimas Prezidentūra yra aukštesnis, nei D. Grybauskaitės ir V. Adamaus prezidentavimo metais, politologas vėl prakalbo apie tinkamą ir gerai paskaičiuotą viešumą.

„Manau, kad yra geriau iškomunikuotas darbas, nes realių darbų dar yra labai nedaug, pati pradžia prezidento ir jo komandos veikloje. Mes dar negalima įvertinti rezultatų, to, ką pradėjo. Nors užmojai yra dideli ir tai džiuginantis dalykas“, – situaciją vertino L. Bielinis.

Rinkėjai tiesiog pripranta

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų įmonės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys patvirtino, kad taip pat mato spartų G. Nausėdos augimą, tačiau D. Grybauskaitės pasitikėjimo reitingo, kai ji pradėjo eiti pareigas pirmojoje kadencijoje, 2009 metais, dar nepasiekė.

Paklaustas, kodėl reitingai sparčiai auga, V. Gaidys kalbėjo apie rinkėjų susigyvenimą su naujuoju šalies vadovu, net jei rinkimuose balsavo ne už šį kandidatą.
kodėl sparčiai auga?

„Visi prezidentai būdavo aukšti vertinami, prasto prezidento net neišrenka. Kadangi tiesioginiai rinkimai, turi būti labai daug savybių, tiek asmeninių, tiek politinių. Ir neišrinks tokio prezidento, kuris tiks tik kokiam vienam segmentui. Po rinkimų paprastai būna tas efektas, kad tie, kurie balsavo už kažką kito, kadangi nebūna net kažkokie antagonistiniai tie balsavimai, jie per kokį mėnesį persirikiuoja ir palaiko tą naują vadovą, čia toks universalus psichologiniai momentai“, – situaciją vertino V. Gaidys.

Gitanas Nausėda

Jis teigė, kad lyginant prezidentą su premjeru, žmonės turi skirtingus lūkesčius jų atžvilgiu. Iš Vyriausybės tikimasi, kad žmonės pradės gyventi geriau, ir visų buvusių Vyriausybių atžvilgiu būna keista, kad Vyriausybė bent mėnesį neturi neigiamo vertinimo.

„Prezidentas jis matyt daugiau atstovauja, daugiau įkūnijantis kažkokius lūkesčius, jis simbolis. Tauta su savimi jį identifikuoja. Prezidentas yra tauta, o kažką turi daryti premjeras ir Vyriausybė“, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.