Panevėžio apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyr. specialistas Tadas Martinaitis DELFI patvirtino, kad dėl laikinosios globotojos veiksmų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo Kodekso 163 straipsnį: „Piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis“.

Remiantis šiuo straipsniu, tas, kas piktnaudžiavo tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką, palikdamas jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai žiauriai elgdamasis su vaiku, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovas Arūnas Malinovskis DELFI teigė, kad dėl atvejo Kupiškyje bus rengiamas neeilinis globos centro vertinimas.

„Bus sudaryta komisija, kuri vyks įvertinti, ar mokymai, kurie vyksta, yra efektyvūs“, – kalbėjo A. Malinovskis ir pabrėžė, kad mokymų metu specialistai turi įvertinti galimus laikinuosius globotojus ir padaryti viską, kad tie, kurie neturi gebėjimų jais tapti, jais ir netaptų.

Į klausimą, ar laikinoji globotoja, jei bus pripažinta nekalta, galės toliau laikinai globoti iš šeimų paimamus vaikus, A. Malinovskis atsakė neigiamai. „Ne, nors negaliu teigti visu šimtu procentų, nes kiekvieną kartą ekspertai atlieka vertinimą, bet vienas iš reikalavimų globotojams – nepriekaištinga reputacija, – tvirtino vaiko teisių tarnybos atstovas. – Informacija viešojoje erdvėje gali būti kaip viena iš nepriekaištingos reputacijos sudėtinių dalių. Tas įrašas, vaiko pranešimas, gali būti laikoma kaip viena iš dalių.“

A. Malinovskis tvirtino, kad tarnyba tėvus vertina švelniau nei globotojus. „Globotojams šiuo atveju taikoma nulinė tolerancija, nes pas juos atvyksta vaikai, kuriems tuo metu būna tam tikra krizė, jie turi tam tikrų problemų, todėl iš globotojų tikimės, kad jis bus padėjėjas spręsti tas problemas, o ne naujų problemų kūrėjas“, – kalbėjo vaiko teisių tarnybos atstovas.

Vaiko teisių tarnybos atstovas tvirtino, kad laikinieji globotojai tikrinami nuolatos. „Būna ir planinių patikrinimų, kai aplankomi globotojai, bet gali būti ir neplaniniai“, – kalbėjo A. Malinovskis ir pridūrė, kad jei pastebimi bent menkiausi įtarimai, turi būti imamasi vienos priemonės – vaikai turi būti paimami iš laikinosios globotojos.

Kupiškis liko be laikinųjų globotojų

Ikiteisminis tyrimas dėl laikinosios globotojos iš Kupiškio buvo pradėtas po to, kai moters elgesį namuose pradėjo filmuoti vienas iš globojamų berniukų ir persiuntė tai tarnybai. Vaizdo ir garso įrašuose – riksmai prieš globojamus vaikus. Vienas jų, penkiametis, laikomas rūsyje, jam grasinama. Kitam, viską filmuojančiam paaugliui, grasinama tokia pati bausmė, kaip ir jaunesniam broliukui – uždarymas į rūsį.

Vaizdo įrašus gavusios tarnybos paėmė vaikus iš laikinosios globėjos, perdavė juos į vaikų namus bei sustabdė moters teisę būti globotoja.

Vaikai į vaikų namus buvo perduoti dėl to, kad Kupiškyje dėl įvykio nebeliko globotojų. Iki incidento jomis dirbo dvi moterys: šiuo metu smurtu prieš vaikus įtariama kupiškietė ir jos dukra. Pastaroji pati atsisakė tęsti laikinosios globotojos veiklą po to, kai situacija iškilo į viešumą.

Kupiškis liko be laikinųjų globotojų, tačiau, anot A. Malinovskio, tokių savivaldybių, kuriose nėra nė vienos asmens, galinčio poreikiui atsiradus laikinai pasirūpinti iš šeimų paimtais vaikais, yra net 17.

Vaiko teisių tarnybos atstovas vardijo, kad nė vieno laikinojo globotojo nėra Jonavoje, Alytaus rajone, Varėnoje, Kaišiadoryse.

Tiesa, jis pabrėžė, kad kai kuriose savivaldybėse sutartys su laikinais globotojais sudaromos tik esant poreikiui, todėl tai gali iškreipti statistiką – fiksuojama, kad globotojų nėra, nors gali būti, kad šiuo metu tiesiog nėra poreikio. „Yra tokių atvejų, kad kai kuriose savivaldybėse globos centras sudaro sutartį su globotoju tik tada, kai yra poreikis. Kol vaikas būna pas globotoją, ta sutartis veikia, tada ji nutrūksta, o atsiradus poreikiu iš naujo sudaroma“, – paaiškino A. Malinovskis.

Vaiko teisių tarnybos atstovas įvardijo, kuo skiriasi globėjai ir laikinieji globotojai. Jo teigimu, laikinieji globotojai iš šeimų paimtais vaikais rūpinasi laikinai, iki dvylikos mėnesių. Jie negali tapti nuolatiniais vaikų globėjais.

„Visada pabrėžiama, kad globotojas turi stengtis ir palaikyti ryšį su vaiko tėvais, sudaryti sąlygas ryšio palaikymui. Tai laikina priemonė. Globotojas – pagalbininkas tai problemai išspręsti. Globotojas nėra sprendimas, globotojas yra priemonė“, – tvirtino A. Malinovskis.

Vaizdo įrašuose – grasinimai ir riksmai

Kupiškio istoriją trečiadienio vakarą paviešino LNK žinios. Reportaže buvo parodyti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti laikinosios globėjos veiksmai.

Galimai kankinamo broliuko vaizdo įrašą paauglys išplatino tėvams ir vaiko teisėms. „Jis keturias valandas ten išbuvo. Ten pakankamai šalta, tamsu, o jis keturias valandas praraudojo ir prasimeldė. Rėkė „padėk mama, padėk tėte“. Kažko jis nepakluso“, – LNK žinioms sakė vaiko mama.

Vaizdo įraše girdėti, kaip mažylį globėja auklėja, grasina viską filmuojančiam vaiko broliui. „Ko tu čia šliaužioji? Nori į sklepą kartu?“ – vaizdo įraše grasinama įvykius filmavusiam broliui, kuris tai stengdavosi daryti slaptai, paslėpęs telefoną.

Anot motinos, trys vaikai dėl girtavimo laikinai išvežti dviem mėnesiam. Įrašas iš globėjos namų pasiekė praėjus pusei laiko. Iš septynių šeimoje auginamų atžalų, visi ragavo vaikų namų duonos ir taip jau pusė iš jų sulaukė pilnametystės.

Keturiolikos metų, penkerių ir dvejų metų vaikai iš namų išvežti tėvus namuose radus vėl girtus. Dabar jie lanko kursus, pasiryžę blaivėti.