„Šiandien kreipiausi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą su prašymu suteikti politinį prieglobstį Edvardui Snowdenui (Edward Joseph Snowden), visame pasaulyje žinomam kovotojui už žmogaus laisves ir teisę į asmens privatumą“, – savo feisbuko paskyroje rašo A. Zuokas.

„Siūlyčiau Prezidentui net išimties tvarka suteikti E. Snowdenui Lietuvos pilietybę ir taip prisijungti prie pasaulio bendruomenės, taip pat ir JAV, kuri vertina E. Snowdeno pastangas, kad vyriausybės ir politikai nepiktnaudžiautų savo galiomis. Šiandien ypač prasminga ir būtina principais bei vertybėmis pagrįsta užsienio politika“, – teigė jis.

A. Zuokas primena, kad JAV Kongresas reaguodamas į E. Snowdeno paskelbtą informaciją 2015 m. priėmė įstatymą, vadinamą ,,JAV Laisvės aktu‘‘, kuris gina asmens teises į privatumą ir apriboja valstybės institucijų galias masiškai šnipinėti savo piliečius.

„Prezidente, kol kitų šalių prezidentai, į kuriuos kreipėsi E. Snowdenas, delsia, parodykite mūsų mažos šalies drąsą ir laisvės balsą pasauliui : Lietuva = Laisvės šalis“, – teigia A. Zuokas.

ELTA primena, kad buvęs JAV NSA darbuotojas E. Snowdenas paskelbė žiniasklaidoje informaciją apie JAV specialiųjų tarnybų piliečių sekimo visame pasaulyje programas po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose, o po to pabėgo iš tėvynės. Šiuo metu programuotojas gyvena Rusijoje, kur jam suteiktas laikinas prieglobstis. JAV jau ne kartą prašė jį išduoti, kaltindamos E. Snowdeną šnipinėjimu bei keliant grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.