„Dabar dažnai kalbama, kad okupavome Lenkiją, kad ją padalijome ir t. t. Tik tai – ne okupacija, nes Baltijos šalių ir dalies Lenkijos gyventojai tapo Sovietų Sąjungos piliečiais, įgydami visas šiems priklausančias teises ir prisiimdami atitinkamus įsipareigojimus.

Daugelis tų šalių piliečių papildė sovietinio elito – ir politinio, ir kultūrinio – gretas. Ar taip atrodo okupacija?“ – neva retoriškai paklausė S. Ivanovas plenariniame posėdyje, per kurį buvo aptarta tarptautinė mokslinė konferencija „SSRS strategija, siekiant užkirsti kelią Antrajam pasauliniam karui Europoje ir Azijoje“.

S. Ivanovas mano, kad kalbėti apie okupaciją yra antiistoriška, informuoja interfax.ru. Tose šalyse susiklosčiusią situaciją jis pasiūlė palyginti su tuo, kas dėjosi Vokietijos okupuotose šalyse, taip pat kolonijose, kuriose buvo įvestas Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos režimas. S. Ivanovas stengėsi pabrėžti, kad skirtumas – didžiulis.

S. Ivanovas pripažino, kad minėtų šalių teritorijose buvo vykdomos represijos, tačiau taip, esą, buvo elgiamasi ir kitose Sovietų Sąjungos srityse.

Jis matė reikalą priminti, kiek daug – kad ir tą pačią žemę – iš sovietų valdžios tada gavo vargingiausi visuomenės sluoksniai ir vidurinė klasė.