Norėjo visa esybe būti kartu

Su karine uniforma pasirodęs prezidentas žurnalistams paaiškino, kad tokią aprangą pasirinko todėl, kad norėjo „būti visa esybe kartu su mūsų kariais“.

„Jeigu atvažiuočiau čia pasidabinęs lakuotais batais arba kostiumu, ir bandyčiau gauti informaciją, būdamas visiškai už kariuomenės, turbūt vargu ar tai darytų gerą įspūdį. Aš noriu būti ir morališkai, ir visomis kitomis prasmėmis integrali mūsų kariuomenės dalis, nes aš esu nepamirškime vyriausias mūsų ginkluotųjų pajėgų vadas“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

Kariuomenės vado atstovas spaudai mjr. Tomas Balkus paaiškino, kad prezidentui uniforma išduodama kaip ir visiems kariams, kadangi jis yra vyriausias ginkluotųjų pajėgų vadas. Tačiau jo dėvėta uniforma nuo kitų karinių uniformų skyrėsi keliomis detalėmis.

Taip pat buvo dėvima ne visai pagal taisykles, nes prie lauko uniformos trūko galvos apdangalo.

Gitanas Nausėda

Uniformos dėvėjimo taisyklės

G. Nausėda Rukloje pasirodė su uniforma, tačiau be kepurės, nors karo tarnybos karių uniformos dėvėjimo tvarkos apraše nurodoma, kad „lauke karys turi būti su galvos apdangalu“. Tiesa, pateikiamos kelios išimtys, kai karys gali būti be kepurės: kai tai kelia grėsmę darbo saugai ir sveikatai, važiuojant atvirosiomis transporto priemonėmis, kai privalu užsidėti apsauginį šalmą ar valgant, atliekant medicinos procedūras ar religines apeigas.

Uniformos dėvėjimo tvarkos apraše taip pat nurodoma, kad „dėvimi viršutiniai drabužiai turi būt i užsegti“.

Gitanas Nausėda

Išskirtinis buvo ir antsiuvas, pritvirtintas ties krūtinės viduriu. Šioje vietoje kariams tvirtinamas antsiuvas, žymintis karinį laipsnį, o G. Nausėdos dėvėtą uniformą žymėjo antsiuvas su prezidento herbu.

Prezidentas gali rinktis, kaip dėvėti uniformą

T. Balkus DELFI paaiškino, kad vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas turi teisę dėvėti karinę uniformą. „Tai tradicija, kuri tęsiasi visą Nepriklausomybės laikotarpį, visi prezidentai naudojo Lietuvos kariuomenės uniformos elementus. Vienaip ar kitaip“, – teigė T. Balkus.

Jis teigė, kad prezidentas pasirenka, kaip dėvėti karinę uniformą. „Jis turi teisę pasirinkti, kaip jam geriau. Nes jis yra vyriausiasis vadas. Mums apskritai malonu, kad vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas nusprendė apsirengti modernią, šiuolaikinę Lietuvos kariuomenės uniformą, prie kurios Lietuvos kariuomenė po truputėlį pereina“, – kalbėjo T. Balkus.

Gitanas Nausėda

Kariuomenės vado atstovo spaudai teigimu, neužsisegti lauko uniformos striukės viršaus – leistinas uniformos dėvėjimo būdas. „Gali būti ir atlenktas kaip pas karininkus, gali būti užsegtas iki viršaus, kadangi oras gana vėsus. Tam uniforma tokia ir sukurta, – kalbėjo atstovas. – Karininkai taip vienodai turbūt pagal įprotį turbūt atsilenkė kaklus, o vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, prezidentas, užsisegė taip, kaip leistina. Viskas yra gerai. Šaltu oru mes galime užsisegti. Viršuje yra dar toks lipdukas, kuris uždengia kaklą.“

Krūtinės viduryje prezidentas, anot T. Balkaus, dėvėjo prezidento herbu puoštą antsiuvą. „Tai sena tradicija, galima sakyti. Visi prezidentai, kurie užsidėdavo karinę uniformą, visi turėjo tą patį laipsnį, kuris buvo išsiuvinėtas – tai prezidento herbas. Karine prasme tai nėra laipsnis, tačiau tai simbolizuoja prezidento instituciją“, – kalbėjo T. Balkus.

Gitanas Nausėda

O ant kairės rankos, T. Balkaus teigimu, buvo pritvirtintas Lietuvos kariuomenės ženklas. „Tą ženklą turi ir Lietuvos kariuomenės vadas, ir Krašto apsaugos ministerijos, ir Lietuvso kariuomenės vadovybės kariai“, – vardijo atstovas.

Gitanas Nausėda

Ir nors karinės uniformos taisyklėse nurodyta, kad lauko uniforma turi būti dėvima kartu su galvos apdangalu, T. Balkus tvirtino, kad prezidentui ši taisyklė gali ir negalioti. „Šiuo atveju vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas priėmė tokį sprendimą, kurį mes gerbiama. Nieko baisaus nėra, – tvirtino T. Balkus. – Žinoma, jeigu kariai taip, galbūt griežčiau žiūrėtų į šitą reikalą. Bet jis nėra Lietuvos kariuomenės karys, jis yra prezidentas. Mes gerbiame šį sprendimą.“

Gitanas Nausėda

Lietuvos karo tarnybos karių uniformos dėvėjimo tvarkos apraše griežtai nurodoma, kokios uniformos kaip turi būti dėvimos. Pabrėžiama, kad visos uniformos dalys turi būti tvarkingos ir nei per mažos, nei per laisvos.

Karinės uniformos dėvėjimas griežtai apibrėžiamas, jos ar jos dalių negali dėvėti civiliai asmenys. Remiantis LR Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, neteisėtas kario uniformos, atskirų kario uniformos elementų, skiriamųjų ženklų dėvėjimas viešosiose vietose užtraukia baudą nuo dvidešimt aštuonių iki vieno šimto keturiasdešimt keturių eurų.

Prezidentas lankosi Rukloje: