N. Venckienės tėvai kreipėsi prašydami ne tik užtikrinti N. Venckienės saugumą gabenant ją į Lietuvą, bet ir švelninti kardomąją priemonę. Buvusios teisėjos tėvai kreipimesi prašė laisvės N. Venckienei ir vienintelio suvaržymo – dokumentų paėmimo.

Kreipimąsi N. Venckienės tėvai pasirašė šių metų rugpjūčio 17-ąją, o jį viešoje erdvėje paviešino N. Venckienės sūnus Karolis Venckus. Atsakymą N. Venckienės tėvai iš Prezidentūros gavo rugsėjo 9-ąją.

Atsakyme iš Prezidentūros pabrėžiama, kad „Respublikos Prezidentas yra valstybės vadovas, jis atstovauja valstybei ir daro visa, kas jam pavesta Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų. Respublikos Prezidentas, veikdamas Konstitucijos ir įstatymų numatytos kompetencijos ribose, negali viršyti savo įgaliojimų ar vykdyti funkcijų, kurių vykdymas priskirtas kitų institucijų kompetencijai“.

Toliau atsakyme teigiama, kad teisingumo vykdymas – teismų funkcija ir priduriama, kad Seimo narių ar kitų pareigūnų bei politinių partijų kišimasis į teisėjo ar teismo veiklą yra draudžiamas ir užtraukia įstatymu numatytą atsakomybę.

Taip pat įvardijama, kodėl Prezidentas negali keisti ikiteisminio tyrimo sprendimų, tad negali patenkinti ir N. Venckienės tėvų prašymų.

Neringa Venckienė

Atsakyme taip pat pabrėžiama, kad ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja prokuroras. „Prokuroras, vykdydamas savo funkcijas, yra nepriklausomas ir klauso tik įstatymo“, – rašoma atsakyme.

„Prokurorai, vykdydami savo funkcijas, veikia savarankiškai, valdžios institucijos negali kištis į jų funkcijų vykdymą, duoti kokių nors privalomų jiems nurodymų dėl funkcijų vykdymo ar kontroliuoti jų darbo, – teigiama atsakyme. – Respublikos prezidento institucija, besąlygiškai gerbdama Konstituciją, nesikiša į prokurorų darbą, neduoda jokių nurodymų dėl ikiteisminio tyrimo organizavimo, negali peržiūrėti ar pakeisti prokuroro priimtų sprendimų, nes tai draudžia Konstitucijos įstatymai.“

N. Venckienės tėvai kreipimesi taip pat prašė ir asmeninio susitikimo su prezidentu, tačiau atsakyme iš Prezidentūros apie tai nė neužsimenama.

Kreipėsi prašydami padėti

„Matydami Jūsų neabejingumą nuskriaustiems žmonėms ir kilnų norą jiems padėti, mes, Vytautas ir Laimutė Kedžiai, kreipiamės į Jus su viešu prašymu, norėdami tik vieno – PADĖKITE“, – buvo teigiama N. Venckienės tėvų kreipimesi.

N. Venckienės tėvai teigia, kad per pastaruosius septynerius metus liko labai nusivylę Lietuvos teisėsauga. „Mūsų valstybė vis dar gyvena „telefoninės teisės“ sąlygomis, o mes esame bejėgiai tam pasipriešinti“, – teigiama kreipimesi.

Neringa Venckienė

Laiške jie taip pat išdėstė savo prašymus: pasirūpinti N. Venckienės saugumu tiek jos gabenimo į Lietuvą, tiek buvimo Lietuvoje metu, taip pat prašoma keisti kardomąją priemonę. „Manome, kad jos asmens dokumentų paėmimas šiuo atveju būtų pakankamas žingsnis, užtikrinantis jos buvimą Lietuvoje ir bendradarbiavimą su šalies teisėsaugos institucijomis“, – tvirtino N. Venckienės tėvai.

Taip pat prašoma, kad nebūtų keliami nauji kaltinimai. „JAV teisėsauga atmetė daugybę Lietuvos pareigūnų N.Venckienei inkriminuotų kaltinimų: iš 32 Lietuvos prokurorų surašytų kaltinimų Jungtinių Valstijų prokurorai paliko vos 4“, – teigė tėvai.

N. Venckienės tėvai tai pat prašo viešo teisminio proceso, kad ne tik visuomenė, bet ir žiniasklaida galėtų stebėti visus teismų posėdžius.

Ekstradicija sustabdyta trisdešimčiai dienų

DELFI primena, kad iš Lietuvos pabėgusi N. Venckienė buvo rasta JAV praėjusių metų vasarį. Nuo tada ji kalinama JAV kalėjime.

Praėjusių metų liepą JAV teismas patvirtino ekstradiciją. Ir nors N. Venckienei atstovaujantys advokatai ne kartą skundė šį sprendimą, visi jie buvo atmesti.

N. Venckienės sūnaus K. Venckaus teigimu, ekstradicija gali būti pradėta vykdyti bet kurią minutę. Vis dėlto, kada N. Venckienė bus pargabenta į Lietuvą, nėra tiksliai aišku.

Po paskutinio kreipimosi į JAV teismą, ekstradicija buvo sustabdyta trisdešimčiai dienų. Tiek laiko, anot JAV žiniasklaidos, prireiks Auščiausiajam Teismui, kol šis išnagrinės ekstradicijos įstatymą. Būtent dėl ekstracijos įstatymo detalių, prašydami jas peržiūrėti, N. Venckienės advokatai ir kreipėsi į teismą.