Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nori atlikti tyrimą dėl I. Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais ir informacija apie tai disponavusių politikų veiksmų. Siūlymas parlamente pristatytas praėjusią savaitę, tačiau opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka.

Daugiausiai abejonių parlamentarams kėlė tai, kad patys komiteto nariai tirs patys savęs. Tačiau NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas užtikrino, kad į pastabas bus atsižvelgta ir tai nebus daroma.

Opozicijos atstovai baiminasi, kad valdančiųjų noras aiškintis kolegų veiksmus taps politinio susidorojimo įrankiu ir užgoš tyrimą dėl I. Rozovos ryšių galbūt keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui.

Komitetas turėtų atsakyti, ar I. Rozovos ryšiai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, ar tinkamai į Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją reagavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, tuometinis NSGK vadovas Vytautas Bakas, ar žvalgybine informacija nebuvo manipuliuojama.

Siūloma įvertinti, ar to fakto, jog I. Rozova galbūt bandė nuslėpti ryšius su Rusijos diplomatais ir suklaidinti VSD pareigūnus, kad gautų leidimą dirbti su slapta informacija, pakanka inicijuoti jai apkaltą.

NSGK nusprendė inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl I. Rozovos nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais, kai susipažino su 2018 metų sausį Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui išsiųsta VSD pažyma apie parlamentarę. Joje rekomenduojama neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

Dokumente rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljansui. I. Rozova yra šios partijos narė, rašoma apie Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

Seime I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai.