Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nori atlikti tyrimą dėl I. Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais ir informacija apie tai disponavusių politikų veiksmų. Siūlymas parlamente pristatytas praėjusią savaitę, tačiau opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka.

Opozicijos atstovai baiminasi, kad valdančiųjų noras aiškintis kolegų veiksmus taps politinio susidorojimo įrankiu ir užgoš tyrimą dėl I. Rozovos ryšių galbūt keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui.

Seimui antradienį taip pat planuojama pateikti iniciatyvą Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui laikinosios tyrimo komisijos teisėmis pavesti atlikti dar vieną parlamentinį tyrimą dėl VTEK vadovo Edmundo Sakalausko bei narių Virginijaus Kanapinsko ir Antano Šenavičiaus.

Komitetas tirtų, ar VTEK pirmininkas E. Sakalauskas tinkamai deklaravo narystę Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacijoje ir Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijoje. Taip pat analizuotų, ar jis dėl to tinkamai atliko tarnybines pareigas VTEK.

Komitetas taip pat aiškintųsi, ar VTEK narys Virginijus Kanapinskas tinkamai deklaravo narystę Mykolo Romerio universiteto Alumni asociacijoje, ar minėta narystė negalėjo sukelti konflikto.

Komitetas dar aiškintųsi, ar VTEK narys A. Šenavičius tinkamai deklaravo duomenis apie narystę Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriuje.

Liepos 4-ąją VTEK komitetui persiuntė buvusio komisijos darbuotojo Mindaugo Siaurio skundą dėl VTEK pirmininko E. Sakalausko bei komisijos narių V. Kanapinsko ir A. Šenavičiaus galbūt padarytų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų.

M. Siaurys teigia, kad VTEK pirmininkas ir du nariai galėjo nepateikti duomenų deklaracijų bei veikti interesų konflikto situacijoje.

Šio skundo pati VTEK nagrinėti negali, nes dalis jos narių (trys iš penkių) susiję su skundu.

Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto manymu, vienintelis būdas ištirti skunde nurodytas aplinkybes yra laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų komitetui suteikimas.

Tyrimas truktų iki lapkričio. Jo išvada turėtų būti pateikta Seimui.

Skundą dėl VTEK narių parašęs M. Siaurys iš komisijos buvo atleistas 2017 metais nustačius, kad jis rengė išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, kai ši nedeklaravo, kad jos motina iš „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ nuomoja automobilį. M. Siaurys dėl atleidimo bylinėjosi.