R. Tamašunienė po pirmadienį vykusio Vidus reikalų ministerijos (VRM) pasitarimo Eltai teigė, kad kol kas laikino tiesioginio valdymo Širvintose įvesti Vyriausybė neskubės. Jos teigimu, nuspręsta Živilės Pinskuvienės vadovaujamai savivaldybei duoti 30 dienų, per kurias Širvintų rajono savivaldos tarybos nariai privalės išsirinkti Etikos komisijos pirmininką.

„Mes siūlome kol kas laikino tiesioginio valdymo neįvesti. Antru punktu mes pavedame Vyriausybės atstovui stebėti situaciją ir įgaliojame savivaldybę per 30 dienų priimti sprendimus. Mūsų vertinimu, šis duotas terminas yra protingas ir pakankamas, kad būtų organizuojamas Tarybos posėdis ir jo metu būtų išrinktas Etikos komisijos pirmininkas. To neįvykdžius, mes situaciją įvertinsime ir tuomet jau siūlysime įvesti laikiną tiesioginį valdymą,“ – Eltai sakė R. Tamašunienė.

„Mes leidžiame (Širvintų rajono savivaldybei. – ELTA) pasitaisyti,“ – pridūrė ministrė.

Jos teigimu, situacija savivaldybėje, kuriai nerandant sutarimo tarp valdančiųjų ir opozicijos gresia laikinas tiesioginis valdymas, yra išsprendžiama.

„Aš noriu pasakyti, kad (Širvintų rajono savivaldybės. – ELTA) opozicijoje iš tikrųjų yra žmonių, kuriems galima pavesti tokio pirmininko pareigas ir rasti bendrą sutarimą,“ – apibendrino ministrė.

Tiesioginio valdymo Širvintose įvedimas gresia nesugebėjus per įstatymų numatytą laikotarpį paskirti Etikos komisijos pirmininko, kurį pagal įstatymą pirmoji siūlo opozicija.

Širvintų rajono savivaldybėje Taryba nepatvirtino opozicijos siūlytų konservatoriaus Virgilijaus Sarpausko ir socialdemokratės Annos Kuznecovienės. Opozicijos atstovai teigia, kad nepatvirtinti kandidatai yra politinis žingsnis, siekiant „įstatyti“ savo žmogų. Jų teigimu, Ž. Pinskuvienė, savivaldybėje turėdama 15 komiteto „Už sėkmingą Širvintų kraštą“ atstovų iš 21 tarybos nario, gali nesiskaityti su 6 opozicijoje likusiais politikais.

Tuo metu Širvintų rajono merės Ž. Pinskuvienės teigimu, priežastis gali būti opozicijos siūlomų kandidatų kompetencijos ir reputacijos stoka.
Įstatymai numato, kad Etikos komisijos pirmininką siūlo opozicija.