Paieškose dalyvavo ne tik policijos pareigūnai, bet ir savanoriai, taip pat jų iniciatyva pakviestas ir privatus kinologas. Vis dėlto, ne visi savanoriai, dalyvavę paieškose, liko patenkinti policijos pareigūnų darbu. Nors policijos atstovė, reaguodama į leidinyje „Šilo karčema“ pasirodžiusį savanorio skundą, teigė, kad vertinti mandagumą labai subjektyvu, o paieškos, anot jos, vyko kryptingai ir sklandžiai.

Ilgai negalėjo rasti

„Jei tai būtų mero vaikas, čia ir medžiai būtų apversti aukštyn kojomis. Prisiminkime politikės Graužinienės istoriją arba Strazdauskaitės. Kokios pajėgos vykdė paieškas? Baisu. Pareigūnų abejingumas... Savanoriškai atvykę į pagalbą, sustojome į vieną būrį. Pareigūnai nesugebėjo ilgą laiką net prieiti ir paskirstyti, kas kur turi eiti. Jie net normaliai iš pradžių nesišnekėjo“, – leidiniui „Šilo Karčema“ kalbėjo paieškose dalyvavęs savanoris.

Žmonės prie paieškų prisidėjo ir lėšomis, patys surinko 400 eurų, kurių reikėjo sumokėti už privataus kinologo paslaugas.

Dingusio dešimtmečio mama taip pat dalyvavo paieškose. Motina Vida Čeliauskienė rugsėjo 11-osios vakarą buvo įsitikinusi, kad vaikas gyvas ir vis kartojo: „Mano širdis sako, kad jis nuėjo kažkur Paleičių link“. Ji ir pati skubėjo ten ieškoti savo atžalos.

Moteris pagalbos prašymą paskelbė ir socialiniame tinkle: „Dar kartą kviečiu visus neabejingus rašyti man asmeniškai ar komentuoti po nuotrauka, gal kažkas kažkur matėte šitą vaiką, o gal kažkas priglaudė paklydusį jį ir nežino, ką daryti toliau. Svarbios visos žinios“.

Savanoris
Jei tai būtų mero vaikas, čia ir medžiai būtų apversti aukštyn kojomis. Prisiminkime politikės Graužinienės istoriją arba Strazdauskaitės. Kokios pajėgos vykdė paieškas? Baisu. Pareigūnų abejingumas... Savanoriškai atvykę į pagalbą, sustojome į vieną būrį. Pareigūnai nesugebėjo ilgą laiką net prieiti ir paskirstyti, kas kur turi eiti. Jie net normaliai iš pradžių nesišnekėjo.

Paieškose dalyvavo ir berniuko tėtis Marius Čeliauskas.

Susirinkusieji berniuko ieškojo visur – laukuose, miškuose, kanaluose, prie šieno ritinių, apleistose sodybose...Tačiau pastangos kol kas bevaisės. Žmonių neišgąsdino ir naktis – jie tęsė darbus.

Teigia, kad pareigūnai elgėsi nemandagiai

Dingimo vakarą vaiko ieškojo kinologai su šunimis, tą vakarą budėję Šilutės policijos komisariato pareigūnai. Krašto apsaugos sraigtasparnis paieškų nevykdė. Pasak Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos skyriaus vyresniosios specialistės Gretos Kęsminaitės, aiškinamasi, kodėl pastarieji negalėjo prisidėti prie paieškų. Sraigtasparnis pakilo tik rugsėjo 12-osios vakarą.

Ryte ir vakare berniuko ieškoti padėjo Šilutės aeroklubas. Pareigūnams aptikus vaiko dviratį prie žvyro karjero esančio tvenkinio, čia iškviesti narai. Tačiau ir šie nieko nerado. Darbus apsunkina itin tamsus ir dumblinas telkinio dugnas. Krantus ištikrino Šilutės ugniagesiai-gelbėtojai.

Dar kartą narai iškviesti ir rugsėjo 12-ąją. Tiesa, ir paieškų plotai prasiplėtė.

Vaiko ieškojo ne tik policijos pareigūnai, bet ir medžiotojai, reabilitacijos „Gabrielius“ kolektyvas, Juknaičių žirgų sporto klubo raiteliai, Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos mokiniai, savanoriai iš įvairių rajono vietų ir t. t.

Žmonės pasigedo policijos noro bendradarbiauti. Pareigūnai neturėjo tikslaus plano ar ryškaus lyderio, kuris organizuotų paieškas. Iš šono atrodė, kad išskirstyti po du pareigūnai tiesiog ėjo drauge su žmonėmis, vykdė paieškas ir patys tiksliai nežinojo, kas kur jau buvo nuėjęs ir pan.

Į įvykio vietą atvykus, ne visi pareigūnai elgėsi mandagiai. Besidarbuojant narams, netoli jų stovėjo trys pareigūnai. Iš jų dvi buvo moterys. Tik priėjus pasidomėti, kaip sekasi paieškos, jos net neišgirdusios „Šilokarčemos“ darbuotojos klausimo, ją tiesiog apšaukė. Pasipylė lavina grasinimų apie baudas pakeltu tonu. Nors buvo galima tiesiog pasisveikinti ir paaiškinti situaciją, perspėti. Tačiau žodžiai „laba diena“ ne kiekvienam žinomi.

Policija teigia, kad paieškos buvo vykdomos tinkamai

DELFI susisiekus su Tauragės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyr. specialiste Greta Kęsminaite, ji, reaguodama į leidinyje „Šilo karčema“ paviešintą skundą reagavo teigdama, kad paieškos buvo vykdomos teisingai ir vis plečiant teritoriją.

„Nebuvo aišku, kur asmuo yra dingęs, todėl buvo tikrinamos visos įmanomos versijos. Tiek miškingos vietovės, tiek vandens telkiniai, tiek duobės. Paieškų metu nebuvo rezultatų, bet nebuvo apsiribojama tik rastu paspirtuku, paieškos buvo plečiamos, didinamos ribos“, – vardijo atstovė.

Jos teigimu, paieškose dalyvavo gausis pajėgos. „Tiek policijos pareigūnų, tiek priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pajėgos, narai, aeroklubo nariai, buvo pakeltas karo sraigtasparnis, dalyvavo pasieniečiai su šunimis, taip pat gausus būrys savanorių, – teigė G. Kęsminaitė. – Mano žiniomis, ir savanoriai, ir policijos pareigūnai paieškas vykdė darniai ir sklandžiai.“

Atstovės teigimu, savanorių buvo itin gausus būrys. „Jie tikrai kryptingai ir tikslingai vykdė dingusio berniuko paiešką. Vertinti nemandagumą labai subjektyvu“, – teigė G. Kęsminaitė.

Greta Kęsminaitė
Jie tikrai kryptingai ir tikslingai vykdė dingusio berniuko paiešką. Vertinti nemandagumą labai subjektyvu.

Savanorė įvardijo galimą tragedijos priežastį

„Labiausiai gal tikėjo mama. Mama tikėjo iki paskutinės minutės, kad tas vaikas gyvas. Kartojo mums, kad jis gyvas, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo paieškose dalyvavusi savanorė Lijana Jagintavičienė. – Tiesiog jos viltis degė. Ji nenustygo. Ji trypčiojo, sakė: mano vaikas gyvas.“

Savanorė pasakojo, kad lankė ir sodybas, ieškojo netoliese esančiuose kanaluose. Jos teigimu, mama ir savanoriai sekė ir ekstrasensų rekomendacijomis, nors jos ir nebuvo teisingos.

„Nebuvo nė vieno šieno rulono, nė vieno kanalo, nė vieno krūmo, kuris būtų nepraeitas po tris, keturis kartus ir daugiau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo savanorė.

Kita savanorė Eglė Paulauskienė tvirtino, kad netoli vandens telkinio, kuriame buvo rastas berniukas, yra didelis, status skardis. „Galėjo iš smalsumo eiti į vandenį, gal pats norėjo nusileisti į tą vandenį. Galėjo būti taip, kad jis atėjo labai vėlai naktį ir tiesiog nematė, kur eina, ir nukrito, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo savanorė. – O išlipti iš ten... Nebuvo tikimybės. Labai didelis skardis.“

Savanorė
Galėjo iš smalsumo eiti į vandenį, gal pats norėjo nusileisti į tą vandenį. Galėjo būti taip, kad jis atėjo labai vėlai naktį ir tiesiog nematė, kur eina, ir nukrito (...). O išlipti iš ten... Nebuvo tikimybės. Labai didelis skardis.

Moteris teigė, kad jei pati nukristų nuo tokio stataus skardžio, vargiai išsigelbėtų.

Berniuko ieškojo tris dienas

DELFI primena, kad mažamečio kūnas buvo rastas vandens telkinyje, esančiame karjere.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas DELFI informavo, kad vaiko kūnas rastas apie 14.44 val. Pirminiais duomenimis, vaikas aptiktas karjere, 5 metrų gylyje, jis buvo nutolęs 8 metrus nuo kranto.

Anot ugniagesių, 10-mečio kūnas rastas apie 80 metrų atstumu nuo vietos, kur anksčiau buvo rastas mažamečiui priklausęs paspirtukas.

Apie mažamečio dingimą buvo pranešta rugsėjo 10 dieną. Anot policijos, vaikas dingo apie 19.30 val., jis išėjo iš namų Šilutės r. ir dingo be žinios.

Antradienį šalia Gaidelių žvyro karjero esančiame vandens telkinyje dirbo narai, mat šalia buvo rastas vaiko paspirtukas.

Berniuko ieškojo ne tik policijos pareigūnai, bet ir Šilutės aeroklubo lakūnai, medžiotojai, reabilitacijos „Gabrielius“ kolektyvas, savanoriai iš įvairių rajono vietų.

Ugniagesiai gelbėtojai berniuko vandenyje ieškojo tris dienas.