DELFI primena, kad daug nerimo sukėlė pranešimas, kad nuo šiol ilgesniam laikui paliekant vaikus pas senelius ir jiems nesuteikiant laikinosios globos teisių, o tėvams nusišalinant nuo vaiko priežiūros ir pareigų, tai laikoma vaiko teisių pažeidimų.

Šeštadienį feisbuke tarnyba atsiprašė už daug nerimo sukėlusią biurokratinę formuluotę. Ir skubėjo raminti tiek senelių, tiek ir tėvų.

„Atsiprašome, kad biurokratinis ir sausas įrašas sukėlė jums tiek nerimo. Atsiprašome, kad biurokratiškai pristatydami teisės aktus nepateikėme jums ir aiškių tų teisės aktų taikymo aplinkybių“, – rašė tarnyba, pridurdama ir pabrėždama, kad vaiko palikimas seneliams per atostogas ar išvykus nėra ir negali būti priežastimi nustatyti grėsmę vaiko saugumui.
„Atsiprašome senelių, jei jiems kilo bent menkiausia mintis, kad mes abejojame jų gebėjimu pasirūpinti anūkais“, – rašė tarnybos atstovai.

„Atsiprašome, kad biurokratinis ir sausas įrašas sukėlė jums tiek nerimo"

Tarnybos atstovai rašė, kad laikinosios globos prašymas turi būti rašomas tik tada, kai seneliai tikisi gauti paslaugas, kurioms reikia tėvų sutikimo – medicinos įstaigose, keičiant mokyklą.

„Laikinosios globos tėvų prašymo įforminimas yra tėvų teisė ir tai reikalinga įgyvendinti tik atvejais, kai norima gauti tas paslaugas, kurioms reikia tėvų sutikimo – medicinos įstaigose (jei asmuo nenurodytas, kaip galintis gauti medicininius duomenis), keičiant mokyklą ar ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir kt. Jei buvimo pas senelius metu kitoms įstaigoms nereikalingas tėvų raštiškas patvirtinimas, dokumentų forminimas nėra būtinas“, – informaciją tikslino tarnyba.

Net ir šis įrašas sulaukė kelių dešimčių socialinių tinklų vartotojų komentarų, kurie reikalavo informacijos tikslinimo, apgailestavo, kad informacija buvo pateikti pernelyg sausai.

„Tėvų ir senelių meilės teisės aktai niekada neatstos. Dirbant tokioje jautrioje srityje, sausa teisinė kalba netinka. Kaip ir netinka policinis elgesys“, – rašė viena iš komentatorių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė DELFI taip pat sakė, kad patys tėvai turi įvertinti situaciją ir nuspręsti, ar nesant tėvams, reikės paslaugų, kurioms prireiks tėvų sutikimo.

„Formalumai, kai vaiko laikina globa perleidžiama seneliams arba kai parašomas įgaliojimas, yra tėvų apsisprendimas, jeigu manoma, kad nesant tėvams gali prireiks paslaugų medicinos, švietimo ar kitose įstaigose, kur būtinas tėvų sutikimas“, – sakė E. Samoškaitė.